TRAŽE NOVI ZAKON, ALI...

VIDEO: Da se zakon provodio krvavi derbi se ne bi ni igrao

Iako se i postojećim zakonom predviđaju kaznene mjere, one uistinu nisu zaživjele
Zagreb, 010510.Stadion Maksimir, 28. kolo, 1. HNL T-com, seniori, susret NK Dinamo i NK Hajduk.Na slici: neredi BBB.Foto: Damir Krajac / CROPIX
 Damir Krajac / CROPIX / KRAJAC DAMIR

ZAGREB - Odlučne rezove i radikalni zaokret u borbi protiv nogometnih huligana najavila je danas premijerka Jadranka Kosor.

- Sigurno je da se mora mijenjati zakon i ovlasti policije tako da svaki policajac, osiguravajući živote navijača i nacionalna dobra, bude i sam siguran - rekla je premijerka u Borovu kod Vukovara.

- Očito ćemo morati ići u drastične zakonske mjere, odnosno kazne za počinitelje kaznenih djela - zaključila je Jadranka Kosor. I ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko mijenjao bi zakone.

Mijenjanje zakona

- Očito je da Zakon o navijačima treba biti još rigorozniji - rekao je Karamarko, izražavajući ogorčenost zbog “bestijalnog napada” na policajce na utakmici Dinamo - Hajduk. Osim toga, trebalo bi promijeniti i Zakon o policiji, ističe, kako bi policajci dobili veće ovlasti. Izmjene se već pripremaju, najavio je.

Novi zakon i radikalne mjere najavljivale su se nakon divljanja BBB-a u Pragu i Temišvaru 2008. i 2009. jednako kao nakon ružnih ispada u švicarskom Kriensu 2003. i francuskom Auxerreu tri godine kasnije. Hrvatska još od 2003. ima Zakon o sprečavanju nasilja na sportskim stadionima. Dopunjavan je dva puta, 2006. i lani. I ne provodi se.

Da se zakon provodi, uprava Dinama bila bi kažnjena novčanom kaznom do 150.000 kuna zato što je na visokorizičnoj utakmici prodavala alkohol, a predsjednik kluba s dodatnih pet do 50.000 kuna. Da se zakon provodi, utakmica uopće ne bi bila održana, jer Dinamo nije ispunio zakonom propisane uvjete.

Zakonom iz travnja prošle godine klubovi su dobili godinu dana za prilagodbu, i taj rok je istekao. Da se zakon poštuje, stadioni bi morali imati uređaj za brojanje i kontrolu ulaznica kojim bi se spriječio ulazak evidentiranih nasilnika, veći broj redara i videokamera i prostor za prekršajnog suca na samom stadionu. Ako na stadionu nema mjesta za to, prekršajni sud je dužan odrediti dežurnog suca koji će odmah izricati kazne huliganima. Kazne nisu male: od 1000 do 50.000 kuna ili zatvor od tri do devedeset dana. No, trenutačno je samo 18 osoba pod mjerom zabrane dolaska na utakmicu: takve mjere izriču se na rok od jedne do dvije godine, i većini poznatih huligana već su istekle.

Pod pritiskom javnosti zgrožene navijačkim divljanjima, Vlada je lani mijenjala zakon najavljujući, isto kao sada, radikalan obračun s huliganima. No, prvotna verzija bitno je ublažena. Umjesto zabrane točenja alkohola u širokom krugu oko stadiona prije i nakon utakmice, sad se smije prodavati pivo i na samom stadionu: nakon odobrenja policije i ako utakmica nije visokorizična. Na stadionima je trebalo biti zabranjeno točenje alkohola, no to nije prošlo jer bi klubovi ostali bez dobrog dijela zarade. Umjesto sa 0,5, sad možete na stadion sa 0,8 promila ili već dva piva u sebi.

Nužna represija

Ravnatelj policije Oliver Grbić najavljuje da će policija reaktivirati svoj stari, nerealizirani prijedlog Zakona o navijačima, koji je Vlada prošle godine povukla jer je sadržavao jače represivne mjere: primjerice, oduzimanje putovnica huliganima, pravo policije da prekine utakmicu i zabranu maskiranja lica.

“To je neizbježno jer su događaji poput današnjih pokazali da su navijačka klima i ponašanje katastrofalni. Bivše ravnateljstvo je, nažalost, odustalo od tog prijedloga na pritisak javnosti i u dogovoru s Vladom kako se ne bi stvorio dojam o represivnom djelovanju policije prema navijačima. Međutim, pokazalo se da je zakonita represija nužna da bi ih se odviknulo od ovakvih ispada”, rekao je Grbić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2024 18:46