ONEČIŠĆENJE MORA

VIDEO, FOTO, Jutro nakon havarije trajekta: Grad guši intenzivan miris nafte

Trajekt 'Tin Ujević' dug 98 metara sa 146 putnika sinoć je pri pristajanju udario u obalu. Isteklo je svih 33 tisuće litara goriva. Zapovjednik i ostali časnici nisu konzumirali alkohol
 Feđa Klarić/CROPIX

SPLIT - Jutro nakon havarije koja je u ponedjeljak navečer u 19 i 25 sati prilikom uplovljenja u splitsku gradsku luku zadesila Jadrolinijin trajekt “Tin Ujević“ iz kojeg je u more iscurilo više od 33 tone goriva, gotovo cijeli grad preplavio je i gušio intenzivan miris nafte.

Borbu s masnim, zelenim mrljama, pod zaštitnim su maskama cijelu su noć vodili djelatnici „Ciana“ postavljajući plutajuće brane i posebna sredstva za prikupljanje onečišćenja.

Na terenu su neprikidno u akciji „spašavanja“ mora sudjelovala tri eko broda, ograđen je onešišćeni bazen, zatvorena je i ACI marina, spriječeno širenje masnog filma na zapadnu obalu...

No više od 40 posto nafte isparilo je u zrak pa je gotovo cijeli Split osjetio pare koje su se širile iz gradske luke.

Nesvakidašnja havarija okupila je u Splitu državne i županijske stožere za intervencije kod iznenadnih onečišćenja mora, lučke i policijske djelatnike, inspektore, vatrogasce, no nitko od njih nije želio dati odgovor što je zapravo katastrofu prouzročilo.

- Do havarije je došlo - kaže lučki kapetan Boris Matošić - kada je trajekt koji vozio na liniji Starigrad -Split prilikom manevra uplovljenja udario u ugao gata Svetog Petra. Probivena je oplata, nastala je poveća rupa veličine tri za tri metra i to točno na poziciji tanka goriva. U tanku kapaciteta oko 70 tona, u trenutku udara bilo je 33 tisuće 400 litara lakog dizela - D2 koje je odmah iscurilo u gradsku luku.

Brodom dugim 98 metra je zapovijedao kapetan Damir Rušinović, iskusni i dugogodišnji zaposlenik Jadrolinije. Na brodu je bilo 12 članova posade, 146 putnika, 11 osobnih i 21 teretno vozilo. Nitko od putnika nije ozlijeđen niti su evidentirane bilo kakve štete na vozilima.

Brod je, trvdi kapetan Matošić, opremljen svim potrebitim svjedodžbama. Pred mjesec dana na njemu je obavljen remont, svi papiri kao i dokumenti posade utvrđeno je, bili su uredni. Zapovjednik, i ostali časnici alkotestom su potvrdili, alkohol konzumirali - nisu. Da na brodu prema izvještaju inspektora kapetanije nije utvrđena nikakva tehnička nepravilnost, niti na upravljačkim instrumentima primjećen nepravilan rad brodskih uređaja potvrdio je i kapetan Mario Babić, državni tajnik za more.





- Prema sadašnjim saznanjima u trenutku udara broda nije bilo ni značajnijeg vjetra, niti morske struje. Signalna bova je gorila, lanterna je svijetlila, posada nije bila umorna. A sam zapovjednik Rušinović, koji ima više od dva desetljeća kapetanskog staža iza sebe, nakon incidenta izjavio je da se iznenada krma broda zanijela u lijevu stranu.

Pa iako sve navodi da je ljudski faktor prouzročio havariju, Mario Babić tu pretpostavku nije želio komentirati.

- I sam sam kapetan i bilo bi uistinu neozbiljno da nakon saslušanja zapovjednika koji je bio u totalnom šoku kažem, taj čovjek je kriv! Prerano je znati što je uzrok nesreće. Kada brod isplovi prema Vranjicu, na otvorenom će se moru provjeriti funkcioniraju li uistinu svi uređaji. Istraga će kroz dan dva otkriti pravi uzrok havarije - kaže kapetan Babić smtrajući da je najvažnije što je blagovremenom intervencijom izbjegnuto širenje onečišćenja.

Iako je sreća u nesreći što je more onečistio laki dizel, a ne mazut, odmah su konzultirani domaći i međunarodni stručnjaci. Drago Tudić, Cianov savjetnik za interventne sitacije na moru kazao je kako je već u prvim satima nakon havarije učinjeno mnogo.

- Kada se brod ukloni bit će pokupljen ostatak masnih mrlji s površine mora. Akcija čišćenja biti će završena kroz najdulje dva dana. No ne treba čuditi , dodaje, ako se za desetak dana ponovo pojave manje masne mrlje, jer školjkice u gradskoj luci upijaju nečistoće. Ono što je ipak najvažnije, većih posljedica za okoliš i eko sustav neće biti jer je riječ o lakom gorivu. Da je kojim slučajem iscurilo teško gorivo koje se lijepi, to bi tek bila prava katastrofa - zaključuje Tudić.

Usprkos havariji, promet u splitskoj luci odvija se redovito

Velikom onečišćenju mora usprkos, sav brodski promet u splitskoj luc odvija se redovito. Dvije međunarodne linije, brod Ankona i Dubrovnik preusmjerene su na druge lokacije, ali one kao i domaće linije plove po ustaljenom plovidbenom redu. Umjesto u havariji oštećenog trajekta Tina Ujevića, liniju za Starigrad vozit će zamjenski Jadrolinijini trajekti.

Nakon 'Marka Pola', nastradao i 'Tin Ujević'

Havarija Tina Ujevića, drugi je veći udes Jadrolinijinih trajekata u nepunih pola godine. Podsjetimo, u listopadu 2009. na otočić Sit između Pašmana i Žuta nasukao se trajekt „Marko Polo“. Taj 128 metra dug brod, s 15 metara dugim pramčanim je djelom doslovno nasjeo na otočno kopno i umalo srušio kuću. Zanimljivo je da se zapovjednik broda Ante Granić u vrijeme nasreće nalazio u Bolu na svećanosti Hrvatske turističke zajednice. Tamo je primio priznanje za najboljeg djelatnika u pomorskom prometu za 2009. godinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 03:44