KLINIKA ZA INFEKTIVNE BOLESTI

VIDEO: KARANTENA U ZAGREBU VEĆ JE SPREMNA Pacijent zaražen koronavirusom preko balkona bi ušao u sobu, a ondje se nalaze neki zanimljivi detalji

 
 Damir Krajač / CROPIX

U sobi broj četiri na Odjelu za striktne izolacije infektoloških bolesnika u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” nema nikoga.

Već je nekoliko dana prazna, a liječnici i medicinsko osoblje nadaju se da će tako i ostati. Ta je soba, naime, pripremljena za pacijente zaražene koronavirusom, koji se sve više širi svijetom. No, osim spomenute prostorije u stanju pripravnosti su i liječnici te medicinske sestre na drugom katu te zgrade.

Štoviše, jučer smo zatekli tri sestre kako vježbaju odijevanje u punu zaštitnu opremu za ulazak u sobu sa zaraženim pacijentom jer bilo što da uđe u taj dio odjela iz njega ne smije izaći. Kako su nam objasnili, magistrica sestrinstva Marica Trogrlić te specijalist infektolog dr. sc. Neven Papić, svaki izloženi dio tijela mora biti zaštićen.

Oprema

- Na sebi imamo mantil od viral-barijera, posebne FFP3 maske, jednokratne zaštitne naočale, duple rukavice te pokrivala za glavu i stopala. Ne smijemo imati šminku, nikakav nakit, mobitele ili satove. Ne smije se vidjeti ni kosa ispod pokrivača za glavu, a lice mora biti čisto, obrijano - kaže Trogrlić. Zbog zadnje upute usmjeravamo pogled prema dr. Papiću i njegovoj tjedan ili više dana staroj bradi.

- Britva čeka spremna u ordinaciji - kaže nam i izaziva blagi osmijeh kolegica s odjela dok odlazimo prema sobi broj četiri.

Unutra, pak, nema ničega što daje naslutiti da se radi o nekoj posebno pripremljenoj prostoriji. Ima dva kreveta, klasične bolničke noćne ormariće, sobu s toaletom te izlaz na balkon. No, onda u oči upadaju detalji. Plahte i pidžama su jednokratni, a na zidu je i audio te video nadzor koji 24 sata prati stanje pacijenta. Ipak, soba je posebna po načinu kako joj se pristupa. Naime, onog trena zaraženi pacijent kada u nju uđe, zatvaraju se vrata s odjela i njemu se pristupa isključivo putem balkona.

- Pacijent dolazi dizalom na balkon te onda u ovu sobu. Nakon toga liječnici i sestre više ne ulaze s odjela, nego s balkonske strane, i to u punoj zaštitnoj opremi - objašnjava Trogrlić.

Odjeli

Vraćamo se na dio kroz koji se pristupa karanteni. Na ulazu stoji podsjetnik da se u nju ulazi potpuno spreman, s podmirenim fiziološkim potrebama, svom potrebnom opremom te bez ikakvih vrijednih predmeta. Kao što smo rekli, što god uđe, ne izlazi i nema prostora za bilo kakve propuste. Pripreme za ulazak traju deset do 15 minuta, a još dulje traje procedura za izlazak. Onda se sva zaštitna oprema baca u infektivni otpad, detaljno se pere lice, a u slučaju nekih težih oblika zaraze, kao što je ebola, medicinsko osoblje mora se i istuširati.

- Kad je riječ o koronavirusu, ne moramo se tuširati nakon izlaska iz karantene. Jednako tako, nakon što pacijenti napuste sobu, ona se sterilizira uobičajenim dezinfekcijskim sredstvima - umiruje nas Papić te dodaje da su spremni. I to ne samo za dva oboljela, koliko stane u tu sobu, nego za 14 pacijenata u prostoru bolnice. Naravno, u tom će slučaju biti potrebno reorganizirati rad svih drugih odjela, no nadaju se da do toga neće doći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 07:39