PODUZETNIČKI POTHVAT

VIDEO Jeftino i brzo: Od danas možete osnovati 'tvrtku za 10 kuna' u roku 24 sata, no budite oprezni!

 EPH arhiva

Izmjenom Zakona o trgovačkim društvima privatni posao nikad nije bilo lakše pokrenuti. Naime, od danas je moguće osnovati jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću s temeljnim kapitalom od samo deset kuna.

U Vladi kažu kako je glavna svrha JDOO-a olakšanje ulaska u poduzetnički pothvat, sprječavanje neregistriranih djelatnosti, smanjenje odljeva hrvatskih poduzetnika i olakšavanje stranim poduzetnicima poslovanje u Hrvatskoj.

No, za pokretanje firme treba ispuniti formular, ovjeriti ga kod javnog bilježnika, upisati u sudski registar, objaviti u narodnim novinama, pa se ukupni troškovi penju na 807,5 kuna plus temeljni kapital (817,5 kuna) - što je ipak devet puta jeftinije nego ranije, kako kaže ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

U Ministarstvu pravosuđa pri kraju je nacrt izmjena Zakona o sudskom registru, kojim će se brisati obveza podnošenja Izjave o nepostojanju dugovanja, pa će sveukupni trošak pasti na 760 kuna.

JDOO usmjeren je mladim i novim poduzetnicima. Idealan je za start-up tvrtke, nove tvrtke kojima se uz manje rizika testiraju ideje na tržištu, primjerice, aplikacije za smartphone, web kompanije i slično. Također, usmjeren je i građanima koji danas rade na crno, kako bi im se olakšala legalizacija njihovog rada.

Ipak, s pokretanjem posla budite oprezni, posebice ako nemate dodatnog kapitala. Naime, tvrtka mora imati člana uprave za kojeg se moraju plaćati doprinosi. Također, mora se plaćati porez na dobit, te sva ostala davanja koje plaćaju i sve ostale tvrtke. Ako ste nezaposleni tada osnivanjem tvrtke za 10 kuna gubite status nezaposlene osobe. A ako posao propadne, upast ćete u dugove i pridružiti se brojci od 70-ak tisuća blokiranih poslovnih subjekata u zemlji.

Koraci i troškovi osnivanja

1) Kod javnog bilježnika se najprije odabere ime tvrtke, a onda se popuni obrazac koji je objavljen uz izmjene ZTD-a. Trošak kod javnog bilježnika iznosi 500 kuna, te još 47,5 kuna za Izjavu o nepostojanju dugovanja.

2) Uz odabrano ime i dokumentaciju sačinjenu kod javnog bilježnika, u banci se otvori račun nove tvrtke, uplati temeljni kapital i plate sudske pristojbe za upis i upis osnivanja (60 kuna), te naknada Narodnim novinama za objavu oglasa (200 kuna).

3) Potom se dokumentacija i potvrde o uplati predaju javnom bilježniku. Javni bilježnik kroz sustav hitro.hr upisuje JDOO u sudski registar elektroničkim putem, u roku od 24 sata. Alternativa je osobno odnijeti dokumentaciju i potvrde na sud, odnosno poslati poštom, no time se procedura produljuje prosječno za tri do sedam dana, ovisno o sudu kod kojeg se registrira tvrtka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 19:44