OPASNOST

VIDEO, FOTO: 'SREĆOM DA JE PADALA KIŠA, PA OVDJE PROĐE MALI MILIJUN LJUDI!' Goleme kamene gromade zatrpale jednu od najomiljenijih splitskih šetnica

 
 Vladimir Dugandžić / CROPIX

Što uopće znači upozorenje da vam prijeti opasnost od odrona i da određenom zonom prolazite na vlastitu odgovornost ako vas u sekundi velike gromade kamenja mogu doslovno ubiti.

Pokušajte zamisliti što bi se dogodilo da ste u srijedu oko 14.30 sati prolazili obalom između Firula i Zente kada su se s padine uslijed obilnih padalina odlomile nekoliko stotina kilograma teške gromade i otkotrljale na šetnicu.

Vladimir Dugandžić / Hanza Media

Sugovornica Slobodne Dalmacije Jelena Bura svjedočila je tom nemilom događaju i, srećom, bila na sigurnoj udaljenosti od mjesta incidenta.

- Bila sam pokraj tuša ispred kluba "Zenta" i čula sam da iza kantuna nešto tutnji. U trenu sam pomislila sam da je potres. Otrčala sam prema plaži i ugledala ogromne gromade kamenja koje su se odlomile i pale na šetnicu. Dok sam slikala što se dogodilo, nastavili su padati manji odroni zemlje - svjedoči sugovornica koja stanuje u blizini i svakodnevno se šeta tim dijelom splitske obale.

Vladimir Dugandžić / Hanza Media

Vladimir Dugandžić / Hanza Media

Kaže da su dvije minute nakon odrona tim istim putom uz more prošle dvije gospođe koje su također bile šokirane prizorom.

- Srećom, ovakve se stvari najčešće dogode za vrijeme kišnog vremena pa nema puno šetača, ali što da su te gospođe ranije prošle. Međutim, ovo se može dogoditi i tijekom sunčanih dana kada ovuda prolazi mali milijun ljudi, a zemlja se pomaknula i sada nikad ne znaš hoće li nastaviti dalje padati - govori Jelena za Slobodnu Dalmaciju koja se žali da više nije sigurna može li se uopće Firulama sigurno proći.

Kaže da već godinama, od strane Poška prema plaži, uspravno stoji znak upozorenja od opasnosti od odrona, ali se ništa osim toga nije napravilo.

- Napišu upozorenje da se skinu odgovornosti. Da mene nije bilo, tabla bi bila u tamarisu i niko je ne bi ni vidio - razočarana je sugovornica koja svaki dan hrani svog uličnog ljubimca, mačka, koji srećom, kao i prolaznici, nije stradao uslijed odrona.

Split,100419.
Zbog jake kise odronila se veca kolicina kamenja i zemlje na predjelu izmedju uvale Firule i uvale Zenta.
Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
Vladimir Dugandzic / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 18:51