IZBORI U DIJASPORI

VIDEO: IZBORNI KAOS U MOSTARU Objavljeno da je Kolinda pobijedila, a u ponoć 500 građana i dalje čekalo u redu

Redova je bilo pred glasačkim mjestima u Mostaru ali i u Sarajevu te Tuzli
 Youtube/Prvi Tv

NOVO 23:45 - Četiri sata nakon zatvaranja drugih biračkih mjesta, u Mostaru se u nedjelju još uvijek glasovalo za predsjednika zbog problema s izdavanjem potvrda iako je postalo jasno da je Kolinda Grabar Kitarović izabrana za novu predsjednicu Hrvatske.

"Zbog potpune blokade računalnog sustava i nemogućnosti izdavanja posebnih potvrda za glasovanje oko dva i pol sata birački proces je bio obustavljen", rekao je za HINA-u generalni konzul Republike Hrvatske u Mostaru Velimir Pleša.

On je pojasnio kako je preostalo još oko 500 birača koji su zatražili izdavanje posebnih potvrda kako bi mogli glasovati na biračkom mjestu. Ovi birači nisu se na vrijeme registrirali pa su na dan održavanja izbora zatražili izdavanje posebnih potvrda uz koje mogu glasovati.

Neposredno prije 19 sati u Osnovnoj školi Ilije Jakovljevića, gdje je naknadno omogućeno glasovanje izvan prostora Generalnog konzulata RH u Mostaru, po službenim podacima na birališta je izašlo oko 12.000 hrvatskih državljana.

-----------------------------------

20:01 - Uprkos činjenici da su birališta u Hrvatskoj zatvorena, još oko 500 glasača čeka da obavi svoju građansku dužnost, javlja Klix.ba .

Naime, riječ je o građanima Mostara i okoline koji se nalaze u dvorištu škole "Ilija Jakovljević" i kojima je dopušteno da obave glasanje za hrvatskog predsjednika uprkos činjenici da su birališta u Hrvatskoj zatvorena u 19 sati.

-----------------------------------

19:12 - Birališta u Bosni i Hercegovini, na kojima su hrvatski državljani s prebivalištem u toj zemlji mogli glasovati za hrvatskog predsjednika u drugom izbornom krugu, zatvorena su u 19 sati, a glasovanje je omogućeno onima koji su se u tom trenutku zatekli u redovima pred biračkim mjestima.

Redova je bilo pred glasačkim mjestima u Mostaru ali i u Sarajevu te Tuzli, potvrdio je Hini koordinator za provedbu izbora u BiH Pero Bilušić.

Prema dostupnim informacijama, izlaznost u drugom krugu predsjedničkih izbora među hrvatskim biračima koji žive u BiH bila je znatno veća nego u prvom krugu, a brojni birači na glasačka su mjesta tijekom dana pristizali autobusima.

Već do poslijepodnevnih sati na birališta u BiH je izašlo gotovo deset tisuća birača koliko ih se prije toga aktivno registriralo za glasovanje, što je dvostruko više od izlaznosti u prvom izbornom krugu.

-----------------------------------

17:38 - Nakon što su u poslijepodnevnim satima angažirani specijalci Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona, policajci su sada morali postaviti i zaštitne ograde kako bi lakše usmjeravali veliki broj glasača, javio je reporter portala Klix.ba .

Trenutno se u zgradu škole pušta po 15 birača, a problem povećava kiša. Pojedinim biračima je pozlilo pa je morala intervenirati Hitna pomoć.

-----------------------------------

16:36 - Oko devet i pol tisuća birača glasovalo je do 15 sati na biralištima za izbor predsjednika Hrvatske koja su otvorena na teritoriju Bosne i Hercegovine, potvrdio je u nedjelju Hini Pero Bilušić, koordinator za provedbu izbora na teritoriju BiH.

Najviše birača, njih šest i pol tisuća, glasovalo je na biralištima u nadležnosti generalnog konzulata u Mostaru, gdje su tijekom dana zabilježene i najveće gužve.

Redovi pred biralištima zabilježeni su i u veleposlanstvu u Sarajevu, a gužve su rezultat pojačanog odaziva birača koji se nisu aktivno registrirali za glasovanje pa sad prije toga moraju ishoditi potvrde o upisu u birački popis.

Odaziv birača u BiH u drugom krugu predsjedničkih izbora već do poslijepodnevnih sati znatno je veći nego u prvom krugu, kad je ukupno glasovalo nešto više od 7300 birača.

Birališta u BiH ostaju otvorena do 19 sati, no glasovanje će biti omogućeno svima koji se do tog trenutka eventualno zateknu u redovima.

-----------------------------------

MOSTAR - Više stotina hrvatskih državljana čeka na glasovanje za predsjedničke izbore ispred Osnovne škole Ilije Jakovljevića u Mostaru, gdje se održavaju izbori za područje koje pokriva Generalni konzulat RH u Mostaru, a veće gužve stvorile su se zbog birača koji se nisu aktivno registrirali pa traže posebne potvrde kako bi to pravo ostvarili na dan održavanja izbora.

"Gužve postoje, a stvorene su jer se značajan broj ljudi nije na vrijeme registrirao za izbore", rekao je za Hinu generalni konzul RH u Mostaru Velimir Pleša.

On je dodao da su naknadno organizirana dva reda, za osobe koje su se ranije registrirale za izbore, te za osobe koje traže posebne potvrde s kojima mogu glasovati zbog čega su se djelomično smanjile gužve ispred škole u kojoj se glasuje.

Policija posebno regulira promet oko škole, a za sada nisu zabilježeni veći organizirani dolasci autobusa s biračima iz Hercegovine koji su se najavljivali proteklih dana. Nakon što je jutros policija uvodila red, u poslijepodnevnim satima intervenirali su i specijalci.

Foto: Branimir Boban/Cropix

Na području koje pokriva Generalni konzulat RH u Mostaru ukupno je upisano 110.000 hrvatskih državljana s pravom glasa.

- Čekam od sedam sati i nije mi jasno zašto ponovno moram dobiti potvrdu kad sam se registarirao u prvom krugu - kaže Berislav Čuljak za Dnevni avaz . Taj list izvještava i o manjim verbalnim sukobima zbog 'prolaska preko reda'.

- Ovo je sramota. Samo se na četiri mjesta može glasati, a pogledajte samo koliko je ovdje svijeta došlo - izjavio je Zvonimir Mijić iz Klisa kod Konjica.

Foto: Branimir Boban/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 11:13