PREGLED TJEDNA

VIDEO: Herojska bitka u Mariupolju, problemi s rekonstrukcijom i izbori od čijeg ishoda strahuje i Bruxelles

Na muci su i hrvatski suci. Na njihov užas, ministar pravosuđa izradio je nova okvirna mjerila, odnosno nove norme
 Vesna Veselić

Najvažniji politički newsletter u Hrvatskoj od prošloga tjedna najavljujemo i u video formatu na Jutarnji.hr. Kroz političku analizu tjedna, koju uređuje zamjenik glavnog urednika Jutarnjeg lista Nino Đula, vode vas naši novinari Goran Penić, Marko Špoljar, Ivanka Toma i Rozita Vuković.

Od najvažnijih događaja ovoga tjedna izdvojili smo, među ostalim, najavu drugog kruga francuskih predsjedničkih izbora u koji je s prednošću ušao aktulani šef države Emmanuel Macron. Analitičari njegov sraz s (krajnje) desnom kandidatkinjom Marine Le Pen najavljuju i kao svojevrsni referendum o (budućnosti) EU zbog antieuropskih stavova desne izazivačice.

Ukrajinci nastavljaju pružati žilav otpor ruskim agresorima. Mariupolj još nije pao, a potopljen je i ponos ruske crnomorske flote - krstarica "Moskva".

Na domaćoj političkoj sceni, točnije u vladajućoj partiji, upravo svjedočimo dosad nezabilježenom fenomenu - stranački kolege premijera Andreja Plenkovića ovaj put ne tuku se za ministarske fotelje koje će uskoro biti slobodne, a HDZ je imao problema naći kandidata za gradonačelnika Splita - drugog najvećeg grada u zemlji! Na koncu su u bitku gurnuli političkog anonimusa Zorana Đogaša.

Na muci su i hrvatski suci. Na njihov užas, ministar pravosuđa izradio je nova okvirna mjerila, odnosno nove norme. Jedan od povoda za to bilo je poražavajuće otkriće da čak 41 posto od ukupnog broja sudaca - njih 696 - ima zadužen najmanje jedan predmet koji nije taknuo pola godine ili duže.

Jutarnji list otkrio je kako se bivši živozidaš i jedan od njihovih najgrlatijih saborskih zastupnika, Branimir Bunjac, nakon političkih dobro snašao i u irsko-međimurskim radno-pravnim vodama. Iako, kako se sam pohvalio u ljeti 2020., živi u Irskoj gdje je, kaže, bez problema našao stalan posao, kao i dodatnu honorarnu gažu, Bunjac svakog mjeseca od međimurske Osnovne škole Podturen prima i solidnih osam tisuća kuna bruto. U čemu je kvaka? Iz međimurske škole objasnili su nam kako Bunjcu i dalje plaćaju svakog mjeseca dvije trećine od iznosa ukupne plaće koju je primao dok je bio njihov profesor. Sretni Bunjac na posao već dugo ne mora dolaziti jer je pod suspenzijom obzirom na to da se protiv njega vodi kazneni postupak na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu.

*Vodeći politički novinari i urednici Jutarnjeg lista samo za Vas odabiru ključne političke vijesti i priče tjedna. Ovo je vodič za razumijevanje hrvatske politike i obavezni sadržaj svakog petka navečer.

Najbolje političke priče Jutarnjeg lista možete čitati svaki petak u vašem inboxu ako se besplatno pretplatite na naš newsletter.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 04:41