NESREĆA

VIDEO, FOTO: OVO JE RADNIK KOJI JE POGINUO U SILOVITOJ EKSPLOZIJI U BOSANSKOM BRODU Ljubo (33) je počeo graditi kuću, a uskoro se trebao i ženiti

 
Na fotografiji: Rafinerija u Bosanskom Brodu i Ljubo Patković
 Reuters, Facebook

Jutro nakon eksplozije naftne rafinerije u Bosanskom Brodu građani tog mjesta u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska s nevjericom prepričavaju sinoćnji događaj. Od eksplozije su, kako kažu, pucala stakla i na kilometar i pol od rafinerije, javljaju Nezavisne novine.

- Evo ovdje blizu su stakla u ulazu zgrade popucala, a odavde do rafinerije ima kilometar i pol. Moj sin koji živi u Slavonskom Brodu osjetio je eksploziju - rekao je za "Nezavisne" Branko Mitrović, mještanin Broda.

Prema njegovim riječima, ogroman plamen se mogao vidjeti sa svih strana, a, kako kaže, na svu sreću se nije proširio. - Sreća pa su uspjeli smiriti sve to da ne dođe do još veće tragedije - kazao je Mitrović.

Mještani Bosanskog Broda u izjavama za portal Klix.ba su kazali da su prvo mislili da je riječ o potresu te da je eksplozija koja se dogodila oko 21:30 sati podsjećala na ratne eksplozije.

- Gori, negdje gori. Bosi smo trčali da vidimo što je... - uznemireno je novinarima ispričala sinoćnju dramu jedna od građanki Bosanskog Broda. Dodaje da se 80-ih u rafineriji također dogodila strašna nesreće u kojoj je, tvrdi, poginulo 11 osoba, ali čak ni tada detonacija nije bila tako snažna kao jučer.

- Zaprepastilo me... Prozori su se tresli. Mislio sam da je potres. Ljudi su izašli van i počeli bježati. Ja sam ostao kod kuće, ali moji su otišli na selo. Nadamo se da će sada reagirati i naša i hrvatska i ruska strana te nešto poduzeti da se ne bi dogodilo nešto još gore - kaže drugi građanin.

- Ni u ratu nije bilo tako snažnih detonacija - priča jedna starija gospođa za Klix.ba.

Facebook
Ljubo Patković

Podsjetimo, u eksploziji je poginuo 33-godišnji radnik Ljubo Patković iz Donjeg Višnjika kod Dervente. Njegov otac Jovan rekao je za Srpskainfo da je Ljubo deset godina radio u rafineriji i bio je operater na postrojenju četiri godine. Očajan je jer još ništa ne zna o smrti sina:

- Njegova smrt je za nas pod velom tajni i ništa nam ne govore - rekao je za Srpskainfo. 33-godišnjak je prema priči oca naslijedio kuću od bake i djeda, ali je počeo graditi svoju kuću. Uskoro se trebao oženiti za dugogodišnju djevojku, prenosi Blic. Jovan naglašava da mu je sin radio na tako opasnom mjestu da ga nikakva zaštitna oprema ne može spasiti od nesreće:

- Džaba kaciga i maska ako gorivo curi. Zbog tih propusta ostao sam bez sina. Poručujem im svima da ću ja istinu saznati o njegovoj pogibiji, čim njegovo tijelo spustim u grob. I 1984. godine poginuo je radnik u krugu od 50 metara gdje i Ljubo, skoro na isti način.

Prema neslužbenim informacijama, radnik je izgorio u požaru i njegovo tijelo je naknadno pronađeno, piše Avaz.

Načelnik općine Bosanski Brod Ilija Jovičić uputio je izraze sućuti njegovoj obitelji, a posjetio je i pet ozlijeđenih radnika koji su zadržani na liječenju u bolnici u Doboju.

- Oni su radili na pogonu i intervenirali na sprječavanju daljnje havarije - izjavio je Jovičić novinarima. Također je izrazio zahvalnost vlastima u Slavonskim Brodu, koji su odmah nakon eksplozije ponudili svu potrebnu pomoć.

Istragu o eksploziji u rafineriji preuzelo je okružno tužiteljstvo u Doboju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 01:59