INFORMIRAJTE SE NA VRIJEME

VIDEO: IZAĐITE NA IZBORE Saznajte kako glasovati za članove Europskog parlamenta?

 YouTube/Screenshot

O izborima za EU parlament građani uglavnom znaju jako malo. Zato je, između ostalog, ministarstvo uprave objavilo video spot kojeg je izradila kreativna agencija 'I to nije sve'.

On je prije nekoliko dana premijerno prikazan na novinskoj konferenciji DIP-a te će se redovito prikazivati na HRT-u.

Iz ministarstva uprave ukratko su objasnili kako će izgledati izbori, a ministar Arsen Bauk iskoristio je i ovu priliku da pozove građane na izbore.

Na dan samih izbora, 14. travnja, hrvatski građani dolaze na izbore sa svojom važećom osobnom iskaznicom. Glasuje se na glasačkom listiću na kojem su navedene liste kandidata. Birači mogu glasovati samo jedanput i samo za jednu listu kandidata. Birač na glasačkom listiću može označiti jednog kandidata koji ima prednost pred ostalim kandidatima na listi za koju je glasovao što se naziva preferiranim glasom. Dakle, zaokružiti možete samo listu ili samo kandidata s liste koju preferirate, ali ako glasate za kandidata zapravo glasate i za cijelu listu. Svi listići koji imaju zaokruženog kandidata s jedne liste, a pri tom je birač zaokružio drugu listu, se smatraju nevaljanim.

Sve liste koje ostvare najmanje 5% glasova prolaze dalje te se odabiru oni kandidati koji imaju najveći broj preferiranih glasova pri čemu je kandidatu potrebno skupiti najmanje 10% glasova od onih koje je pojedina lista osvojila. Oni koji imaju najveći broj preferiranih glasova postaju prvi predstavnici Hrvatske u Europskom Parlamentu.

Upravo su iz Ministarstva uprave i DIP-a napravili najviše na promicanju ovih izbora i isticanju njihove važanosti.

Također, u Zagrebu je otvoren Ured za informiranje Europskog parlamenta u Zagrebu . Oni također primpremaj informacijsku kampanju vezanu za Europski parlament.

Ured za informiranje EU parlamenta svoje sadržaje objavljuje i na novoj web stranici, a GONG je na svojim stranicama objavio nekoliko vodiča za građane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 15:47