SLUČAJ ROMANA ŠUBIĆA

Viceguverner HNB-a: ‘Da, kupio sam vilu u Zagrebu za 230 eura po m2, ali nema sukoba interesa‘

Viceguverner Roman Šubić kaže kako je informaciju o prodaji vile vidio u oglasniku te putem javne dražbe Općinskog građanskog suda

Roman Šubić

 Marko Todorov/Cropix

Viceguverner Roman Šubić za Dnevnik Nove TV priznao je da je prošle godine kupio vilu u Zagrebu po cijeni od 230 eura po kvadratu, ali je dodao kako u tom poslu nema ništa sporno. Podsjetimo, Šubić je vilu kupio preko jedne od agencija za naplatu potraživanja.

"Informacija o prodaji potraživanja bila je javno dostupna, čime je omogućeno svim zainteresiranima ravnopravno iskazivanje interesa za kupnju, a ugovor o ustupu i prijenosu tražbine odnosno sklapanje ugovora o kupoprodaji nekretnine realizirano je u skladu s važećim propisima. Stoga u procesu kupoprodaje spomenute nekretnine ne može biti govora ni o nezakonitom postupku, niti o sukobu interesa", navodi.

Ponovio je kako je informaciju o prodaji vile vidio u oglasniku te putem javne dražbe Općinskog građanskog suda.

"Nakon dvaju neuspjelih postupaka prodaje nekretnine na javnoj dražbi po prodajnim cijenama definiranima zakonom, a što je utjecalo na njenu konačnu cijenu, svoj interes za stjecanje predmetne nekretnine izrazio sam u pismu namjere upućenom agenciji koja je prodavala potraživanje, a potom sam ga realizirao sklapanjem Ugovora o kupoprodaji nekretnine s prethodnim vlasnikom nekretnine.

Podatak o kupoprodajnoj cijeni nekretnine koji navodite jest ispravan i odgovara ukupnoj površini od 1.077 m2, što uključuje kuću sa okućnicom, kako je upisano u imovinskoj kartici dostavljenoj Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa", zaključuje.

Prvi je o ovom slučaju pisao Index koji je u posjedu ugovora u kojem stoji da je Šubić vilu ukupno platio malo manje od 1,9 milijuna kuna. U imovinskoj kartici napisao je kako vila vrijedi 3,05 milijuna kuna.

Vila je na dražbu dospjela nakon što jedna zagrebačka poduzetnička obitelj nije mogla otplaćivati kredit, a banka je dug prodala agenciji. Iako HNB odobrava prodaju plasmana građana agencijama i ima uvid u njih, iz središnje banke ističu kako viceguverner ne raspolaže podacima o pojedinačnim kreditnim obvezama potrošača niti o njihovoj mogućoj prodaji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 11:50