DUH PALANKE U OMIŠU

VIDEO, FOTO: SKANDALOZNE HDZ-OVE MAŠKARE Spalili novinara Slobodne koji je pisao o gradonačelnikovoj krađi

Četiri metra visok omiški Krnje u stražnjem džepu ima presavijen primjerak Slobodne Dalmacije
 Duje Klarić/Cropix

OMIŠ - Nekoliko minuta prije zakazanih 17 sati na Autobusnom kolodvoru u Omišu pojavio se viljuškar s likom Krnje, autorski rad lokalne udruge „Omiški gusari“. Tako su Omišani mogli vidjeti da je dežurni krivac za sve opačine koje se njihovu gradu događaju nitko drugi do - naš novinar Vinko Vuković, koji cijelo vrijeme uredno izvještava o tim opačinama, piše Slobodna Dalmacija .

Četiri metra visok omiški Krnje, osim prepoznatljive Vukovićeve fizionomije, tako u stražnjem džepu ima presavijen primjerak „Slobodne Dalmacije“, u ruci drži laptop, a oko vrata nosi redakcijsku iskaznicu. Na taj način omiške su maškare simbolički spalile i našu novinu, a ne samo našeg novinara.

Može se reći da su „Omiški gusari“ ovog puta „promašili ceo fudbal“, jer subverzivni smisao maškara je u prozivanju i simboličkom spaljivanju Krnje kao predstavnika političke ili društvene moći koja je naudila gradu i ugrozila mu prosperitet. Drugim riječima, umjesto da u obliku Krnje prozovu ili simbolički spale kakvog političkog glavešinu koji je, recimo, proarčio pare iz gradskog proračuna, omiške maškare su Krnjom proglasile našeg novinara, jedinog čovjeka u Omišu koji je kritički pisao i javnost izvještavao o arčenju gradskih para. Umjesto da prokažu štetočinu ili štetočine, omiške maškare su „hrabro“, baš u duhu palanke, prokazale glasnika koji je pisao o štetočinskim radnjama, pojavama i pojedincima, između ostaloga i o neobičnoj rastrošnosti donedavnog HDZ-ova gradonačelnika Ivana Škaričića, kojega zbog sumnje u nesavjesno trošenje gradskog novca istražuje i USKOK.

Ukratko, maškare u Omišu su se narugale samom smislu maškara i karnevalskog Krnje, potvrđujući kuloarske ćakule da karnevalska udruga „Omiški gusari“ predstavlja produženu ruku nedavno poraženog omiškog HDZ-a, koji se na ovaj način osvećuje Vukoviću za njegove kritički intonirane tekstove.

Tajnica udruge „Omiški gusari“, koja se predstavila kao „gospođa Julija“ i koju smo zatekli na čelu karnevalske kolone, nije imala nikakve sumnje o ispravnosti ovogodišnjeg izbora Krnje.

- Vuković je kriv jer kritički piše o našem gradu – veli gospođa.

- Pa to mu je posao – velimo mi.

- Je, al' ispada da je Omiš nekakav grad-slučaj – ne da se gospođa.

- Gospođo, nije Omiš grad slučaj, nego je to eventualno vaš bivši gradonačelnik.

Gospođa na to nije imala odgovora. Samo je ubrzala korak, da ne propusti spaljivanje novinara, piše Slobodna Dalmacija .

Vuković: Kriv sam i gotovo

- S obzirom da sam stjeran pred zid, nema mi druge nego sve skrušeno priznati. Jesam, dakle, kriv sam. Kriv sam za sve loše što se u Omišu dogodilo i što se o Omišu otkrilo u protekloj godini, pa molim građane, predvođene HDZ-ovom elitom, koja je i organizirala suđenje, barem za milost, ako mi već ne mogu dati oprost. Kriv sam, dopustite mi da nabrojim samo neke grijehe, za dug u gradskoj kasi od 31.000.000 kuna, i za izbor novoga gradonačelnika koji je taj dug u šest mjeseci smanjio za deset milijuna, i za onu rupu što iznad grada glumi tunel sam također kriv, kao i za obilaznicu u koju je, premda još godinama, a moguće i desetljećima, neće voditi nigdje, do sada utrošeno 350.000.000 kuna. Kriv sam i što se USKOK dohvatio poštenoga Ivana Škaričića, a kriv sam i što taj isti Škaričić, duša mu se nauživala staračkoga doma, živi u Strožancu, a putne troškove uzima kao da živi u Podgrađu. Kriv sam i što je Slobodna Dalmacija o svemu tome, a rekoh da je ovo samo dio moje krivnje, opširno izvještavala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:45