RAVNANJE TERENA

VIDEO: BAGERI I KAMIONI UZ SAVSKI NASIP U ZAGREBU Neki su pomislili da je riječ o nekom novom gradskom projektu, doznali smo o čemu se zapravo radi

 
Radovi na Savi
 Boris Orešić / Hanza Media

Bageri i kamioni uz savski nasip, na potezu između Hendrixovog mosta i Mosta slobode, ovaj put nemaju nikakve veze s rasipničkim projektima zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji je na istom mjestu prošle godine potrošio milijune na propalu manifestaciju „Ljeto na Savi“.

Ovih dana, naime, Hrvatske vode uređuju obalu Save u dužini od otprilike dva kilometra. Bagerima se uklanja površinski sloj tla koji je kroz godine nanijela rijeka kako bi se, kada se idući put ona izlije iz korita, voda lakše povlačila.

Tisuće kubika iskopane zemlje tovare se na desetak kamiona koji je ovoze u Mičevec gdje će biti iskorištena na projektu gradnje kolektora u sklopu sanacije Jakuševca. Radovi će, saznajemo, potrajati još nekoliko dana, a kada prostrane površine uz rijeku budu izravnate, na kraju će biti posijana trava kako bi se prostor uz nasip ponovno zazelenio.

Cilj ovog projekta je obrana od poplava koja je u nadležnosti Hrvatskih voda, a ne Grada Zagreba, a od daljnjeg uređenja same obale vjerojatno neće biti ništa jer je prostor uz Savu proglašen ekološkim pojasom.

A dok mi štitimo okoliš, naši susjedi Slovenci na Savi uzvodno od Zagreba grade hidroelektrane zbog kojih je vodostaj rijeke koja prolazi kroz hrvatski glavni grad posljednjih godina osjetno niži nego prije što bitno utječe ne samo na njezin izgled nego i na cijeli ekosustav kao i na sustav obrane od poplava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:26