LJUBICA MATIJEVIĆ-VRSALJKO

VIDEO: BIVŠA PRAVOBRANITELJICA ZA DJECU 'Znate li što piše u konvenciji Vijeća Europe o odgoju djeteta u skladu s vjerskim uvjerenjima roditelja?'

 
Ljubica Matijević-Vrsaljko
 Jutarnji list

Slijedi nam još jedna promjena Obiteljskog zakona, peta od hrvatske samostalnosti. Njegova izmjena opet je pobudila veliko zanimanje javnosti, kao i konfrontaciju lijevih i desnih dušebrižnika.

Prvi put zakon je mijenjan 1998. godine, predsjednica radne skupine bila je Dubravka Hrabar. Druga izmjena uslijedila je 2003., za vrijeme SDP-ovog ministra Davorka Vidovića, ali stručni tim i dalje je vodila Dubravka Hrabar.

U želji za boljim zakonom tadašnja resorna ministrica Milanka Opačić 2014. pokrenula je vlastite izmjene zakona, a na čelo radne skupine dovela je Branku Rešetar. Nakon ustavne tužbe, zakon je završio prilično neslavno jer ga je Ustavni sud brzo suspendirao i na snagu vratio zakon iz 2003.

Zakon se još jednom mijenjao 2015. I sada imamo novi zakon koji predlaže ministrica Nada Murganić. I taj je dočekan uz burne reakcije.

Kritičarima je sporno diskriminiranje vanbračnih zajednica kod posvajanja djece, ali i članak 104. prijedloga Zakona, prema kojem se djeci mora osigurati odgoj u skladu s uvjerenjima roditelja. Malo tko zna kako je zapravo riječ o prepisanoj preporuci iz davno usvojene povelje Vijeća Europe o ljudskim pravima...

O svemu tome razgovarali smo s bivšom pravobraniteljicom za djecu, danas odvjetnicom za obiteljsko pravo Ljubicom Matijević-Vrsaljko, koja je bila i koordinator za novi zakon kod bivše ministrice Bernardice Juretić (koja nije stigla predložiti novi zakon jer joj je zbog pada Karamarkove Vlade mandat naprasno prekinut), a bila je i u skupini stručnjaka koji su podnijeli ustavnu tužbu i srušili zakon Milanke Opačić.

Pogledajte video:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:30