AFERA UOČI ULASKA U UNIJU

VIDEO: 'HRVATSKA ŠTITI TITOVE UBOJICE! PRIJETE JOJ SANKCIJE EU' Slučaj Perković udarna vijest njemačkih televizija

Novinari su pronašli i kuću Josipa Perkovića u 'luksuznom dijelu Zagreba' i pozvonili na njegova vrata
 CROPIX

ZAGREB - BR Bayernska televizija sinoć u sklopu svojega političkog magazina "Kontrovers" prikazala i petominutni prilog o politički motiviranim ubojstvima, koje je počinila jugoslavenska tajna služba Udba na teritoriju Njemačke. Prilog se emitirao pod naslovom: "Hrvatska pred ulaskom u EU štiti Titove ubojice". U emisiji se prvenstveno govorilo o slučaju likvidacije poznatog emigranta Stjepana Đurekovića, zbog čega bi Josip Perković i Zdravko Mustač, te još trojica osumjičenika trebali 1. srpnja biti uhićeni i izručeni njemačkom pravosuđu, piše Slobodna Dalmacija.

Potom je bilo tužno gledati orginalne snimke izjava Đurekovićeva sina kojega je kasnije Udba smaknula na isti svirepi način, kao i njegova oca.

NOBILO: 'Perković neće pobjeći iz zemlje' ZASTUPNIK CDU-a: 'Morate ga bezuvjetno izručiti Njemačkoj!'

U prilogu govori i novinar Željko Peratović, koji se prisjeća da mu je Perković prijetio još krajem devedesetih godina, kada je krenuo pisati o njegovoj karijeri u represivnim aparatima Jugoslavije odnosno Hrvatske. BR u svojem prilogu napominje i da je Europska komisija protiv prijedloga zakona koji bi Perkoviću omogućio sigurnost od izručenja njemačkom pravosuđu, što smatra i Manfred Weber (CSU) koji je usudio takve udbaške metode, a i sve one koji danas štite ubojice.

Gost emisije bio je i Mijo Marić, predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa, koji je izrazio svoju potporu žrtvama Udbinog terora i nevjericu glede nekih političkih stavova hrvatske Vlade.

-"Ne mogu zamisliti, da bi hrvatska Vlada mogla dopustiti ovakvu sramotu! Samo bi se moglo protumačiti enormnom moći tih postkomunistickih obavijesnih struktura, ali bi to značilo pljuvanje u lice svih žrtava. Ne znam, kako bi jedan odgovorni sabornik mogao podržati ovaj zakonski prijedlog"- kazao je Marić.

Novinari su pronašli i kuću Josipa Perkovića u 'luksuznom dijelu Zagreba' i nisu se plašili pozvoniti na njegova vrata, te iznose kronologiju ubojstava hrvatskih emigranata, kao i dosadašnje rezultate suđenja u Njemačkoj. Pod egidom 'Hrvatska pred ulazak u EU' novinari BR-a postavljaju pitanje tko to štiti Titove ubojice?' Zanimljivo je i da spominju činjenicu kako je Saša Perković,sin osumnjičenog Josipa Perkovića, savjetnik za sigurnost predsjednika Republike dr. Ive Josipovića.

I vodeće njemačke televizije ZDF, ARD i druge u svojim su udarnim terminima u vijestima objavile osvrte i komentare na hrvastki ulazak u Europsku uniju i neizručenje hravstkih udbaša njemačkom pravosuđu. Zanimljivo je da svi novinari i redakcije izdražavaju isto mišljenje što se tiče nedolaska njemačke kancelarke Angele Merkel u Zagreb, pa se kao glavni razlog navodi neizručenje Josipa Perkovića i posljednji pokušaji hrvatskog pravosuđa Vlade i Sabora da izmjeni zakon i tako pogoduju osumnjičenima za ubojstva hrvatskih emigranata na njemačkom teritoriju, što Angela Merkel ne tolerira. Pa se tako u kasnim vijestima na ZDF u komentaru spominjala mogućnost uvođenja sankcionih mjera protiv Hrvatske, a što bi naša zemlja mogla i te kako financijski osjetiti, prenosi Slobodna.

Kako prenosi Deutsche Welle, voditelj emisije Sven Lorigu u najavi priloga se pitao radi li se tu o "diplomatskom šamaru" Hrvatskoj. Kao mogući razlog kancelarkina otkaza naveo je slučaj bivšeg šefa tajne službe Josipa Perkovića i problema oko njegova izručenja Njemačkoj. Nakon priloga koji je snimljen u Hrvatskoj, u kojem su njemački novinari neuspješno zvonili na vrata Josipa Perkovića, te u kojem je objašnjena pozadina cijelog slučaja, voditelj Nachtmagazina komentirao je čak i način na koji je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert negirao bilo kakvu povezanost ovog slučaja s nedolaskom Angele Merkel na proslavu u Zagreb. "Govor njegovog tijela očito je odavao napetost", kazao je voditelj emisije.

Dopisnik ARD-a iz Beča Ralf Borchard u svom radijskom izvješću pod naslovom "Kancelarka kvari Hrvatskoj slavlje povodom ulaska u EU", objavljenom i kao tekst na internetskoj stranici tageschau.de također govori o diplomatskom šamaru za Hrvatsku. "Već tjednima se kancelarka navodi kao najvažnija gošća na slavlju povodom pristupanja Hrvatske EU-u, a hrvatski su mediji sigurni da je razlog Merkeličinog otkazivanja sukob oko izručenja bivšeg šefa tajne službe Josipa Perkovića".

U petak, neposredno prije ulaska u EU, hrvatska vlada očito želi u parlamentu izglasati zakon koji bi Perkovića pred europskim pravosuđem štitio od izručenja, izvješćuje tagesschau na svojim internetskim stranicama, prenosi Deutsche Welle u pregledu njemačkog tiska.

O otkazu dolaska njemačke kancelarke u Zagreb izvijestio je i Reuters na njemačkom jeziku, listovi Focus, Westdeutsche Allgemeine Zeitung te list Die Zeit koji na svojoj internetskoj stranici prenosi izjavu bivšeg hrvatskog ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovića da se zbog postupaka aktualne vlade "Hrvatska umjesto da slavi, sramoti".

Cijela ova sitauacija u njemačkim medijima dodatno je bacila negativnu sjenu na Hrvatsku, pa su u emisijama na tv prigazani i negativni gospodarski trendovi koji prate našu zemlju na ulasku u EU. Mnogi će reći kako sve ovo Hrvatskoj nije bilo potrebno na pragu ulaska u EU, no svima je sada postalo vidljivo jasno kako je Lijepa naša žrtva određenih starih političkih struktura i metoda koje odudaraju od načela EU. I to se želi mjenjati!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 14:13