BORBA S VALOVIMA

VIDEO Drama na Atlantiku: Pogledajte kako je američka obalna straža spasila Hrvata!

Hrvatski je pomorac, 55-godišnjak, prevezen u bolnicu Sentara Norfolk General u Norfolku u američkoj saveznoj državi Virginiji
 Screenshot - WAVY.com

WASHINGTON - Hrvatski pomorac koji je na liberijskom brodu Orange Wave izgubio dio prsta evakuiran je s plovila helikopterom američke obalne straže. Orange Wave u tome se trenutku nalazio na Atlantiku oko 200 nautičkih milja od obale Sjeverne Karoline, javlja američka lokalna TV postaja 13WVEC .

Hrvatski je državljanin, 55-godišnjak, prevezen u bolnicu Sentara Norfolk General u Norfolku u američkoj saveznoj državi Virginiji. Pomoć je pozvala posada 172-metarskog tankera.

Akcija spašavanja nije bila nimalo lagana jer su u tom dijelu oceana bili i do 13-metarski valovi te je puhao snažan vjetar. Samo zahvaljujući spretnosti i iskustvu pilota ozlijeđeni je pomorac s palube broda košarom podignut u helikopter obalne straže MH-60 Jayhawk. U akciji je sudjelovao i teretni zrakoplov C-130 Hercules koji je pružao podršku u komunikaciji.

- Ovo je bio težak slučaj. Glavna briga nam je bila pronaći pravu ravnotežu i dovršiti posao - rekao je jedan od spasioca, časnik s helikoptera Ian Kesterson.

Obalna je straža pri dolasku do tankera u vodu spustila i plivača koji je pomogao s podizanjem pomorca u košari.

Prema prvim informacijama, hrvatski se pomorac ozlijedio pri radu. Brod Orange Wave plovi pod liberijskom zastavom, a nalazio se na putu iz Brazila za New York. Trenutačno je usidren u Newarku u New Jerseyju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. lipanj 2024 22:13