POD OKRILJEM NOĆI

VIDEO, FOTO: EKSPLOZIJA PROBUDILA PRIMOŠTEN Pljačkaši raznijeli bankomat, od siline detonacije srušila se i velika ulazna vrata u trgovački centar

 
 Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

U ponedjeljak oko 1 sat nakon ponoći eksplozijom je raznesen bankomat na ulazu u trgovački centar Tommy u Kamenarskoj ulici u Primoštenu. Od siline eksplozije popucala su sva stakla i srušena su velika predulazna vrata u trgovački centar, a oštećeni su i dijelovi štekata tamošnjeg ugostiteljskog objekta.

- Obavljenim policijskim očevidom utvrđeno je da je nepoznati počinitelj izazvanom eksplozijom u potpunosti demoliralo bankomat bankarske kuće sa sjedištem u Zagrebu, kao i predulaz u trgovački centar splitske tvrtke. Iz bankomata je otuđen zasad neutvrđeni iznos novca. Ukupna šteta naknadno će se utvrditi. Krim-policija intenzivno postupa s ciljem otkrivanja počinitelja kaznenog djela teške krađe te pronalaska otuđenog novca, protiv kojeg će Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku biti podnesena kaznena prijava za kazneno djelo teške krađe - rekla je Marica Kosor, glasnogovornica PU šibensko-kninske.

Poznato je da u bankomate bankarske kuće stavljaju maksimalno 150 tisuća kuna, a koliko je otuđeno u Primoštenu, nismo uspjeli doznati.

Također, u policiji ne navode način na koji je došlo do eksplozije. Neslužbeno, pak, doznajemo da je bankomat raznesen po već isprobanoj provalničkoj tehnici, a to je usisavanje plina u ležište bankomata.

U posljednjih nekoliko godina na takav su način opljačkani deseci bankomata diljem Hrvatske. U ovim slučajevima krađa novca iz prethodno eksplozivom raznesenog bankomata uvijek je, pokazale su policijske istrage, sudjelovalo više osoba pa se može pretpostaviti da je tako i u ovom najnovijem u Primoštenu, premda u šibenskoj policiji navode kako tragaju za počiniteljem.

Novosagrađeni trgovački centar Tommy u Primoštenu nalazi se uz zgradu Doma zdravlja, a kuće su od njega udaljene tridesetak metara. Stanovnici u Kamenarskoj ulici i okolici pričaju da ih je probudila snažna eksplozija te da je razbijenog stakla bilo i u njihovim dvorištima. No, nakon silovite eksplozije, kažu nam, od straha nisu izlazili iz svojih domova te nisu mogli vidjeti išta što bi bilo korisno policiji u otkrivanju počinitelja.

Podsjetimo, prije 15 mjeseci usisavanjem plina u ležište raznesen je bankomat Privredne banke Zagreb na Šubićevcu u Šibeniku. Policija je u roku od dva dana pronašla dvojicu Splićana koji su s mjesta krađe nakon toga pobjegli motociklom, a pronađen je i sav otuđeni novac koji je dvojac sakrio kod svog prijatelja u kući u Splitu. Na isti je način, pod okriljem mraka, prije dvije godine raznesen i opljačkan bankomat Euroneta na Petrolovoj benzinskoj crpki na ulazu u Vodice. Premda su nadzorne kamere zabilježile više osoba koje su se dovezle bijelim Golfom, plinom raznijele bankomat i pokupile veći iznos novca, policija nije pronašla počinitelje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:59