DONOSI NEDJELJNI JUTARNJI

VIDEO: BALKANSKA NARKOMREŽA Kako su kriminalci iz regije preuzeli kokainski posao za Europu i dobili povlašten položaj kod kolumbijskih kartela

 
 Stefan Wermuth / Reuters

Pune dvije godine PNUSKOK i USKOK znali su za “familiju”.

Balkanska narkomreža na noge je dignula policije s tri kontinenta, a napokon je dolijala pravdi ovog ljeta, nakon opsežne akcije u kojoj je sudjelovalo više policijskih agencija iz cijelog svijeta. “Familiji” su oduzeli više od tisuću kilograma kokaina izvrsne čistoće, dva milijuna eura u gotovini, milijun u luksuznoj robi... Uhićeno je čak šesnaest osoba, a tek se njihovim privođenjem počela rasplitati nevjerojatna mreža iza koje stoje i neki naši državljani.

Uvodno, balkanski narkokarteli sve su moćniji u svijetu. Mediji u Srbiji već neko vrijeme upozoravaju kako su srpski, crnogorski i hrvatski vladari podzemlja upostavili odlične kontakte s vrhom kolumbijskih kokainskih kartela.

Droga je ozbiljan posao na kojem se da dobro zaraditi, a tone kolumbijskog kokaina ljudi s ovih prostora, iz nekog razloga, znaju dobro distribuirati. Zbog toga se kriminalce s Balkana danas smatra liderima u organizaciji prekooceanskog šverca. Osim što dobro kontroliraju luke diljem Europe, oni imaju i izuzetno razgranatu mrežu uličnih dilera koji “proizvod” plasiraju krajnjim korisnicima. Radi se o nekim od najbogatijih gradova Europe, a to povlači i veću zaradu jer je cijena droge viša.

To je dobro znao Michael “Majk” Doković. Crnogorac, pravim imenom Iljmija Frljučkić, godinama je organizirao uspješan narkoposao koji je davno prešao granice Balkana. Operacija “Familija” bila je usmjerena ponajviše na njega. Iako je riječ o državljaninu Crne Gore, valjalo je uključiti i hrvatsku policiju jer je “Majk”, kako navode regionalni mediji, godinama pod lažnim identitetom luksuzno živio u jednoj od vila u podsljemenskoj zoni, na zagrebačkim Šestinama.

Majk je, kako se da iščitati iz medija, čovjek krajnje osebujne biografije. Iza njega je desetak lažnih identiteta, a podeblji mu je i kazneni dosje. Poznat je američkoj federalnoj policiji, DEA-i, Europolu, ali i policijama Kostarike, Belgije, Francuske, Nizozemske, Češke, Hrvatske i Srbije.

Beogradski Kurir piše da mu je djevojka Nevenka Čuturić, državljanka Bosne i Hercegovine.

Imao je karakterističan način rada. Vrhunski kolumbijski kokain kupovao je po uvjetima koje ostali dileri nisu imali. Polovicu vrijednosti droge platio bi odmah, a ostatak nakon prodaje. To mu je omogućilo da svoju kriminalnu operaciju financijski podigne na visoku razinu. Tako je drogu transportirao jahtama i privatnim zrakoplovima, sve kako nitko ne bi saznao čime se bavi.

Konferencija za novinare u MUP-u, kojoj je ljetos prisustvovao i novinar Jutarnjeg lista, a na kojoj su pripadnici više europskih policijskih službi progovorili o “familiji”, bila je vrlo zanimljiva.

- Otkriveno je da 60 posto tržišta narkoticima na području Europe vode kriminalne strukture s područja Balkana. Riječ je o strukturi s fluidnim ustrojem, poput kartela, koja po potrebi objedinjuje nekoliko organizacija zbog određenoga posla, dakle, nekoliko različitih organizacija - odgovorio je voditelj Službe kriminaliteta droga PNUSKOK-a na novinarsko pitanje što znači pojam “balkanski narkokartel”, koji su više puta spominjali na konferenciji, zapisali smo tada.

(...)

Cijelu priču o balkanskoj narko mreži donosimo u Nedjeljnom Jutarnjem, u kojem također možete pročitati i sljedeće priče:

Pad genija lakih nota - svjedočanstva prijatelja Rajka Dujmića o životnim nevoljama čuvenog glazbenika

Tajna ministrova bogatstva - tvrtka zbog koje je ministar Grlić Radman težak 28,5 milijuna kuna

Boro Primorac - 21 godina u Arsenalu uz velikog trenera Arsenea Wengera

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:10