UZBUNA U DALMACIJI

VIDEO FOTO Veliki požar kod Podgore napokon stavljen pod nadzor!

NOVO 14:20 >>>>Požar koji je buknuo sinoć i nošen burom brzo se proširio do kuća, državne ceste D8 i benzinske postaje u Podgori oko podneva je stavljen pod nadzor. Na požarištu je više od 300 vatrogasaca sa stotinjak vatrogasnih vozila iz cijele Hrvatske koji saniraju požarište, Tri kanadera i dva helikoptera gasili su požar kod Podgore od jutros do 13 sati.

Izgorjela je borova šuma, masline i nisko raslinje na površini od oko 500 hektara, kazao je županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina. Velikim naporom vatrogasaca sve su kuće obranjene. Uzrok izbijanja vatre kao i šteta se utvrđuju.

Bura je oslabjela, a sporadičnu vatru što izbija na opožarenoj površini vatrogasci brzo gase kako se požar ne bi ponovno razbuktao, kazao je Glavina, te dodao kako će svi vatrogasci ostati dežurati na požarištu i sanirati opožarenu površinu.

Promet na Jadranskoj magistrali se postupno normalizira.

11:05 - Vatrena se stihija širi i dalje istočno od Podgore i na zapadnom dijelu prema Tučepima. Obiteljske su kuće, srećom, obranjene.

Od 10:30 sati na državnoj cesti D8 kod Podgore, prometuje se punom širinom kolnika, bez zastoja.

10:53 - Na požar kod Podgore poslane su dodatne zračne snage - 1 Canadair i 2 AirTractora. Požar sad ukupno gase 4 Canadaira, 3 AirTractora i 2 helikoptera s uređajem za gašenje.

____________________

MAKARSKA - Veliki požar koji je sinoć nešto prije 23 sata izbio kod ceste Makarska-Vrgorac zbog jake se bure vrlo brzo proširio prema Gornjoj Podgori pa su u akciju gašenja odmah pozvane sve postrojbe vatrogasnih društva od Brela do Drvenika.

Prema prvim informacijama, vatra je uništila više od tisuću hektara površine, a zaprijetila je i obiteljskim kućama. Podgora i južni dio makarskog primorja ostali su bez električne energije jer je zbog požara isključen dio elektrovoda.

Na požarište su odmah po izbijanju vatre u pomoć krenule vatrogasne skupine iz Šibensko – kninske županije te su angažirane sve Državne intervencijske postrojbe (Split, Zadar, Šibenik, Dubrovnik). Državna uprava za zaštitu i spašavanje navodi kako upućena pomoć u ljudstvu i tehnici iz deset županija, a najavljeno je da će i iz Dubrovnika pristići pedesetak vatrogasaca. Zračnu pomoć davat će tri Canadaira, jedan AirTractor te dva helikoptera s uređajem za gašenje.

Zbog vatre je zatvorena cesta D8, pa se iz smjera Dubrovnika vozi zaobilazno od Ploča prema Vrgorcu te autocestom prema Splitu dok je na cesti Makarska-Vrgorac promet je otežan.

Ugašen Mali Drvenik

Vatrogasci su nakon više od tri sata borbe uspjeli lokalizirati požar koji je u petak u 22.10 sati buknuo na otoku Mali Drvenik u trogirskom arhipelagu na predjelu Borak.

U gašenju su sudjelovali vatrogasci iz Trogira - 18 ljudi i četiri vozila. Vatra je u jednom trenutku zaprijetila i kućama, no uspješno je stavljena pod kontrolu.

Zbog mogućnosti rasplamsavanja požara, vatrogasci su cijelu noć dežurali na požarištu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:23