'MARKO BABIĆ'

VIDEO, FOTO: 'ZNOJ ŠTEDI KRV' Otvoren novi centar za obuku hrvatskih komandosa, pogledajte kako je izgledala spektakularna vojna vježba

 
 Robert Fajt / CROPIX

U vojarni „Josip Jović“ u Udbini danas je otvoreno "Središte za razvoj vođa „Marko Babić", novi centar za obuku komandosa.

Centar je, prema inicijativi ministra obrane Damira Krstičevića, ustrojen po modelu nekadašnjeg Središta gardijskog za specijalističku obuku dočasnika „Damir Tomljanović Gavran“ koje je djelovalo u Šepurinama od 1994. do 2000., a čiji je idejni začetnik bio general Ante Gotovina.

Na svečanom otvorenju bili su predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, umirovljeni general-pukovnik Ante Gotovina i Božo Kožul te članovi obitelj Babić i Tomljanović, kao i brojni drugi visoki vojni i civilni uzvanici.

Predsjednica Grabar-Kitarović u svom se govoru prisjetila junaka i vođa iz Domovinskog rata koji su činili razliku između prosječnosti i izvrsnosti i između pobjede i poraza.

- Današnje otvaranje Središta za razvoj vođa “Marko Babić” još je jedna potvrda kako Hrvatska i Hrvatska vojska više nikada neće zanijekati uspomenu na najsvjetliji dio naše povijesti - rekla je Grabar-Kitarović.

Ministar obrane Krstičević istaknuo je kako su u Šepurinama "obučavani hrvatski ratnici koji su bili udarna snaga u pobjedonosnim operacijama Hrvatske vojske, u Bljesku i Oluji" te naglasio kako je Udbina, nakon Vukovara, Sinja, Ploča, Varaždina i Pule, ključna šesta lokacija strateški važna za Hrvatsku vojsku.

- Danas s ponosom možemo reći da imamo snažnu, obnovljenu Hrvatsku vojsku koja je spremna izvršiti svaku zadaću, vojsku koja ne odustaje - kazao je Krstičević.

Umirovljeni general Gotovina ovom se prigodom prisjetio vremena Domovinskog rata i rekao kako je tadašnje Središte u Šepurinama bilo važno za stvaranje Hrvatske vojske i hrvatskog vojnika sposobnog da u cijelosti izvrši borbenu zadaću koja je pred njim i da se vrati kući.

- Ovo Središte ubuduće će stvarati takve dočasnike i časnike koji će biti izvrsni zapovjednici i o njima će ovisiti sposobnost i spremnost Hrvatske vojske - istaknuo je Gotovina.

Pred polaznicima su 34 dana zahtjevne obuke, koja će završiti hodnjom do Knina - simbola pobjede u Domovinskom ratu.

Novi sustav obučavanja budućih vođa u SzRV usmjeren je na razvoj borbenih vještina, sposobnosti vođenja i psihofizičke izdržljivosti u otežanim uvjetima i stresnim situacijama kako bi se razvijao karakter vođe kao zapovjednika i obučavatelja.

Cijeli sustav obučavanja se najbolje opisuje kroz slogan „Znoj štedi krv“.

U sklopu svečanosti otvorena je Spomen soba posvećena heroju Domovinskog rata Marku Babiću, a generalu Gotovini simbolično je uručena uokvirena beretka, a obitelji Babić značka novoustrojenog Središta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:54