MALVERZACIJE S NEKRETNINAMA

VIDEO: Građanska inicijativa 'Narod odlučuje' traži smjene premijera Plenkovića i ministra Kuščevića

 
Natalija Kanački, Luka Mlinarić
 Bruno Konjević / CROPIX

Građanska inicijativa Narod odlučuje zatražila je u ponedjeljak od saborskih zastupnika smjenu premijera Andreja Plenkovića i ministra uprave Lovre Kuščevića, jer drži da je, osim malverzacija s nekretninama, po Plenkovićevom nalogu zlorabio položaj u slučaju referenduma za promjenu izbornog sustava.

Kao premijerov izvršitelj Kuščević je proizvoljno odbacio više od 30.000 valjanih potpisa građana kako se ne bi raspisao referendum te je, uz to, onemogućio svaku provjeru i kontrolu svog postupanja, odnosno onoga što je radio, rekao je koordinator GI Luka Mlinarić na konferenciji za novinare ispred Hrvatskog sabora.

Onemogućio je neovisno i nepristrano brojanje potpisa i prisutnost promatrača prilikom brojanja te naknadnu reviziju prebrojanih potpisa, dodao je.

Podsjetio je da je GI Narod odlučuje prikupila je i predala više od 405.000 valjanih potpisa za oba referendumska pitanja, što je 10 posto više od potrebnog.

"Upravo zbog malverzacija ministra Kuščevića nedostaje 0,88 posto ili 3290 potpisa za prvo, odnosno 2,02 posto ili 7571 potpis za drugo referendumsko pitanje", tvrdi Mlinarić te pita kako netko tko nije sposoban izbrojati vlastite nekretnine može biti sposoban brojati potpise za referendum.

Ako je razlog za smjenu Kuščevića što je kao načelnik male općine namještao prenamjenu zemljišta iz negrađevinskog u građevinsko te druge afere, koliko je onda razlog više to što je kao premijerov izvršitelj po njegovom nalogu uskratio građanima uz pomoć raznih malverzacija njihovo ustavno pravo na referendum, upitao je Mlinarić.

Članica organizacijskog odbora GI Narod odlučuje Natalija Kanački rekla je kako očekuju od saborskih zastupnika da smijene premijera Plenkovića s njegovim ministrom Kuščevićem te ukinu zaključak o neraspisivanju referenduma, jer je donijet na temelju ministrovih manipulacija pa očekuju ponovno brojanje potpisa i raspisivanje referenduma.

Dodala je kako USKOK i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa "češljaju" sve protekle Kuščevićeve manipulacije s nekretninama te da očekuju da se pročešlja i njegovo brojanje potpisa.

Zagreb, 080719.
Markov trg, konferencija za medije gradjanske inicijative Narod odlucuje, ispred Sabora, na temu - Koliko jos koruptivnih radnji moze izdrzati funkcija ministra Kuscevica.
Na fotografiji: Luka Mlinaric, Natalija Kanacki.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjević / CROPIX
Natalija Kanački, Luka Mlinarić

Kuščević se od promjene prostornog plana od livade do vile i svega ostaloga za što se tereti opravdava laganjem o izuzeću, smatra Kanački. Na taj način manipulira i vara javnost, a isto tako je manipulirao i varao javnost glede referenduma, ustvrdila je.

Dodala je kako je poziv na uvid u potpise bila obična farsa i predstava za javnost, jer nije bila dozvoljena stvarna provjera potpisa ni revizija navodno nevažećih potpisa.

Stoga, Inicijativa apelira na saborske zastupnike i Ustavni sud da se ponovno prebroje potpisi i raspiše referendum te kazne krivci koji manipuliranjem doveli do neraspisivanja referenduma, a to su premijer Plenković i ministar Kuščević, poručila je Kanački.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 15:44