NAORUŽAVANJE EUROPE

VIDEO: 'IMAMO DOVOLJNO ORUŽJA ZA JOŠ JEDAN RAT' Novi dokumentarac prikazuje Hrvatsku kao izvor oružja za kriminalce u EU

 Journeyman Pictures / YouTube

ZAGREB - U najnovijem dokumentarnom filmu britanske producentske tvrtke Journeyman Pictures, Hrvatska je prikazana kao država puna oružja koje će uskoro, s ulaskom Hrvatske u EU, u znatno većem broju dolaziti u ruke europskih kriminalaca.

Glavni povod za dokumentarac, nazvan ‘Hrvatska - Naoružavanje Europe’, predstavljaju strahovi nizozemske policije, čije statistike pokazuju kako je znatan broj ilegalnog oružja u Nizozemsku došao s prostora bivše Jugoslavije.

- Imamo dovoljno za još jedan rat, u šali govori stariji Zagorac čiju su kuću posjetili autori.

Vjeruju, pozivajući se na istrage interpola, kako u Zagorju još uvijek postoje ilegalne tvornice oružja u šupama i podrumima, koje su pokrenute za vrijeme Domovinskog rata, a nisu nikad u cijelosti ugašene.

Jedan od glavnih sugovornika u dokumentarcu je novinar Jutarnjeg lista Marin Dešković, koji veći dio svoje profesionalne karijere istražuje organizirani kriminal i trgovinu oružjem.

Dešković je objasnio kako ovo područje Europe ima više oružja iz jednostavnog razloga što je prije 20 godina tu bjesnio rat.

No, kako Hrvatska nije mogla dobaviti dovoljno oružja za svoju vojsku na crnom tržištu, pokrenute su i brojne kućne tvornice oružja.

Nakon rata, tvrde istražitelji Interpola, iste te tvornice nastavile su proizvoditi oružje i prodavati ga kriminalcima.

- Kratke strojnice, replike mini-Uzija, ali slabije kvalitete, su bile prodavane na crnom tržištu, znači među kriminalcima i u zapadnoj Europi, neki vjeruju čak i prema južnoj Americi, rekao je Dešković.

Balistički stručnjak Damir Tomašek pokazao je brojne primjere oružja izrađeog u kućnoj radinosti, za koje se vjeruje kako su izuzetno popularni među kriminalcima, jer nemaju serijske brojeve i nije moguće pratiti njihovo podrijetlo.

Iako oružje u Nizozemsku iz Hrvatske danas stiže u znatno manjem broju nego nakon rata, Nizozemska policija brine se da će se, s ulaskom Hrvatske u EU, količina dospjelog oružja povećati, te se nada uspostaviti bolju suradnju s hrvatskim kolegama.

Ipak, dokumentarac završava u pozitivnom tonu, u kojem djelatnik PNUSKOK-a Mihael Šprajc objašnjava kako je Hrvatska sigurna zemlja, u kojoj ima nema incidenata vezanih uz vatreno oružje, da nema ubojstava, eksplozija ili drugih događaja koji bi mogli ugroziti turiste.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:11