PREGLED TJEDNA

VIDEO: Kako je jedno pismo posvađalo ratne generale i izazvalo neviđenu divljačku agresiju u državnom vrhu

U Hrvatskoj je počeo totalni rat između predsjednika Republike i predsjednika Vlade

Zdravko Mustač i Josip Perković, u pozadini generali Rosj i Gotovina, odvjetnik Anto Nobilo i predsjednik Zoran Milanović

 Vesna Veselić

Na globalnoj razini protekli tjedan obilježila je ruska invazija na Ukrajinu koja ulazi u svoj treći mjesec. Borbe se vode duž fronte od 400 kilometara, a najteže je u Mariupolju, gdje niču nove masovne grobnice. Putinova agresija na Ukrajinu snažno će uzdrmati cijelo svjetsko gospodarstvo. Međunarodni monetarni fond (MMF) korigirao je svoja prijašnja očekivanja te ocijenio da će zbog rata u Ukrajini i usporavanja postpandemijskog oporavka ukupni svjetski BDP tijekom 2022. godine porasti 3,6 posto, umjesto ranije očekivanih 4,9 posto. Prema MMF-u, hrvatsko će gospodarstvo umjesto prije predviđenih 5,8 posto ojačati samo 2,7 posto.

Dok Francuzi u nedjelju biraju žele li da ih u idućih pet godina nastavi voditi Emmanuel Macron ili žele u avanturu s krajnje desnom Marine Le Pen, u Hrvatskoj je počeo totalni rat između predsjednika Republike i predsjednika Vlade. Milanović je Plenkoviću poručio da je udbaški gojenac koji vodi korumpiranu vladu i banditsku stranku, a HDZ najavio potpuni bojkot predsjednika države. Premijeru se u grupi političara koji sumnjaju u mentalno stanje predsjednika Republike ovog tjedna priključio i saborski zastupnik Hrvoje Zekanović koji se javno upitao: "Je li, slučajno, Zoran Milanović pod nekakvim stimulansima? Jer izgleda da njegovo ponašanje itekako ovisi o onome što on pije, puši ili konzumira na neki treći način".

Rekonstrukcija Vlade, najavljena još u ožujku, nije obavljena. Proces traženja ljudi koji bi imali volje, ali i potrebne kompetencije da popune barem tri mjesta u Vladi koja će uskoro biti slobodna, očito se za šefa Vlade i HDZ-a pokazao kompliciranijim nego što se mislilo. Stoga ne čudi što je premijer novinarima nervozno odbrusio: "Bit će kad ja odlučim da će bit'!".

*Najvažniji politički newsletter u Hrvatskoj svake subote ujutro najavljujemo i u video formatu na Jutarnji.hr. Kroz političku analizu tjedna, koju uređuje zamjenik glavnog urednika Jutarnjeg lista Nino Đula, vode vas naši novinari Goran Penić, Marko Špoljar, Ivanka Toma i Rozita Vuković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:19