PROVEO 26 SATI NA PUČINI

VIDEO: ISPOVIJEST SLOVENSKOG SURFERA 'Četveronoške sam došao do grma, od dvije grane napravio štake, dovukao se do prve gostionice i javio ženi'

 
Goran Jablanov
 Screenshot HRT

Goran Jablanov, surfer koji se 26 sati borio za život i preplivao čak 40 kilometara od umaškog do tršćanskog akvatorija, želio se javno zahvaliti istarskim vatrogascima, policajcima i svima koji su za ovotjednog nevremena za njim nesebično tragali.

On je u svoju rodnu Ljubljanu pozvao ekipu HRT-a i prvi put pred njihovim kamerama progovorio o dramatičnih 26 sati preživljavanja na moru.

Voda nabujale Save u Goranovim očima zrcali hirovite savudrijske valove u kojima je proživio najteže dane svoga života. Prošlog se ponedjeljka upustio u za iskusnog surfera, kaže, uobičajenu adrenalinsku avanturu. No taj put nije imao sreće. Puklo mu je jedro, a vjetar je hirovito jačao. Nije dozvolio kolegama da zbog njega ugroze svoj život.

- Idi van, spašavaj se, doplivat ću ja nekako - rekao je Goran drugima.

No zbog gustog aerosola nad morem nije se usudio pustiti dasku i zaplivati prema 300-tinjak metara udaljenoj obali. Vjetar je jačao, valovi dosezali i do 6 metara. Pala je noć. Tad je prvi put vidio policijska ili vatrogasna plava svjetla i to mu je, kaže, dalo nadu.

Ali ista ga je ubrzo i napustila. Nije uspio doplivati do Savudrijske luke, a more ga je bacalo prema pučini.

- Imao sam osjećaj da to nisam ja u svome tijelu, kao da sam zapravo negdje pored i gledam sebe kako se borim za život, ali stalno sam bio jako smiren - prisjetio se Jablanov za HRT.

Zoru je dočekao usred tršćanskog zaljeva, a nakon 26 sati neumornog plivanja u borbi s valovima i vjetrom, spas je našao na plaži u mjestu Sistiana, javlja HRT.

- Četveronoške sam išao do prvoga grma i ondje uzeo dvije grane, napravio si improvizirane štake, dovukao se do obližnje gostionice i javio supruzi - rekao je Goran.

Svoju staloženost objašnjava onom starom - u zdravom tijelu zdrav duh. Goran je inače profesor DIF-a i s 47 godina vrstan surfer. Iako i dalje potresen, od surfanja, u koje je zaljubljen, neće odustati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:44