'SIGURNA HRVATSKA'

VIDEO: Hdz predstavio svoj izborni program

 Pogledajte što Plenković obećava: 'Ovo su naši prioriteti u iduće 4 godine. Uvest ćemo i dječju karticu'
 Goran Mehkek / CROPIX

HDZ je u središnjici stranke u Zagrebu predstavio svoj izborni program 'Sigurna Hrvatska'. Za sada su već poznati neki detalji, o čemu opširnije možete pročitati OVDJE

Uživo smo pratili obraćanje javnosti šefa stranke i premijera Andreja Plenkovića.

'Kao što ste čuli jučer, Središnji odbor HDZ-a usvojio je izborni program Sigurna hrvatska. Ova okvirna poruka znači sigurna budućnost Hrvatske. Naša je Vlada u protekle 4 godine ostvarila niz pozitivnih rezultata. Ono što je najvažnije, povećana je prosječna plaćaa u RH za 1150 kn, minimalna plaća za 754 kn, mirovine za 12 %, one najniže za 15%, ostvarili smo povoljna ekonomska kretanja, odgovorno smo upravljali javnim financijama, ostvarili proračunski višak, smanjivali smo dug, imali smo snažne iskorake u pogledu rejtinga...

Dobili smo zeleno svjetlo za ulazak u Schengensko područje. Sve to radili smo u okviru mandata koji je bio zahtjevan. Sve teme smo rješavali kako su dolazile iako nisu bile planirane u našem programu 2016. godine. Naši sugrađani danas imaju bolju kvalitetu života.

Naš program će danas biti objavljen i u integralnom obliku. Imat će više od 110 stranica. Nekoliko je temeljnih poruka: poruka sigurne Hrvatske je poruka sigurne budućnosti. Ako obnovimo povjerenje sugrađana, to znači siugurna Hrvatska u pogledu radnih mjesta kao što smo dokazali i u ovoj velikoj krizi, da država i institucije funkcioniraju, kao i zdravstvo, policija, civilna zaštita, lokalna samouprava, i da je država stala iza poslodavaca, a najviše iza hrvatskih radnika.

Moglo se u krizi pratiti kako se naša vlada snalazi sa problemom koji je pogodio cijeli svijet. Možemo reći da smo imali manji broj zaraženih jer smo uspjeli spriječiti širinu zaraze i da pritom nismo imali veće posljedice. Restriktivne mjere su nam omogućile uspjegh. Nismo kalkulirali, odabrali smo zdravlje nauštrb ekonomskih posljedica, ali smo nakon toga izašli s planom. Bez presedana je situacija da je dio ljudi u privatnom sektoru dobio sredstva za plaću od države.

Zagreb, 090620. 
Try zrtava fasizma 4.
HDZ.
Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenkovic predstavio je program Hrvatske demokratske zajednice za izbore za Hrvatski sabor 2020.
Na fotografiji: Andrej Plenkovic.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Za sektore koji budu i dalje ugroženi i ćemo dalje pronalaziti sredstva. Izrazito povoljno surađujemo s međunarodnim financijskim institucijama i koristimo sve što je Hrvatskoj na raspolaganju. Postavili smo se odvažno i osigurali zdravu i ekonomsku sigurnost našim građanima.

Pet ključnih poglavlja

Program ima 5 poglavlja: socijalna sigurnost, perspektivna budućnost, ekonomska suverenost, osnažena državnost i globalna prepoznatljivost. U tih 5 cjelina sadržani su naši prioriteti u iduće 4 godine.

U okviru socijalne sigurnosti koji podrazumijeva zdravu i pravednu Hrvatsku želimo uložiti 3 milijarde kuna u zdravstveni sustav, digitalizirati ga, skratiti liste čekanja, revitalizirati Imunološki zavod, donijeti Nacionalni plan borbe protiv raka, stvoriti preduvjete da prosječna plaća u RH bude 7600 kuna. Ideja za 100 tisuća novih radnih mjesta i uložimo 10 milijardi kuna za mjere zapošljavanja. Naš je plan dalje povećati mirovine za 10 posto, povećati smještajne kapacitete domova za starije za 1500 korisnika, povećati naknadu za socijalno ugrožene na 1500 kn, daljnje porezno rasterećenje. U svim županijama dovršiti izgradnju skloništa za žrtve nasilja i osigurati njihovu zaštitu izdvajanjem nasilnika iz obiteljskog doma. Olakšat ćemo zapošljavanje osoba s invaliditetom, osigurati podršku i dugotrajno nezaposlenima.

Zagreb, 090620. 
Try zrtava fasizma 4.
HDZ.
Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenkovic predstavio je program Hrvatske demokratske zajednice za izbore za Hrvatski sabor 2020.
Na fotografiji: Andrej Plenkovic.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX
Andrej Plenković

Perspektivna budućnost: želimo povećati ulaganja u istraživanja i razvoj s 1 na 1,4 posto BDP-a, a do kraja mandata na 2,5 posto. Osigurati kreditne linije za likvidnost gospodarstva, mjere za očuvanje radnih mjesta, stopu poreza na dobit snizit ćemo sa 12 na 10 posto za 90 posto poduzeća. Svaka mlada osoba s poslovnim projektom imat će pravo na 130.000 kn za samozapošljavanje. Nastavit ćemo reformu školstva, osigurati 50.000 novih stipendija. Projekt STEM Hrvatske u koji ćemo uložiti 2 milijarde kuna je važan za konkurentnost mladih na tržištu. Osigurat ćemo i besplatan željeznički prijevoz djecu, učenicima i studentima. Regulirat ćemo rad trgovina nedjeljom i osigurati 20 milijardi kuna za ravnomjerni regionalni razvoj Hrvatske. Nastavak projekta Slavonija, ali i razvoj otoka... Želimo osigurati roditeljske naknade u visini od pune plaće do kraja mandata, poticat ćemo izgradnju vrtića, produljeni rad i cjelodnevnu nastavu. Uvest ćemo i dječju karticu, omogućiti brojne popuste obiteljima s djecom.

Ekonomska suverenost je posebno važna. Cilj je povećati poljoprivrednu proizvodnju za 30 posto i povećati udio mladih poljoprivrednika. Šumsko zemljište stavit ćemo u funkciju stočarske i biljne proizvodnje. Povećat ćemo površine pod navodnjavanjem za 50 posto. Povoljno financiranje i u ribarstvu. Također ćemo povećati kapacitete obnovljivih izvora energije, čuvati okoliš, ojačati sustav gospodarenja otpadom i novim zakonom ga učiniti boljim. Povećat ćemo opskrbu vodom, donijeti državni plan prostornog razvoja. Razvit ćemo nacionalni program sufinanciranja u hotele. U zdravstvenom turizmu otvaranje novih radnih mjesta.

Zagreb, 090620. 
Try zrtava fasizma 4.
HDZ.
Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenkovic predstavio je program Hrvatske demokratske zajednice za izbore za Hrvatski sabor 2020.
Na fotografiji: Andrej Plenkovic.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX
Andrej Plenković

Osnažena državnost je 4. poglavlje. Tu ćemo raditi na daljnjoj digitalizaciji. E-građani će dobiti novi broj usluga da svi prijeđemo na digitalizirani sustav. Provest ćemo projekt izgradnje nacionalne širokopojasne infrastrukture. Nova strategija za borbu protiv korupcije. Smanjivanje starih i neriješenih predmeta na sudovima, nastavak e-komunikacije, novi zakon o izvršavanju kazne zatvora kojim će se ubrzati postupak upućivanja u zatvore. Bavit ćemo se procesuiranjem ratnih zločina i pronalaska nestalih iz Domovinskog rata. Ići ćemo i ka funkcionalnom povezivanju općina, smanjiti broj ministarstava, poboljšati funkcioniranje Sabora. Osigurat ćemo sredstva za obnovu Zagreba ne samo donošenjem novoga zakona nego i našim i međunarodnim financiranjem. Nastavit ćemo provedbu prometne infrastrukture. Dovršit će se Pelješki most, koridor 5C.

Globalna prepoznatljivost. Do sada smo ostvarili značajniji položaj Hrvatske nego što je to bio do sada. Naš utjecaj nije bio nikada veći. Dovršetak ulaska u Schengen, europski tečajni mehanizam 2, članstvo u europodručju. Nastavit ćemo sa opremanjem i modernizacijom vojske, policije, štitit ćemo prava branitelja i jačati njihov položaj u društvu i voditi računa o Hrvatima koji žive izvan RH. Hrvatska ima snažne poluge da budućnost naših sugrađana bude sigurna.

S ovakvim programom i našim iskustvom želimo predstaviti program koji nam jamči sigurnu budućnost. Ovi ciljevi su realni i omogućuju kvalitzetniji život. Osigurat ćemo dovoljno sredstava za naše ambicije', zaključio je Plenković govoreći o izbornom programu HDZ-a.

'Ambicija za INA-u ostaje ista'

Plenković je odgovarao i na pitanja novinara. Upitan o tome što će biti s INA-om, koja je bila dio izbornog programa HDZ-a 2016. godine, rekao je:

'Ambicija ostaje ista. Sutra će konzultanti s nama održati konferenciju. Nakon toga ćemo vas obavijestiti o daljnjim koracima.'

Osvrnuo se i na to kako će izgledati predizborni skupovi s obzirom na trajanje epidemije koronavirusa.

'HZJZ je dao epidemiološke okvire. Moram priznati da ni kampanja 2016. nije imala neke megaskupove. Bila je u slično vrijeme, u ljetnim mjesecima. Svi skkupovi su bili vani, a tako će biti i sada. S ovako sjajnim rezultatima to neće biti problem. Imamo svježu informaciju da je i danas nula novozaraženih', poručio je Plenković i dodao da će svi skupovi biti u velikim prostorima, te većinom vani.

'I ovo danas je trebalo biti vani ali kiša pada. Nećemo popisivati sve ljude koji dođu na skupove. Radi se o organizatorima. Bit će to sve dobro', dodaje.

Plenković je istaknuo da su i dionice Ina-Mol također u programu, no u njegovoj većoj verziji koja će biti objavljena do kraja dana na web stranicama.

Zagreb, 090620. 
Try zrtava fasizma 4.
HDZ.
Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenkovic predstavio je program Hrvatske demokratske zajednice za izbore za Hrvatski sabor 2020.
Na fotografiji: Andrej Plenkovic.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX
Andrej Plenković

'Oni koji idu u smjeru korupcije trebaju odgovarati bez obzira tko su i što su'

Kada je riječ o aferi Vjetroelektrane i izbacivanju Josipe Rimac iz stranke, Plenković kaže.

'Što se tiče rejtinga, gledali smo mjesec dana pred izbora 2016. zaostajali smo više od 10 posto za SDP-om pa smo uvjerljivo pobijedili. Sada je situacija bitno drugačija. Očekujem da ove male turbulencije koje smo imali vezane za slučaj koji smo osudili, neće smetati HDZ-u da dobije povjerenje. Mi smo privrženi borbi protiv korupcije, oni koji u tom smjeru idu imaju ima i prezime i za to trebaju odgovarati bez obzira tko su i što su. Vlada je razriješila one koje je mogla razriješiti kada je o tome riječ. Trgovačka društva imaju drugačiju proceduru...'

Na pitanje na koji način će se sve iz programa provesti te koliko mandata očekuje, Plenković kaže:

'Pročitajte program pa ćete vidjeti, temeljito je rađen. Program realizira Vlada, ljudi, onaj tko ima političku volju da ga stavi u funkciju. Očekujemo da HDZ bude relativni pobjednik. Što više mandata, to bolje. Zadnji put je bilo 61 i bilo bi bolje da je bilo više. Ja očekujem povjerenje hrvatskih birača, ljudi će vidjeti tko je tko i kome možete dati kormilo da imate plaću, mirovinu, siguran zdravstveni sustav i zaštitu vrijednosti na kojima živimo u zadnjih 30 godina.'

Zagreb, 090620. 
Try zrtava fasizma 4.
HDZ.
Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenkovic predstavio je program Hrvatske demokratske zajednice za izbore za Hrvatski sabor 2020.
Na fotografiji: Gordan Jandrokovic.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX
Gordan Jandroković

Nakon razgovora s austrijskim kancelarom Sebastianom Kurzom, Plenković kaže da će austrijska vlada sutra donijeti odluku da ukida sve restrikcije za RH s datumom 15.6.

I borbeni avioni su i dalje u planu.

'To je naš trajni cilj, a natječaj i u ovom mandatu još traje, mi smo zbog Covida produžili rok i očekujem da će se to riješiti', kaže Plenković.

Manji broj ministarstava

Govorio je i o funkcionalnom spajanju općina.

'Istarska županija će biti ovakva kakva jest. Nema ambicija da se mijenja županijski ustroj. Mi smo u pogledu decentralizacije učinili puno i integrirali urede državne uprave u županije i prenieli im brojne ovlasti. Mi smo im pomogli i olakšali i oni su sada snažni. Nema županije, grada i općine koji nije povećao svoje prihode. Želimo da kod malih općina spojimo neke njihove funkcije. Moramo voditi računa i o demografskom aspektu.'

Kada je riječ o rezanju broja ministarstava, Plenković kaže da će ih sigurno biti manje nego danas.

'Kažu neki koji idealiziraju brojeve da je magični broj 12, to bi bilo sjajno, a iz mog iskustva mislim da će biti nešto veći od toga. Da možemo dobiti apsolutnu većinu, ja bih vam odmah rekao koliki je to broj.'

'O koaliranju ćemo kad pobijedimo'

O koaliranju nakon izbora nije htio puno govoriti, rekavši tek da će o tome - nakon izbora.

'Samo velike krize i ekstra kobasičaste koalicije mogu dovesti do 76 mandata. Trenutno postoje pokušaji u tom pogledu, ali mi želimo povjerenje, smatramo da smo napravili jako puno s partnerima. Ljudi se sigurno sjećaju tko je želio da parlamentarna većina funkcionira pa da imaju veće plaće. Govorim vam to zato što ćemo nakon izbora pornaći partnere da dođemo do parlamentarne većine, tu smo se dovoljno dobrima pokazali. S HNS-om smo surađivali i dobra je bila suradnja, ali to ćemo nakon izbora, sad smo u fazi da pobjedimo.'

Novinari su ga upitali i za državni servis za booking, zbog najave čega se mnogi poduzetnici bune.

'Poduzetnici se bune. Dobro... U RH postoji više od 100.000 iznajmljivača. Mnogi koriste usluge velikih globalnih kompanija koje se bave rezervacijama. Iz onoga što naši ljudi kažu, dosta velik dio sredstava koja turist plati, ostane toj platformi. Ova ideja ide poduzetniku u prilog, da imate što manja davanja nekom trećem. To je cijeli smisao. To je u prilog poduzetnicima. Baš me ovo iznenadilo, nisam imao vremena to shvatiti...', rekao je Plenković.

Zagreb, 090620. 
Try zrtava fasizma 4.
HDZ.
Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenkovic predstavio je program Hrvatske demokratske zajednice za izbore za Hrvatski sabor 2020.
Na fotografiji: Andrej Plenkovic.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX
Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković predstavio je program Hrvatske demokratske zajednice za izbore za Hrvatski sabor 2020.

'Probijanje mjera u istrazi nedopustivo'

Na kraju je odgovorio i na pitanje novinara o probijanju mjera kada je riječ o istrazi DORH-a o aferi Vjetroelektrane.

'Što se tiče probijanja mjera, smatram da je to nedopustivo. Ustrajem na tome, tko god unutar sustava policije, DORH-a ili suda, tko ima takvu informaciju je to mogao probiti. To nije dobro, te su aktivnosti tajne i moraju ostati tajne. Što se mene tiče, volio bih da je to još trajalo i da znamo tko je još iza toga i da smo došli do vrha korupcijske piramide. To sigurno nisam ja. Meni je u interesu da se to otkrije do kraja i da se cijela ta priča sa vjetroelektranama do kraja rasvjetli', zaključio je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:02