ANALIZA OŠTEĆENJA

VIDEO: HRVATSKA VOJSKA DRONOVIMA SNIMILA PODRUČJA POGOĐENA POTRESOM Pogledajte njihove snimke iz zraka Zagreba, Medvednice i Zagorja

 
 Screenshot / MORH/YOUTUBE

Pripadnici Gardijske oklopno-mehanizirane brigade od nedjelje, 22. ožujka angažirani su na terenu, gdje gotovo 12 sati na dan iz zraka besposadnim zrakoplovnim sustavom i georadarom snimaju područja pogođena potresom: grad Zagreb, Medvednicu i dijelove Hrvatskoga zagorja, priopćeno je iz MORH-a.

Na čelu te brigade je zapovjednik Vojno-obavještajne satnije bojnik Mario Maslov.

Snimanje iz zraka besposadnim zrakoplovnim sustavom i georadarom koje provode pripadnici HKoV-a još je jedna sposobnost koju je Hrvatska vojska dala na raspolaganje zajednici radi detektiranja i sanacije područja pogođenih potresom.

Na terenu je na temelju odluke potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića i zapovijedi načelnika Glavnog stožera Hranja angažirano desetak pripadnika GOMBR-e koji besposadnim sustavima i georadarom snimaju šire područje pogođeno potresom te u suradnji s mjerodavnim službama analiziraju oštećenja.

„Na području grada Zagreba u prvih pet dana bilo je ključno izviditi kompletno sve zgrade, a posebno visoke zgrade koje su doživjele znatna oštećenja. Prilikom takvog načina izviđanja, utvrdili smo kako na objektima postoje dijelovi koji su otpali ili su došli do ruba samih krovova te znače veliku opasnost za građane i sve one koji prolaze tim lokalitetima, a nisu vidljivi sa zemlje. Ti podatci poslani su svim međuresorima kako bi se takve opasne stvari što prije stavile pod kontrolu, tj. sanirale“, rekao je Maslov.

Predsjednik Vlade i ministar obrane izrazili su zadovoljstvo viđenim i pomoći koju HV pruža u potresu pogođenim dijelovima Hrvatske korištenjem napredne tehnologije i vojnih sposobnosti.

Zapovjednik Vojno-obavještajne satnije bojnik Mario Maslov s angažmanom pripadnika te satnije upoznao je predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića i potredsjednika Vlade i ministra graditeljstva i prostornog uređenja Predraga Štromara, koji su danas obilazili područje Hrvatskog zagorja koje je stradalo u potresu.

HV je snimio opasna klizišta na području Čučerja i Donje Stubice.

„Posljednja dva dana angažirani smo na području Gornje i Donje Stubice, gdje provodimo snimanja iz zraka. Osim zračnog snimanja, u ovom slučaju koristili smo se i georadarom, koji imamo na korištenju na temelju suradnje, odnosno sporazuma s Ministarstvom hrvatskih branitelja u potrazi za nestalim osobama. Koristili smo ga kako bismo obrdili područje gdje postoje opasna klizišta, kao što je recimo na području Čučerja i u selu Slanom Potoku. Upravo je u tijeku obrada te lokacije s georadarom i vjerujemo da ćemo do sutra završiti sa svim izviđanjima“, rekao je bojnik Maslov.

Dodao je kako je zračnim snimanjem i izviđanjem iz zraka besposadnim sustavima i georadarom prikupljeno više od 200 gigabajta materijala te kako je besposadni sustav letjelica multirotor – dron u zraku bio oko 30 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. siječanj 2022 03:27