CIJELA ISTINA O OPERACIJI

VIDEO: JUTARNJI OTKRIVA U 4 mjeseca za Siriju sa zagrebačkog aerodroma Pleso otišlo 75 aviona sa 3000 tona oružja!

Zagreb je postao međunarodni centar za dostavu naoružanja sirijskoj oporbi

U razdoblju od početka studenog prošle godine, do veljače ove godine, sa zagrebačkog aerodroma Pleso poletjelo je ukupno 75 transportnih civilnih aviona kojima je prevoženo naoružanje za sirijske pobunjenike, saznaje Jutarnji list iz diplomatskih izvora. Tim avionima je, osim hrvatskog oružja, prevoženo i oružje iz drugih europskih država, čije su prikupljanje organizirale Sjedinjene Američke Države.

Prema riječima naših sugovornika, prva dva do tri prijevoza oružja izvršila je turska aviokompanija Turkish Cargo, u vlasništvu Turkish Airlinesa, a potom je prijevoz preuzela jordanska kompanija Jordanian International Air Cargo.

'ZBOG NAŠEG IZVJEŠĆA HRVATSKE PLAVE KACIGE VIŠE NISU SIGURNE' NY Times o povlačenju hrvatskih vojnika s Golana

Sve donedavno smatralo se da je visoki hrvatski dužnosnik s američkim kolegama, o čemu je pisao New York Times, dogovarao prijevoz viška hrvatskog neperspektivnog naoružanja za sirijske pobunjenike. No, prema pouzdanim diplomatskim izvorima, plan naoružavanja sirijskih pobunjenika imao je mnogo širi kontekst.

Naime, američki dužnosnici angažirali su partnere - Hrvatsku, Saudijsku Arabiju, Jordan i Tursku u operaciji naoružavanja protivnika sirijskog režima. Sjedinjene Države organizirale su prikupljanje oružja, Saudijska Arabija je plaćala, a Jordan i Turska prevozile su oružje koje je potom s jordanskog teritorija prebacivano u Siriju.

Hrvatska uloga bila je dvojaka. Ona je dio viškova svog naoružanja - raketne bacače M79 i RPG-22, ručne bacače granata RBG-6 te bestrzajne topove M60 izdvojila iz svojih skladišta. Nepoznata količina tog naoružanja u Siriju je otišla početkom studenog prošle godine sa zagrebačkog Plesa turskim avionima A310. No, na Pleso je u američkoj organizaciji dopremano i oružje iz nekoliko europskih zemalja, među njima i Velike Britanije, koje je potom transportnim avionima Jordanian International Carga otpremano u Jordan, a potom u Siriju.

TRANSFER HRVATSKOG ORUŽJA POBUNJENICIMA U SIRIJI Sve je dogovoreno prošlog ljeta u Washingtonu!

Tako bi se moglo kazati da je Pleso nekoliko mjeseci bilo međunarodno središte za prijevoz oružja za sirijske pobunjenike. Kako su za prijevoz korišteni avioni A310 i Iljušin 76MF, procjenjuje se da je tijekom 75 letova prevezeno oko 3000 tona različitog oružja i streljiva.

Da oružje u velikim količinama stiže pobunjenicima u Siriju, može se provjeriti i na snimkama objavljenim na YouTubeu. Na njima se pobunjenici hvale novim vrstama oružja, u čijem su u posjedu. Prema tvrdnjama zapadnih medija, to oružje u Siriju je stiglo u organizaciji Amerikanaca i Turaka.

Kako nam tvrde naši sugovornici, cijela operacija prijevoza oružja s Plesa postala je sigurnosno upitna nakon što su se u Oblasnoj kontroli nadzora zračnog prometa BiH počeli raspitivati odakle iznenada toliko letova jordanske kompanije iz Zagreba. Također je i u Zagrebu primijećeno iznenadno učestalo slijetanje jordanskih transportnih aviona. Prema našim izvorima, upitno je koliko je oružja došlo u ruke Slobodne sirijske vojske, koju podupire zapad, a koliko u ruke različitih militantnih džihadskih pokreta. Tih pokreta je, prema nekim procjenama, više desetaka, koji se bore protiv sirijskog režima.

Prema nedavno objavljenim snimkama na YouTubeu, dio oružja za koje se smatra da je iz hrvatskih vojnih skladišta, završio je i u rukama džihadskog pokreta Ahram al-Sham. To je potvrdio i njihov glasnogovornik koji je kazao da oni dijele oružje sa Slobodnom sirijskom vojskom.

Prema nekim informacijama, oružje koje je preko Zagreba stiglo u Siriju, dospjelo je i u ruke brigade Mučenika Jarmuka, koji su prije dva dana kod Golanske visoravni oteli 20 filipinskih pripadnika UN-a. Upravo činjenica da bi oružje moglo završiti u rukama pripadnika militantnih pokreta, najviše straši zapadne političare te većina zemalja ustraje na tome da embargo EU na uvoz oružja Siriji i nadalje ostane na snazi. Taj embargo podržala je i Hrvatska, i formalno ga ovom operacijom nije prekršila, jer je oružje prodala Jordanu.

U cijeloj priči Hrvatska se pokazala kao pouzdani partner SAD-a. Washington je odigrao krucijalnu ulogu u procesu ulaska Hrvatske u NATO i sada u Europsku Uniju. Osim toga, američko ministarstvo obrane u velikoj mjeri opremom i naoružanjem potpomaže Hrvatsku vojsku u Afganistanu te osigurava besplatni prijevoz naših vojnika u misiju ISAF. Stoga je potpuno jasno da je Hrvatska kao vjerna saveznica pozitivno odgovorila na američki zahtjev za sudjelovanje u operaciji dopreme oružja u Siriju.

Josipović uputio službeni zahtjev za povlačenje hrvatskih mirovnjaka

Predsjednik Josipović uputio je saborskim zastupnicima na potvrdu svoju odluku o povlačenju 97 hrvatskih vojnika iz misije UN-a na Golanskoj visoravni u Siriji. Svoju odluku obrazlaže pogoršanjem sigurnosne situacije na Golanu te navodi kako se povlačenjem sprječava izloženost vojnika mogućoj pogibelji. Saborski zastupnici o ovoj odluci bi trebali raspravljati na sljedećoj sjednici, a odluku moraju donijeti dvotrećinskom većinom. Ukoliko Sabor odbije potvrditi predsjednikovu odluku, vojnici ostaju na Golanu.

Povlačenje iz misije UNDOF prošlog je tjedna najavio premijer Milanović, obrazlažući to medijskim napisima o prodaji hrvatskog oružja sirijskim pobunjenicima. Nakon donošenja odluka, vojni vrh je već počeo s pripremama za povlačenje, a ministar obrane Ante Kotromanović je najavio da bi vojnici mogli biti povučeni u roku mjesec dana. Povlačenje vojnika bit će organizirano preko izraelskog teritorija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 20:12