PREGLED TJEDNA

VIDEO: Frka oko Medvedova prelaska granice, prvi poraz Tomislava Tomaševića i strah u Europi od - smrzavanja

Iako im na raspolaganju stoje europske milijarde, naši vladari nisu sposobni pokrpati ni svoju kuću - propada li obnova Banskih dvora?

Tomo Medved

 Vesna Veselić

Dok Ukrajinci spašavaju živu glavu, Europljani se guše u galopirajućoj inflaciji i strahu od smrzavanja. Ukrajinska vojska primila je u petak zapovijed da se povuče iz Sjeverodonecka. Ruska vojska osvajala je ulicu po ulicu, a Ukrajinci su zaključili kako im je bolje povući se i izbjeći fatalno opkoljavanje i brojne žrtve. Iako u Europi vlada sve veći strah zbog mogućeg zatvaranja plinske pipe - što bi dovelo do nestašica na zimu, pa se Njemačka već priprema za krizni scenarij i razmišlja o povratku elektrana na ugljen - prema istraživanju "Eurobarometra", građani Unije, pa i Hrvati, u velikoj većini podržavaju sankcije prema Rusiji. Ipak, strahuju za životni standard i brinu se zbog poskupljenja energenata i hrane.

Vlada je još jednom državnom intervencijom utjecala na cijene goriva u Hrvatskoj. Građani mogu odahnuli na dva tjedna, a mali distributeri digli su se na zadnje noge i zavapili da će propasti. Pošto se očekivao novi drastični porast cijena od utorka, Vlada je u ponedjeljak zamrznula cijene osnovnih goriva i to na benzinskim crpkama koje nisu na autocestama, a takvih je u Hrvatskoj 94 posto. Ovakvu mjeru u Europi su donijeli samo Orban i Janša - i to pred izbore. Priprema li se i Plenković na izvanredne izbore? Vladina logika bila je da zaštiti građane, a da istodobno turisti koji će koristiti autoceste plaćaju više. No mjera je problematična jer najteže pogađa male distributere, koji i sad posluju na rubu isplativosti.

Iako im na raspolaganju stoje europske milijarde, naši vladari nisu sposobni pokrpati ni svoju kuću - propada li obnova Banskih dvora? Iako nam još od prosinca 2020. na raspolaganju stoje ogromna sredstva iz europskog Fonda solidarnosti, postpotresna obnova ide tragično sporo. Sve je izglednije da Vlada neće uspjeti obnoviti ni Banske dvore novcem iz EU te da će na kraju odustati od projekta. A pitanje je i hoće li se u godinu dana uspjeti konstrukcijski obnoviti i zgrada Sabora.

Stručna javnost i poduzetnici posljednjih deset godina zgražaju se nad kontroverznom metodom dodjele bespovratnih europskih sredstava po principu "najbrži prst" - novac ide onima koji budu najbrži, a ne najkvalitetniji. Jutarnji list donio je ekskluzivnu priču koja razotkriva sve razmjere ove nevjerojatne prevare. U posljednjih deset godina, naime, na ovaj je način prijaviteljima podijeljen iznos za koji je Hrvatska mogla izgraditi tri i pol Pelješka mosta ili, recimo, dvaput izgraditi prugu od Križevaca do Botova. I taman kad smo mislili da je sedam milijardi kuna ogroman iznos, naša novinarka Dora Koretić naknadno je dobila i podatke od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i otkrila da se taj iznos penje na čak 10,7 milijardi kuna.

Nema mira ni u najvećoj oporbenoj stranci. Čelnik zagrebačkog SDP-a Viktor Gotovac stalni je kritičar Tomaševićeve vlasti u Zagrebu, iako je s njim u koaliciji, a sad želi redefinirati i sporazum s Možemo!. Šef stranke Peđa Grbin ne želi raskid suradnje, pita se što bi onda dalje bilo sa SDP-om? U isto vrijeme, gradonačelnik Tomislav Tomašević morao je priznati svoj prvi veći poraz. Nije došlo do najavljene promjene modela prikupljanja otpada, pa se cijeli projekt odgodio do 1. listopada. Zagreb je i dalje zatrpan smećem.

Predsjednik zagrebačke filijale Domovinskog pokreta Igor Peternel danima je smišljao kako da jednim udarcem ubije dvije muhe - da pokvari proslavu Dana antifašističke borbe i da gradonačelnika Tomaševića oslika kao nesposobnog Titova pionira. Nakon dugo razmišljanja, Peternel je ispalio: "Skupljajte smeće, a ne drugu Titu cvijeće".

*Najvažniji politički newsletter u Hrvatskoj svake subote ujutro najavljujemo i u video formatu na Jutarnji.hr. Kroz političku analizu tjedna, koju uređuje zamjenik glavnog urednika Jutarnjeg lista Nino Đula, vode vas naši novinari Goran Penić, Marko Špoljar, Ivanka Toma i Rozita Vuković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:28