NEUGODNA SITUACIJA

VIDEO: INCIDENT ZASJENIO SVEČANOST NA SVEUČILIŠTU Rektor Boras odbio uručiti diplomu specijalistu: 'Vaša gesta je nepristojna, ponašajte se akademski'

 
Incident na promociji sveučilišnih specijalista, Damir Boras
 Dragan Matic / CROPIX

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras na svečanosti u auli Sveučilišta u petak je promovirao 91 sveučilišnoga specijalista.

Riječ je o specijalistima koji su završili devet sveučilišnih poslijediplomskih interdisiciplinardnih specijalističkih studijskih programa - Diplomaciju, Ekoinženjerstvo, Javnu upravu, Konferencijsko prevođenje, Prava djece, Reguliranje tržišta elektroničkih komunikacija, Upravljanje gradom, Upravljanje krizama i Priprema i provedba EU projekata.

Zagrebačko Sveučilište, ocijenio je rektor Boras, najbolje je, najorganiziranije i najstarije u regiji. Imamo 34 fakulteta od čega su tri akademije, a osim 180 redovitih studija Sveučilište ima i osigurane ionterdisciplinarne studije, dodao je.

Sveučilišne specijaliste je pozvao da ostanu u Hrvatskoj, a ako se odluče otići u inozemstvo, pozvao ih je da se tamo usavrše i vrate natrag u Hrvatsku.

Nakon što im je rektor Boras dodijelio diplome promovirani sveučilišni specijalisti upisivali su se u Knjigu sveučilišnih interdisciplinarnih poslijediplomskih studija.

Svečanost u auli Sveučilišta zasjenio je manji incident kada je rektor Boras odbio uručiti diplomu B. J.-u jer mu ovaj nije htio pružiti ruku. B. J. je bio uvrijeđen zato što mu rektor Boras nije odgovorio na pismo u kojemu je ukazao na probleme prilikom pohađanja programa sveučilišta Priprema i provedba EU projekata.

"Kolega je meni poslao pismo i tvrdi da mu nisam odgovorio i da mi zato neće pružiti ruku, iako mu ja čestitam na diplomi. Takvom čovjeku ćemo vidjeti zašto ne možemo dati diplomu. To je nepristojno, a ja mu čestitam od srca što je to završio. Diplomu ćemo mu dati izvan ovog protokola", rekao je rektor Boras.

"Ja sam morao čekati sedam mjeseci na obranu rada. Uz to su se događale jako ružne stvari o kojima bolje da ne pričam ovdje", obratio se okupljenima i B. J.

Boras je tada rekao da te stvari nije mogao popraviti, već da se to radi kroz administraciju. "Napravili smo sve da se to održi što prije. Svejedno, ja čestitam kolegi. Ovo je sveučilište koje ima svoju tradiciju. Morate se akademski ponašati. Ako želite poštovati tu tradiciju, poštujte i rektora kakav god bio.

Nakon što je B. J. replicirao da je povratnik iz Francuske, rektor Boras imao je poruku za njega i na francuskom jeziku.

Uz rektora Borasa, promociji su nazočili prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Miljenko Šimpraga te dekani, prodekani i voditelji navedenih studija: Tvrtko Jakovina, Bruno Zelić, Anamarija Musa, Mirjana Polić Bobić, Dubravka Hrabar, Gordan Ježić i Gojko Bežovan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. prosinac 2023 14:38