SELJAČKA BUNA

VIDEO: Čobanković stigao u Kutjevo, dogovora još nema

Čobanković je poslao konačnu ponudu: u repromaterijalu će im vratiti 22% poticaja
 Dragan Matić/Cropix

23:00 - Oko 22 sata je napravljena pauza, a ministar Petar Čobanković je napustio razgovor i ostavio predstavnike seljaka da se usuglase. Razgovor će se kasnije nastaviti.

19:40 - Ministar Petar Čobanković stigao je u 19,40 sati u Kutjevo na razgovor sa predstavnicima seljačkih udruga Slavonije i Baranje. Prosvjednici su inače prihvatili dio ponude koju je prezentirao Čobanković u Zagrebu, a u Kutjevu očekuju da će s ministrom, između ostaloga, dogovoriti da se dug malim poljoprivrednicima, koji nemaju u zakupu državno zemljište, vrati kroz vaučere za repromaterijal.

18:20 - Čobanković ipak dolazi večeras (19,30) u Kutjevo. Situacija u Kutjevu, gdje su i dalje okupljeni predstavnici seljačkih udruga Slavonije i Baranje, mijenja se iz trenutka u trenutak. Iako je bilo naznaka da je prvotno najavljeni dolazak ministra Čobankovića odgođen, iza 17 sati stigla je nova vijest. Nakon telefonskog kontakta sa Petrom Čobankovićem, Ivica Malnar – jedan od sudionika prosvjeda, ipak je potvrdio da će ministar stići u Kutjevo oko 19.30 sati, gdje će se s predstavnicima seljaka susresti u Gradskoj vijećnici.

INTERAKTIVNI SPECIJAL: Karta prosvjeda u Hrvatskoj

Prosvjednici očekuju kako će s ministrom uspjeti dogovoriti da se malim poljoprivrednicima, koji nemaju u zakupu državno zemljište, dug vrati kroz vaučere za repromaterijal. Očekuju i pojašnjenje svih ostalih točaka koje je Vlada danas ponudila. Iako su na sastanku seljačkih Udruga koji se odvijao iza zatvorenih vrata mišljenja bila podijeljena, a mogli su se čuti i povišeni tonovi, ipak su se usuglasili u jednom. A to je da žele u javnosti izaći s jedinstvenim stavom. Pri tome su najtvrđe stajalište zastupali predstavnici Vukovarsko-srijemske i Virovitičko-podravske županije, koji i dalje inzistiraju na isplati poticaja u novcu, a ne repromaterijalu. S druge strane pak dio seljaka razmišlja čak i o prekidu prosvjeda, jer drže da su ponuđeni prijedlozi najviše što u ovome trenutku mogu dobiti. Što će na kraju biti, tek će se vidjeti. U iščekivanju ministra Čobankovića, koji je navodno već krenuo iz Zagreba, prosvjednici zbivanja u ostalim dijelovima Hrvatske prate putem medija. Hoće li na kraju oni najtvrdokorniji zagovornici nastavka prosvjeda i blokada prometnica pristati na ovakav rasplet još uvijek je neizvjesno.

17:20 - Predstavnici seljačkih udruga Slavonije i Baranje ponovno su se u petak poslijepodne sastali u Kutjevu kako bi donijeli zaključke nakon ponude ministra Čobankovića s kojom je izašao pred prosvjednike. Dio okupljenih prihvatio je većinu prijedloga, no ostaje sporna druga točka po kojoj resorno ministarstvo predlaže oslobađanje poljoprivrednika od plaćanja zakupa državnog zemljišta za 2010. godinu.

- S obzirom da veći dio seljaka nema u zakupu državno zemljište kao svoj kompromis predlažu da se njihov dug pretvori u vaučere za nabavku repromaterijala - izjavio je Dragutin Dukić, predsjednik koordinacije seljačkih Udruga u prosvjedu, koji je prije nekoliko trenutaka najavio i dolazak ministra Čobankovića u Ferovac (oko 19 sati) gdje je u ponedjeljak i započeo prosvjed seljaka. I dok su seljaci ovoga dijela Slavonije spremni na kompromis, predstavnici Virovitičko-podravske i Vukovarsko-srijemske županije kažu kako neće odustati od prosvjeda sve dok se ne ispoštuju svi zahtjevi koje su postavili na samom početku prosvjeda.





15:16 - Kao što su i najavili seljaci Đakovštine točno u 13 sati potpuno su blokirali promet đakovačkom obilaznicom a njihove vođe su zajedno s predstavnicima seljaka pet slavonskih županija otišli u Kutjevo gdje dogovaraju daljnje korake prosvjeda.

Riječ je o prosvjednicima koji u petak nisu sudjelovali na pregovorima u Zagrebu dok one predstavnike koji su razgovarali s ministrom Čobankovićem nazivaju lažnim pregovaračima. Osim toga nisu spremni prihvatiti niti uvjete koje su na tim pregovorima postignuti jer, kažu, ne ispunjavaju niti najminimalnije zahtjeve koje su seljaci prije četiri dana postavili Vladi i ministru poljoprivrede. - Ne znam koga su oni predstavljali na pregovorima s ministrom Čobankovićem. Niti jedan od tih lažnih pregovarača ne bi mogao pomaknuti niti jedan traktor sa slavonskih prometnica – poručuje Mato Brlošić, predsjednik Udruge Brazda

Dogovora s Vladom i dalje nema, a seljaci prijete da će traktorima blokirati granice.

Oko 13 sati dva kombija puna specijalaca spriječili su pokušaj zagorskih seljaka da traktorima krenu u blokadu graničnog prijelaza Lupinjak. Seljaci su u pohod na granični prijelaz naumili nakon dojave njihovih predstavnika da je dogovor u Vladi propao.

Nakon konzultacija s policijom, koja ih je odvratila od pokušaja blokade Lupinjaka, rekavši im da 'nema šanse da u tome uspiju', prosvjednici su policiji dali pola sata da se pripreme na blokadu raskrižja na staroj zagorskoj magistrali, prema Oroslavju i Zaboku, gdje im je petodnevni 'traktorski tabor'.

Policija, međutim, nije ni pokušala sama riješiti blokadu i preusmjeravati promet onako kako to seljacima odgovara već su pozvali u pomoć interventnu policiju. Specijalci su stigli za pola sata. Uvidjevši da im neće poći za rukom ni blokada raskrižja, dio prosvjednika je to umjesto traktorima pokušao učiniti fizički, no spriječeni su.

Na koncu, lukavo su smirili specijalce, rekavši im da ne idu u fizičku blokadu već prema automobilu s hranom. Našli su se u pat poziciji i zadovoljili se objedovanjem pred specijalcima koji kontroliraju situaciju. Izgledno je da će policija morati dežurati dok god se seljaci ne raziđu, što pak nije izgledno u skoro vrijeme.

Inače, podršku seljacima je dao i župan krapinsko-zagorski Siniša Hajdaš Dončić (SDP) koji ih je nenajavljeno posjetio četvrtog dana blokade, u četvrtak navečer, moleći ih da puste barem ljude koji rade u Zagrebu da nesmetano odu na posao 'gdje se kao i oni bore za kruh'. U to vrijeme su seljaci bili blokirali jedan trak zagorske magistrale.





Slavonski seljaci koji već četvrti dan prosvjeduju na nekoliko punktova uz državne i magistralne prometnice pozvali su izaslanstvo hrvatske Vlade i ministra poljoprivrede Petra Čobankovića da se zapute u Slavoniju i ovdje s njima održe pregovore koji su trebali biti u Zagrebu.

Nezadovoljni su seljaci u petak u podne u potpunosti blokirali državnu cestu koja od Vinkovaca vodi prema selu Jarmina.

- Donijeli smo odluku da ne idemo u Zagreb jer želimo da gospoda dođu u Slavoniju i na licu mjesta se uvjere u našu ozbiljnost da smo ustrajni u zahtjevima. Neka vide koliko nas ima i uvjere se u našu snagu – poručio je iz Đakova Mato Brlošić, predsjednik Udruge "Brazda".

Iako ne znaju je li netko od seljačkih pregovarača prihvatio poziv ministra Čobankovića i otišao u Zagreb oni tvrde kako će odgovor čekati do 13 sati nakon čega će krenuti s blokadom prometnica.

Seljaci ne isključuju čak niti mogućnost blokade graničnih prijelaza.

Istodobno, iz Ministarstva poljoprivrede, gdje je počeo sastanak Čobankovića s predstavnicima više udruga poljoprivrednika, stigla je konačna ponuda seljacima - u repromaterijalu će im vratiti 22% poticaja od 40%, koliko su im smanjeni, javlja HRT.

Na sastanak, na kojem će pokušati dogovoriti model pomoći poljoprivrednicima putem kompenzacija kroz repromaterijal, došlo je 14 predstavnika seljačkih udruga, među kojima iz Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje, Udruge poljoprivrednika središnje Hrvatske, Hrvatskog seljačkog saveza Koprivničko-križevačke i Sisačko-moslavačke županije, Saveza poljoprivrednih udruga Krapinsko-zagorske županije, udruge ratara iz Donjeg Miholjca, predstavnici poljoprivrednika iz Međimurja i dr.

Seljaci traže da im se dug iz 2008. godine od 205 milijuna kuna isplati do 15. ožujka, a poticaji za 2009. godinu u 100% iznosu, s tim da pristaju na to da se polovina iznosa isplati do 1. travnja ove, a druga polovica do 15. travnja iduće godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 01:43