SLETIO JE U NIZOZEMSKU

VIDEO Goran Hadžić je u Haagu: Sumnjiči ga se za smrt stotine civila i udruženi zločin

Haški optuženik Goran Hadžić poletio je iz zračne luke Nikola Tesla vladinim zrakoplovom u 12.15 sati
RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT POLITIKA NEWSPAPER - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTSPicture provided by the Politika newspaper shows Goran Hadzic, the last fugitive wanted by the UN war crimes court in The Hague, during his arrest at the Fruska Gora mountain north of capital Belgrade, on July 20, 2011. The top official and prosecutor of the UN war crimes court for the former Yugoslavia hailed the arrest Wednesday of its last fugitive Goran Hadzic as a step bringing the court closer to completing its mandate. AFP PHOTO / POLITIKA NEWSPAPER / HANDOUT
 AFP

>>> NOVO 18:00 "Praksa Tribunala je da se ažurira optužnica kada nekoga uhite. Dopune su bile potrebne kako bi se neke stvari objasnile", komentirao je haški tužitelj Serge Brammertz proširenje optužnice Goranu Hadžiću, za kojeg je izjavio da nije "u rangu Mladića, Karadžića i ostalih", ali je naglasio kako su optužbe protiv njega ozbiljne i teške.

17:10 Haški sud je odobrio proširenje optužnice Goranu Hadžiću po individualnoj i zapovjednoj odgovornosti. Riječ je o novim kaznenim djelima s područja Istočne Slavonije, ali je izvjesno da se optužnica neće širiti na područje bivše SAO Krajine. Optužuje ga se za pogubljenje stotine civila te za udruženi zločin. Haško tužiteljstvo ga smatra odgovornim za smrt stotine ljudi u razdoblju između 1991. i 1993. godine.

"Goran Hadžić je u pritvorskoj jedinici ICTY-a i pred sucem će se pojaviti prvi put u ponedjeljak u 16 sati", rekao je tužilac Serge Brammertz na konferenciji za novinare. Dodao je kao je Hadžić posljednji od 161 haškog optuženika te kako "možemo biti zadovoljni i zatvoriti ovo poglavlje", ali je naglasio kako se "posao mora obaviti do kraja". Brammertz novu optužnicu mora napisati do 8. kolovoza, nakon čega je sud treba potvrditi.

Kako navodi tajnik haškog suda John Hocking, koji ga je i dočekao na aerodromu, Hadžić je "kooperativan i u dobrom stanju" a trenutno je u pritvoru gdje će ga pregledati liječnici.

15:00 Zrakoplov s Goranom Hadžićem sletio je u zračnu luku Rotterdam oko 14.30 sati. Iz Rotterdama će se cestovnim putem uputiti prema Haagu.

12:35 Haški optuženik Goran Hadžić poletio je iz zračne luke Nikola Tesla u Beogradu vladinim zrakoplovom u 12.15 za Haag.

U zračnu luku je došao iz Novog Sada gdje je posjetio majku.

Goran Hadžić u pratnji policajaca bez lisica napušta obiteljsku kuću

Srpska ministrica pravde Snežana Malović potvrdila je da potpisala nalog za njegovo izručenje. U zračnu luku Hadžić je stigao u pratnji šest do sedam džipova i vozila Hitne pomoći.

"Ovim činom okončano je najteže poglavlje u suradnji sa Haškim tribunalom. Ispunjene su najveće obaveze, a uhićenjem Hadžića Srbija je pokazala svoju dosljednost i predanost poštivanju zakona i principa međunarodne pravde", rekla je Malović.

12:05 Haški optuženik Goran Hadžić napustio je obiteljsku kuću u Novom Sadu gde je posjetio bolesnu majku. Na putu je prema zračnoj luci, odakle će već danas biti prebačen u Haag.

BEOGRAD - Kolona automobila te jedno vozilo Hitne pomoći napustili su jutros oko 8 sati zgradu Specijalnog suda u Beogradu, javljaju srpski mediji. Pretpostavlja se da je u jednome automobilu i donedavni haški bjegunac Goran Hadžić.

Iako su prva izvješća govorila da je kolona krenula prema zračnoj luci Nikola Tesla, B92 javlja kako, prema neslužbenim podacima, Gorana Hadžića voze u Novi Sad, u posjet majci koja je na samrti.

Pripadnici Žandarmerije blokirali su ulicu u kojoj je kuća, koju je Hadžić napustio 2004. godine, kada je protiv njega podignuta optužnica. Kako saznaje Blic, Hadžiću je omogućeno da u Novom Sadu poseti bolesnu majku, trudnu kćer i grob oca.

Hadžić se više neće vraćati u zgradu suda i svakako će danas biti izručen Haagu. Iz Novog Sada bit će direktno prebačen u zračnu luku.

Neposredno, prije toga, zgradu Specijalnog suda napustila je Hadžićeva nevjenčana supruga sa kćerkom. One su se u zgradi zadržale manje od pola sata, javlja B92 .

Ona nije htjela razgovarati s medijima, no na jedno je pitanje odgovorila. Tvrdi da Gorana Hadžića nije vidjela sedam godina, otkako je u bijegu.

Obrana poslednjeg haškog optuženika Gorana Hadžića potpisala je jutros dokument o odricanju prava na žalbu o izručenju Hadžića Haagu. Sada se čeka potpis ministrice pravosuđa Snežane Malović na nalog o izručenju Hadžića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 15:26