SMRT NA KORNATIMA

VIDEO: '12 ŽIVOTA JE IZGUBLJENO, A NITKO NIJE ODGOVARAO! TO JE SRAMOTA' Prošlo je 12 godina od najveće tragedije u povijesti hrvatskog vatrogastva

 
 Nikša Stipaničev / CROPIX

Ove se godine obilježava 12. godišnjica kornatske tragedije. Najveća tragedija u povijesti hrvatskog vatrogastva odnijela je 12 života. Preživio je jedino tada 23-godišnji Frane Lučić iz Tisnog gdje je u četvrtak počelo sjećanje na poginule svečanim mimohodom, piše HRT.

Hrvatska se danas prisjeća najveće tragedije u hrvatskom vatrogastvu kada je 30. kolovoza 2007. na Kornatu poginulo 12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog, a središnjoj komemoraciji kod kamenih križeva podignutih na otoku nazočio je uz obitelji stradalih i potpredsjednik Vlade ministar Davor Božinović.

- Što ide dalje, to je sve to teže, sve gore. Jako nedostaju. Jako, jako i grozno - rekla je Ajka Crvelin, majka Ante i supruga Ivice, vatrogasaca stradalih na Kornatu.

- Po meni je to sramota što nitko nije odgovarao, a 12 života je izgubljeno. Osjećam se užasno. Istina se ne zna, to nas najviše boli. Bol je iz godine u godinu sve teža. Vjerujem da ćemo ipak jednog dana saznati što se točno ovdje dogodilo - rekla je Vesna Puček, sestra i kći stradalih vatrogasaca, inače i sama vatrogaskinja.

Otok Kornat, 300819.
Na otoku Kornatu u uvali Sipnata odrzana je sveta misa i komemoracija povodom 12 godina od stradavanja 12 vatrogasaca u Kornatskoj tragediji.
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
Nikša Stipaničev / CROPIX

- Najviše me boli to kad su saznali da sam stradao. Nisu htjeli pomoći, nego smo pet sati čekali pomoć - izjavio je za HRT 2012. Frane Lučić. Da je pomoć stigla na vrijeme, možda bi neki od stradalih vatrogasaca s ozljdama sličnim Franinima, uspjeli preživjeti.

- Oni su imali realnu šansu da prežive - rekao je Dušan Zečević, sudski vještak, 20. listopada 2012.

Dražen Slavica, županijski vatrogasni zapovjednik, bio je jedini optužen za kornatsku tragediju, jedini potencijalni krivac za smrt 12 svojih kolega na kornatskom požarištu koje je izmaklo kontroli i postalo najmisterioznija i najveća tragedija hrvatskog vatrogastva. Ukrcao je maloljetnike u helikopter, nije poslao pomoć, tajio informacije o tragediji... Dva puta su mu sudili i dva puta ga oslobodili krivnje. Novih optužnica nema. Nema odgovornih.

- Zna se sve kako tko zapovijeda, tko je koga poslao i tko je s kim komunicirao. Na koju razinu je prešlo spašavanje i gašenje. Mislim da je to jednostavno, ali eto, izgleda da još nije vrijeme da se riješi taj slučaj - rekao je Tome Belakušić, zapovjednik DVD-a Tisno, za HRT.

Na komemoraciji za dvanaestoricu tragično stradalih vatrogasaca na Kornatu nazočio je i veliki broj vatrogasaca iz cijele Hrvatske.

'Razgovarao sam danas s obiteljima stradalih vatrogasaca. Suosjećam s njihovom boli koju nije lako nositi. To je teret s kojim je teško živjeti', rekao je novinarima potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Upitan nije mogao komentirati pravosudni epilog u ovom slučaju, koji je trenutno pred Vrhovnim sudom.

FOTOGALERIJA: Komemoracija na Kornatima

'Što se tiče pravosudnog epiloga, kao što znate, nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, traje taj dugotrajni proces; ja kao ministar i kao potpredsjednik Vlade ne mogu komentirati aktivne sudske postupke, a ovaj postupak je trenutno pred Vrhovnim sudom. Ono što nam u ovom trenutku preostaje je da vidimo epilog tog postupka, a što se tiče institucija, one su u svakom trenutku spremne djelovati ukoliko postoji bilo kakav nalog ili indicija od strane onih koji su za to nadležni', istaknuo je Božinović.

Glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske Slavko Tucaković rekao je kako je želja svih da se slična tragedija više nikada ne ponovi.

'Želimo da se slična tragedija nikada ne dogodi, da se ne ponovi i da se naši heroji nikada ne zaborave. Ove godine isto smo imali jednog smrtno stradalog vatrogasca u Velikoj Gorici i teško nam je svima. Vidimo da je ovdje i ove godine velik broj vatrogasaca koji se zajedno s obiteljima odazvao da odamo počast našim herojima, našim junacima i sigurno ih nikada nećemo zaboraviti', dodao je Tucaković.

Na pitanje novinara može li se nešto napraviti u vezi s poboljšanjem sustava jer se tijekom suđenja za Kornatsku tragediju moglo čuti da je vatrogascima pomoć prekasno pružena, Tucaković je kazao: 'Meni je teško govoriti o tome. U to vrijeme sam bio županijski zapovjednik i mi moramo vjerovati našim institucijama da rade svoj posao.'

Tisno, 290819.
Odrzan Mimohod sjecanja za 12 vatrogasaca stradalih u Kornatskoj tragediji u kolovozu 2007
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
Nikša Stipaničev / CROPIX

Dodao je kako vjeruje da je sustav unazad 12 godina ipak poboljšan.

Na Kornatu je danas bio i Ivan Golubić, predsjednik Vatrogasne zajednice grada Koprivnice.

'Bio sam i na samom ispraćaju vatrogasaca u Šibeniku tako da sam uključen od samih početaka pa do današnjeg dana. I mi u struci se nadamo da ćemo doznati istinu. Vjerujem u pravdu koja je dostižna. Svaki puta kad dođemo, sumnja je sve veća i sve dublja i ne vjerujemo svemu što se priča, barem ja osobno', rekao je.

Tisno, 290819.
Odrzan Mimohod sjecanja za 12 vatrogasaca stradalih u Kornatskoj tragediji u kolovozu 2007
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
Nikša Stipaničev / CROPIX

Tog tragičnog 30. kolovoza 2007. godine u rutinskom gašenju požara na Kornatu poginulo je 12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog. Od 13 vatrogasaca u skupini zahvaćenoj požarom, šest ih je poginulo na mjestu, a ostali su prevezeni u bolnice u Zadru, Splitu i Zagrebu gdje su umrli od posljedica teških opeklina. Frane Lučić iz Tisnog, jedini je preživio nesreću.

Prema službenoj teoriji, uzrok Kornatske tragedije je eruptivni požar. Međutim, dio javnosti i obitelji stradalih nisu prihvatili takvo objašnjenje, te i dalje smatraju kako nije do kraja otkrivena prava istina o okolnostima u kojima su vatrogasci stradali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:07