100. GODIŠNJICA RATA

VIDEO: DOSAD NEVIĐENE FOTOGRAFIJE HRVATA IZ 1. SVJ. RATA Uz novi Globus dobivate i knjigu Tvrtka Jakovine

Ove se godine u svijetu obilježava 100. godišnjica početka Prvog svjetskog rata, a tim povodom uz Globus izlazi knjiga Tvrtka Jakovine 'Hrvati u Prvom svjetskom ratu', a važan dio knjige su nikad vidjene fotografije Hrvata iz tog perioda.

- Smisao knjižice je bio dati pregled što se događalo na različitim bojištima na kojima su Hrvati sudjelovali, a najviše Sarajevski atentat i neposredni događaji oko njega. Ovo je pregled koji treba bolje pokazati što se Hrvatima događalo od 1914. do 1918. godine, objasnio je Tvrtko Jakovina.

Ekskluzivne fotografije dolaze iz privatne zbirke.

- Fotografije su važniji dio publikacije, jer su ogromnim dijelom nikada viđene i dolaze iz privatne zbirke, koju je počeo stvarati moj kolega povijesničar Neven Budak, koji je postao kolekcionar. Tu je riječ o spektakularnim prizorima, otkriva Tvrtko Jakovina.

Također je rekao kako je smisao knjižice pozvati sve ljude koji u svojim privatnim zbirkama čuvaju vrijedne dokumente, fotografije koje mogu poslužiti za neku drugu obljetnicu, da ih donesu fakultetima, muzejima i drugim institucijama radi lakšeg istraživanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:22