ZBRINJAVANJE OTPADA

Vice Mihanović predstavio projekt kompostane u Kaštelima: ‘Ovo je smjer u kojem treba ići‘

Mihanović je najavio da uskoro kreće izrada projektne dokumentacije za kompostanu u Kaštel Štafiliću
Vice Mihanović
 Nikola Vilic/Cropix

Kandidat HDZ-a za splitskog gradonačelnika Vice Mihanović u ponedjeljak je u Kaštel Štafiliću, na predjelu Knežine, zajedno s gradonačelnikom Kaštela Denisom Ivanovićem predstavio projekt buduće kompostane za biootpad.

Da bi sustav gospodarenja otpadom bio održiv - potrebna je kompostana, ali ne bilo gdje nego u blizini gradova jer bi cijene zbrinjavanja biootpada, u protivnom, bile enormne, ako bi se, primjerice, vozio u sjeverni dio Hrvatske, kazao je Mihanović.

Rekao je i da bi se kompostanom u Kaštel Štafiliću rješilo odgovorno zbrinjavanje otpada s jedne strane, a s druge strane, njezina izgradnja ne bi utjecala na povećanje cijene tog zbrinjavanja.

Mihanović je najavio da uskoro kreće izrada projektne dokumentacije za kompostanu u Kaštel Štafiliću i da žele privući još općina u okruženju.

"Veseli me što će se ovdje na jednom hektru realizirati potpuno zatvoren sustav moderne kompostane koja neće imati utjecaj na okoliš, a proizvod razgradnje biootpada bit će humus kojega ćemo ponovno moći vratiti natrag kroz održavanje javnih i zelenih površina u našim gradovima i općinama. Ovo je i smjer u kojem treba ići", rekao je te dodao da su i Kaštela, i Split i Solin, ali i susjedne općine, usmjereni jedni na druge i da je to njihov zajednički projekt.

Govoreći o svojoj izbornoj kampanji, kazao je da je ona bazirana na konkretnim projektima te podsjetio da modernu kompostanu s konkretnim lokacijama i dokumentacijom, kao i vizijom, do sada nitko nije ponudio.

Kaštelanski gradonačelnik Denis Ivanović je rekao da su, u dogovoru sa okolnim gradovima, došli do ideje da kompostana za to područje bude u Kaštel Štafiliću.

Buduća kompostana će moći zaprimiti veliku količinu otpada, nositelj projekta je Grad Kaštela u suradnji sa ostalim gradovima i općinama koji su u projektu aglomeracije. Predviđa se da bi buduća kompostana mogla otvoriti vrata za dvije godine, a zadovoljavat će potrebe aglomeracije.

"Nama je želja da se otpad što više odvaja. Tako Kaštela, uspoređujući prošlu ii ovu godinu, na Karepovac odvoze čak 30 posto manje otpada što znači da su građani Kaštela samo s početnim odvajanjem papira, plastike i stakla već učinili pomak. Cilj je što više odvajanja, a što je više odvajanja, manja je cijena odvoza otpada", objasnio je Ivanović.

Mihanović je rekao da je HDZ najjača politička snaga u Gradskom vijeću, da imaju najbolje startne pozicije, ali da sada nije vrijeme da se komunicira o Gradskom vijeću i da to radi njegov protukandidat. Dodao je da je to posao gradonačelnika, pa će se time baviti nakon izbora.

"Za Split je štetno i loše ako se ne uspije sastaviti većina u vijeću jer nam treba vlast koja je stabilna. Ne trebaju nam destruktivci koji se sada pretvaraju da su nešto drugo. Oni su zazivali zaustavljanje Karepovca, bili su protiv DPU na Žnjanu i na Dračevcu. Nisu glasali za to da se splitskom Sveučilištu dade tri milijuna kuna za projekt inkubatora u Spinutu koji vrijedi 20 milijuna eura, a sada se pozivaju na mlade i da će riješiti Žnjan, tehnološki park na Dračevcu. Bili su i protiv parkiranja u staroj gradskoj jezgri", nabrojao je Mihanović i ustvrdio da tu vidi "nedosljednost i odlučnost u destrukciji".

"Danas nam treba konstrukcija", zaključio je te poručio da Splitu treba vlast koja je stabilna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. siječanj 2022 00:16