U KRUPNOM KADRU

VIDEO: KANDIDATI MOSTA, DOMOVINSKOG POKRETA I HSLS-a ODGOVARALI SU NA NAŠA PITANJA Pogledajte što misle Sladoljev, Hrebak i Hasanbegović

 
Dario Hrebak, Marko Sladoljev i Zlatko Hasanbegović
 Screenshot

Desnica na ove parlamentarne izbore izlazi u tri bloka. Jedan čini HDZ, drugi desničari i manje desne stranke okupljene u Domovinski pokret Miroslava Škore, a treći Most. Između njih se vodi žestoka kampanja, borba za svakog birača, i pljušte obećanja da nakon izbora jedni s drugima neće koalirati.

Organizirali smo sučeljavanje (ne doslovno) ne bismo li vidjeli po čemu se razlikuju. Most je poslao svog saborskog zastupnika Marka Sladoljeva, Domovinski pokret predstavlja Zlatko Hasanbegović, a HDZ koji je isprava pristao sudjelovati, dva sata prije snimanja povukao je već dogovorenog gosta i otkazao dogovor. Ali zato od pitanja nije pobjegao HDZ-ov koalicijski partner HSLS s kojim će opet na izbore. Odazvao se predsjednik stranke i gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak.

Zanimljivo je da svi desničari smatraju kako informatika oko koje se trenutno lome koplja treba biti u školskom programu, a kao izborni predmet u mora imati isti status kao i vjeronauk, i to unutar redovne satnice.

- Liberali su uvijek za pravo izbora. S vjeronaukom ja nemam problem, ali uz uvjet da djeca koja ne žele ići na vjeronauk imaju pravo izbora, to jest da mogu ići na neki drugi predmet. A stvar informatike uopće nije sporna, ona apsolutno mora biti zastupljena u kurikulumu - smatra Hrebak.

Vlada (odnosno Nacionalni stožer) je ukinula zabranu rada nedjeljom što podržava njihov koalicijski partner HSLS, dok u Mostu i Domovinskom pokretu smatraju da nedjelja treba biti neradna.

U osam zastupnika nacionalnih manjina predsjednik HSLS-a Hrebak vidi naše bogatstvo, Sladoljev ljude koji slabo ili nikako predstavljaju svoju izbornu bazu, a Hasanbegović - anomaliju.

- Osobno zagovaram korjenitu promjenu izbornog sustava i prekid s dosadašnjim modelom predstavljanja nacionalnih manjina. On je sam po sebi diskriminirajući - smatra Hasanbegović.

Istospolni parovi po hrvatskim zakonima mogu udomljavati djecu, no Hasanbegović ipak tvrdi da to nije tako. Misli da to pravo nemaju, niti im ga treba dati, a posebno ne usvajanje.

- Ono što vi nazivate gay parom nemaju ni ne trebaju imati prava na usvajanje djece - tvrdi Hasanbegović.

Sladoljev nije tako rigidan, ali također smatra da bi djecu trebalo povjeravati heteroseksualnim parovima.

- Suvremena znanost tvrdi da je za dijete najbolje da ima oca i majku i smatram da oni moraju imati prednost pri usvajanju djece - kazao je Sladoljev.

Hrebak ističe da je za dijete uvijek bolja toplina doma od ustanove, neovisno o tome čini li taj dom i obitelj homoseksualni ili heteroseksualni par. Također vjeruje da ćemo u razdoblju koje je pred nama doći i do toga da će istospolni parovi moći i usvajati djecu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:08