NOVE INFORMACIJE

VIDEO: DEVET NOVIH SLUČAJEVA KORONAVIRUSA U HRVATSKOJ Ministar Beroš potvrdio da se povećao broj zaraženih u našoj zemlji, sada ih je 65

 
 Damjan Tadić / CROPIX

Koronavirusom u Hrvatskoj zaraženo je još devet ljudi, pa je ukupna brojka 65 zaraženih, a učinjeno je 1014 testiranja, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš jutros na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

- Ostaje podatak da su četiri izliječena, imamo 1114 testiranja 630 kontakata pod nadzorom. Situacija je i dalje dobra i napravit ćemo sve da tako ostane u idućim danima, iako je izvjesno da će broj rasti. Mi u Hrvatskoj imamo dovoljan broj testiranja, ali ne povećavamo broj jer je struka jasno rekla koga treba testirati. Možemo testirati cijelu državu, ali to u ovom trenutku nema smisla, nećemo imati relevantne podatke. Apeliram na starije da ostanu u kućama i izlaze samo u slučaju nužde. Učinit ćemo sve da im se dostavi sve što je potrebno, produljit ćemo rok za koji se mogu izdati lijekovi za kronične bolesnike. Radi se na tome da se starijima i nemoćnima dostave lijekovi. Ako se njih zaštiti, omogućit će se bolje funkcioniranje zdravstvenog sustava - rekao je Beroš.

Alemka Markotić iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" kaže da u ovom trenutku nema informacija odakle su zaražene osobe, samo je potvrdila da nema težih slučajeva.

- Sada je u ovom trenutku važnije nego ikad držati se higijenskih navika. Pranje ruku, razgovor na udaljenosti, kašljanje u lakat, bez rukovanja, dezinfekcija prostora... Ljudi koji nema nikoga, neka se jave da im pomognu volonteri, iznimno je važno da ostanu kod kuće - rekao je Krunoslav Capak, šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Riječ je ponovno preuzeo Vili Beroš:

- Prema svim relevantnim stručnom podacima, mi testiramo i više nego treba. Nemamo jasnih znakova lokalne transmisije, a to u ovom trenutku nije od tolike važnosti jer je sustav podignut na veću razinu.

Ministar Davor Božinović je rekao da će na Vladi danas biti usvojena izmjena Zakona o sustavu civilne zaštite po kojem će Nacionalni stožer dobiti veće ovlasti.

- To u praksi znači da ćemo već danas okupiti sve stožere civilne zaštite kako bi se nove odluke mogle odmah sprovoditi. Nastojat ćemo ograničiti kretanje starijih osoba, da ne napuštaju svoje stanove, to je posao koji ćemo napraviti odmah. Pojačat ćemo kontrolu onih koji su u samoizolaciji, do danas su zabilježene 93 osobe koje su to prekršile. Nema razloga za brigu, osim u ovom dijelu u kojem moramo zaštiti starije.

Ministar je potvrdio da će se danas zatvoriti 27 graničnih prijelaza sa Slovenijom, a upitan je i na prozivke od strane Pavle Kalinića.

- Nije danas teško biti pametan, ali treba pogoditi trenutak kad se prelazi u sljedeću fazu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. studeni 2022 02:02