PRVI PUT U HRVATSKOJ

VIDEO Clinton: 'Hrvatska je odlična destinacija za investicije, ali morate smanjiti birokraciju'

Teme razgovora u Zagrebu su uloga Hrvatske koja je cijenjen partner u NATO-u te ulazak Hrvatske u Europsku uniju 2013. kao i gospodarski odnosi
 Goran Mehkek, Dragan Matić / CROPIX

NOVO 17:22 Hrvatska je odlična destinacija za investicije, rekla je američka državna tajnica Hillary Clinton nakon bilateralnih razgovora s predsjednikom Ivom Josipovićem.

- Imate odličnu geostratešku poziciju, mlade obrazovane ljude, izgrađenu infrastrukturu, u vama vidimo veliki potencijal, ali morate smanjiti birokraciju, nastaviti s privatizacijom javnih poduzeća, i ohrabrivati mlade ljude da se upuste u poduzetništvo, rekla je Clinton te naglasila važnost kontinuirane ekonomske reforme.

- Ako to učinite, američki investitori to će prepoznati. Vi možete biti konkurentni ne samo na balkanu nego i u Europi.

U svojem obraćanju hrvatskoj javnosti Clinton je zahvalila na partnerstvu u NATO-u.

- Mi imamo izvrsno partnerstvo koje traje 20 godina, i veselimo se vašem skorom ulasku u Europsku uniju. Ali, sve ste to učinili vi sami i vaši ljudi. Vi ste željeli postati dijelom euroatlantskih integracija, vi ste željeli postati članicom Europske unije, rekla je Clinton te istaknula hrvatsku kao faktor stabilnosti u regiji.

Pohvalila je cijeli niz projekata koje provode hrvatske vlasti od rata do danas, a posebno je istaknula program zbrinjavanja izbjeglica te projekt desetljeće za rome. Na pitanje misli li da će Hrvatska unatoč problemima sa Slovenijom prvog srpnja iduće godine postati članica Europske unije, američka državna tajnica istaknula je kako vjeruje da će to biti tako, dok je predsjednik Josipović ustvrdio da je siguran kako će se Hrvati prvog srpnja iduće godine probuditi kao stanovnici Europske unije.

Odgovarajući na pitanje o stanju u Siriji, Clinton je ustvrdila kako se želi zahvaliti Hrvatskoj 'jer ste puno učinili po pitanju Sirije i Irana'.

17:00 - Premijer Zoran Milanović sastao se danas s američkom državnom tajnicom Hillary Clinton i izrazio joj sućut zbog žrtava uragana Sandy, koji je pogodio istočnu obalu SAD-a.

Milanović i Clinton su razgovarali skorašnjem ulasku Hrvatske u Europsku uniju i o situaciji u regiji pri čemu je predsjednik Vlade istaknuo nedvojbenu potporu Hrvatske euro-atlantskim aspiracijama svojih susjeda.

- U hrvatskom je interesu da naši susjedi postanu dio Europske unije - kazao je premijer i dodao da Europska unija znači stabilnost.

Također, bilo je riječi o globalnoj ekonomskoj situaciji u Europi i svijetu te reakcijama Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država na krhku ekonomsku situaciju u svijetu.

Američka državna tajnica Hillary Clinton čestitala je hrvatskoj Vladi na poduzetim mjerama u smjeru stabilizacije proračuna. Također je istaknula da postoji veliki interes američkih kompanija za ulaganjem u Hrvatsku te da je američka strana spremna pomoći svojim iskustvima kako bi se uspješno uklonile prepreke.

- Hrvatska ima golem potencijal i optimistični smo u pogledu vaše budućnosti - naglasila je Hillary Clinton.

Predsjednik Vlade ovom je prigodom zahvalio Sjedinjenim Američkim Državama na svoj pomoći koju su pružale Republici Hrvatskoj od njezine neovisnosti.

--------------------------------------------------------------

ZAGREB - Američka državna tajnica Hillary Clinton doputovala je u srijedu u Zagreb u prvi posjet Hrvatskoj nakon turneje po sjevernoj Africi i zemljama jugoistočne Europe, a u zračnoj luci dočekala ju je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Clinton je iz zračne luke otišla u Banske dvore gdje se sastala s premijerom Zoranom Milanovićem.

Sjedinjene Države ponosne su na svoj partnerski odnos s Hrvatskom i raduju se njegovom jačanju i širenju u godinama koje dolaze, napisala je Clinton u Zlatnu knjigu po dolasku u Banske dvore.

Nakon što se upisala u Zlatnu knjigu Hillary Clinton zaputila se na sastanak s hrvatskim premijerom, nakon kojeg je Vlada izdala priopćenje. Potom se Clinton na Pantovčaku susrela s Ivom Josipovićem, poslije čega su predviđene izjave za novinare, a posjet će završiti večerom koju će za nju prirediti ministrica Pusić.

Teme razgovora u Zagrebu su uloga Hrvatske koja je cijenjen partner u NATO-u te ulazak Hrvatske u Europsku uniju 2013. kao i gospodarski odnosi, najavio je prošli tjedan State Department.

Clinton je za sastanka u ožujku sa svojom kolegicom po dužnosti pohvalila reforme koje je provela Hrvatska koju je tada nazvala liderom u regiji jugoistočne Europe.

Državna tajnica u Zagreb je doputovala nakon posjeta Alžiru gdje je zatražila potporu za suzbijanje islamističke prijetnje u susjednom Maliju, te nakon kratkih posjeta zemljama jugoistočne Europe koje je pozvala na reforme i dijalog.

U utorak je Clinton u Sarajevu potvrdila američku predanost cjelovitosti Bosne i Hercegovine, a političare ohrabrila da se ujedine i provedu reforme potrebne na putu euroatlantskih integracija.

Poruke ohrabrenja u provedbi reforma uputila je i Beogradu i Prištini pozivajući ih na dijalog bez zahtjeva Srbiji da prizna Kosovo, ali uz poruku da Washington ne podržava promjenu granica u Europi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. lipanj 2024 19:06