POVIJESNI POSJET

VIDEO: KINESKI PREMIJER U ZAGREBU 'Hrvatska je lijepa zemlja... Čestitam vam na uspjehu na SP-u u Rusiji! Za vas je navijalo pola milijarde Kineza'

 
Susret Lija Keqianga i Andreja Plenkovića: kineskom premijeru poklonjen je Rimčev električni Greyp bicikl
 Goran Mehkek / Andrej Plenković / Hanza Media / Twitter Vlada RH

Hrvatska i Kina otvorile su u srijedu novo, ambiciozno poglavlje gospodarskih i trgovinskih odnosa, nakon razgovora dvojice premijera koji su ih ocijenili "plodonosnom prekretnicom".

Dvadeset i sedam godina od uspostave diplomatskih odnosa, Peking je spreman pojačati investicije u najmlađu članicu EU-a i otvoriti kinesko tržište za više hrvatskih proizvoda, posebno poljoprivrednih.

Robna razmjena dviju zemalja iznosi oko milijardu eura godišnje, a Hrvatsku je prošle godine posjetilo 250.000 kineskih turista.

"Uvozit ćemo više hrvatskih proizvoda koji odgovaraju kineskim potrošačima i poticati ravnomjerniju robnu razmjenu", izjavio je kineski premijer Li Keqiang nakon razgovora s hrvatskim kolegom Andrejem Plenkovićem.

Prvi predsjednik kineske vlade koji je posjetio Hrvatsku rekao je da je na prijemu u utorak navečer kušao hrvatsku hranu i poljoprivredne proizvode.

"Ja sam u njima uživao, naravno svi Kinezi imaju istu želju", dodao je.

Pozvao je vladu da za kineske turiste pripremi i više specijaliziranih turističkih proizvoda, a "oni će to kupovati i nositi kući".

"Iako smo geografski udaljeni, spremni smo zbližavati naša srca i otvoriti dijamantno razdoblje naših odnosa", istaknuo je premijer drugog najvećeg svjetskog gospodarstva.

Odnosi Zagreba i Pekinga dosegli su višu razinu nakon što je kineska tvrtka China Road and Bridge Corporation izabrana za graditelja Pelješkog mosta.

Idući veliki konkretni projekti mogli bi biti modernizacija nizinske pruge Zagreb-Rijeka i hrvatskih luka. "Spremni smo jačati sinkronizaciju inicijative 'Jedan pojas, jedan put' s razvojnim strategijama hrvatske strane", naglasio je Li.

Dvije zemlje potpisale su šest sporazuma, uključujući željeznicu, poljoprivredu, digitalne tehnologije i turizam. Još četiri potpisat će u četvrtak i petak u Dubrovniku na summitu 16+1.

"Ovaj posjet je od prekretničkog značaja za odnose Hrvatske i Kine", rekao je premijer Plenković. "Boravak kineskog premijera velika je prilika za hrvatske izvoznike i poduzetnike", dodao je.

Zagrebački susret Lija i Plenkovića bio je njihov šesti u posljednje dvije i pol godine. Plenković mu je poklonio električni bicikl tvrtke Rimac i loptu s potpisima hrvatskim nogometnih reprezentativaca, a Li Plenkoviću košarkašku loptu i nacionalni dres.

Dvojica čelnika su bila na otvaranju izložbe "Učenjaci drevne Kine: u potrazi za životom i duhom" u Klovićevim dvorima kojom je počela kinesko-hrvatska godina kulture i turizma i uključit će niz bilateralnih manifestacija u obje zemlje.

Li je rekao da su Hrvati poznati Kinezima preko Marka Pola, "čovjeka koji je povezao Istok i Zapad i rođen je na otoku Korčuli", kao i uspjeha hrvatske nogometne reprezentacije na svjetskom prvenstvu u Rusiji.

"Njihov uspjeh gledalo je pola milijarde Kineza, pa se može reći da najviše navijača imate u Kini", našalio se.

Li je u Zagreb doputovao s izaslanstvom od 250 ljudi, nastavljajući intenzivne kontakte Pekinga i Zagreba posljednjih nekoliko godina.

On će se kasnije u srijedu sastati i s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović te predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem.

Nakon bilateralnog posjeta, Li će u Dubrovniku četvrtak i petak biti na osmom summitu 16+1, formatu u kojem će se sastati s premijerima zemalja srednje i istočne Europe.

Redovni sastanci na vrhu omogućili su manjim zemljama da grade i razvijaju odnose s tom svjetskom gospodarskom silom s više od 1,3 milijarde stanovnika.

Kina je posljednjih godina počela više ulagati u srednju i jugoistočnu Europu. Inicijativu 16+1 smatra integralnim dijelom svog megaprojekta "Jedan pojas, jedan put" - suvremenog Puta svile i jednog od najambicioznijih projekata u povijesti.

Izravni prijenos današnjih događanja možete pročitati ovdje:

NOVO 11:55 "Osjetio sam šarmantnu civilizaciju i divno gostoprimstvo čim sam stupio na hrvatsko tlo", prenosi N1 riječi kineskog premijera.

"Naša suradnja nije Game of Thrones, već istinska suradnja za boljitak", rekao je Li komentirajući odlazak na summit u Dubrovnik, gdje je i snimana popularna serija.

---------------------------------

11:40 Nakon što se susreo s predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem, kineski premijer Keqiang je u društvu Andreja Plenkovića u Klovićevim dvorima prisustvovao svečanom otvorenju Hrvatsko-kineske godine kulture i turizma i otvorenju izložbe "Učenjaci drevne Kine: slikarstvo i život" iz Nacionalnog muzeja Kine.

Više o izložbi pročitajte OVDJE!

Fotogalerija: Li Keqiang u Banskim dvorima

----------------------------------

11:05 Razgovore s Plenkovićem i ministrima kineski premijer Li Keqiang nazvao je plodonosnima rekavši kako je potrebno jačati suradnju i razvojne strategije hrvatske strane.

"Spremni smo produbiti suradnju u izgradnji prometne infrastrukture s hrvatskom stranom", rekao je kineski predsjednik.

"Prijateljstvo Hrvata i Kineza je tradicionalno", rekao je kineski premijer spominjući Marka Pola, istraživača koji je rođen na Korčuli, kao poveznicu Istoka i Zapada. Kineski premijer nije zaboravio Hrvatskoj čestitati na prošlogodišnjem uspjehu na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji rekavši da je i pola milijarde kineskih navijača priželjkivalo uspjeh upravo "hrvatskim prijateljima".

Izrazio je zahvalnost Hrvatskoj na podršci "jednoj Kini", prenosi N1.

Zagreb, 100419.
Markov trg.
Kineska delegacija se uputila iz Banskih dvora prema Hrvatskom saboru.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX
Kineska delegacija na Markovom trgu

-----------------------------------

10:58 Nakon sastanaka u Banskim dvorima, premijeri su se obratili novinarima, a prvi je govorio domaćin, Andrej Plenković.

- Danas smo usvojili zajedničku izjavu koja treba pojačati politički dijalog i gospodarsku suradnju i unaprijediti suradnju u svim područjima", rekao je hrvatski premijer.

- Trgovinska razmjena između Hrvatske i Kine je na razini milijardu eura, a 250.000 kineskih turista posjetilo je Hrvatsku prošle godine, rekao je premijer Plenković naglašavajući da je ključna prekretnica Pelješki most.

- Izrazito sam zadovoljan današnjim razgovorima koji otvaraju mogućnost daljnje suradnje. Postoji veliki interes hrvatskiih i kineskih poduzetnika za poslovni forum u Dubrovniku gdje će biti konkrenti razovori o različitim oblicima poslovne suradnje. Odnosi Hrvatske i Kine dodatno su oplemenjeni formatom 16+1, smatra hrvatski premijer. Rekao je i kako su Donald Tusk i Jean Claude Juncker zadovoljni zajedničkom izjavom koja je usvojena jučer u Bruxellessu.

"Ovaj posjet vidim kao veliku šansu za hrvatske izvoznike, poduzetnike i hrvatsko gospodarstvo", kaže hrvatski premijer, a prenosi N1.

-----------------------------------

10:50 Hrvatska i Kina spremne su otvoriti "dijamantno razdoblje" u svojim odnosima, izjavio je u srijedu u Zagrebu kineski premijer Li Keqiang, signalizirajući koliki značaj Peking daje suradnji s Hrvatskom.

Li je rekao kako to pokazuje spremnost dviju strana da odnose uspostavljene prije 27 godina podignu na višu razinu.

"Hrvatska je lijepa zemlja koju zovu biserom Jadrana i Mediterana", rekao je Li na početku sastanka dvaju izaslanstava.

"Iako smo geografski udaljeni, spremni smo zbližavati naša srca i otvoriti dijamantno razdoblje naših odnosa", istaknuo je.

Fotogalerija: Dolazak Lija Keqianga u Banske dvore

-----------------------------------

10:05 Kako doznajemo, premijer Andrej Plenković će kineskom premijeru pokloniti Rimčev Greyp električni bicikl. Podsjetimo, u Rimac automobile je jedan od ulagača kineski biznismen. Uz to, Plenković je kineskom kolegi poklonio i nogometnu loptu.

Kako javlja N1, kinesko izaslanstvo poklonit će košarkašku loptu premijeru Plenkoviću, ljubitelju košarke.

-----------------------------------

9:40 - U tijeku je sastanak kineskog i hrvatskog premijera u Banskim dvorima.

Gordana Grgas / Hanza Media
Li Keqiang na Trgu sv. Marka

-----------------------------------

NOVO 9:30 - Kineski premijer Li Keqiang stigao je na Trg svetog Marka gdje ga je dočekala postrojena počasna straža i premijer RH Andrej Plenković.

-----------------------------------

Predsjednik Državnog vijeća Narodne Republike Kine Li Keqiang sletio je sinoć u 19.45 sati u Zračnu luku “Franjo Tuđman”. U Zagreb je doputovao s izaslanstvom od 250 ljudi, nastavljajući intenzivne kontakte Pekinga i Zagreba.

Danas će se u Banskim dvorima sastati s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem i potpisati niz bilateralnih sporazuma te usvojiti Zajedničku izjavu dviju vlada, a nakon toga će se sastati s predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem. Kineski premijer sudjelovat će i na otvaranju izložbe “Učenjaci drevne Kine” u Klovićevim dvorima, čime se službeno obilježava početak hrvatsko-kineske godine kulture i turizma. Nakon toga je predviđen susret s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović.

Obilazak gradilišta

Dvojica premijera sutra prijepodne iz Dubrovnika će katamaranom krenuti prema Pelješcu te zajedno obići radnike i gradilište Pelješkog mosta u Brijesti. Time se obilježava dovršetak prve faze gradnje tog velikog projekta. Navečer će hrvatski premijer biti domaćin svečane večere za šefove država članica inicijative Kina+16 u Dubrovniku, a predviđen je i obilazak Staroga grada.

Kinesko izaslanstvo, koje čini i oko 400 predstavnika kineskih državnih i privatnih kompanija te banaka, u petak će u Dubrovniku sudjelovati na sastanku šefova država inicijative Kina+16 (11 članica EU iz srednje i istočne Europe te Srbija, BiH, Crna Gora, Makedonija i Albanija), kao i na poslovnom forumu na kojem će biti oko tisuću sudionika. U pitanju je jedan od najvećih poslovno-političkih skupova dosad održanih u Hrvatskoj.

Investicije

Kineski premijer u Zagreb je stigao izravno iz Bruxellesa, gdje je jučer održan summit EU - Kina. U Bruxellesu nemaju ništa protiv angažiranja kineskih tvrtki u realizaciji velikih projekata, kao što je gradnja Pelješkog mosta, koji se sufinancira novcem EU, ali pod uvjetom da se poštuju stroga pravila Europske unije.

Europska unija i Kina su u zadnji čas uspjeli dogovoriti i tekst Zajedničke izjave sa summita u Bruxellesu nakon što je postignut kompromis oko poštivanja međunarodnih pravila i subvencija. EU smatra Kinu i “partnerom za suradnju”, ali i “sustavnim rivalom” i ima sve oštrije stajalište o tome kako Kina tretira europskapoduzeća, smatrajući da im ne jamči ravnopravnost. Naime, EU bi htjela da europska poduzeća imaju u Kini ista prava kao što kineska imaju u EU, pogotovo kad su u pitanju projekti koji se financiraju javnim novcem. No, s druge strane, i EU je zainteresiran za porast investicija iz Kine.

Memorandumi

Dva premijera trebala bi potpisati šest sporazuma - o financiranju istraživanja i razvojnih projekata u obrazovanju i znanosti, uspostavi Zajedničke radne skupine za suradnju na području ulaganja u okviru Zajedničkog povjerenstva o gospodarskoj suradnji te o veterinarskim i javnozdravstvenim zahtjevima za mliječne proizvode namijenjene izvozu iz Hrvatske u Kinu. Trebali bi biti potpisani i memorandumi o suradnji na području sporta, turizma te na uspostavi posebne suradnje između Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva i Huawei Technologiesa.

Za Dubrovnik je predviđeno potpisivanje još četiri sporazuma između Hrvatske i NR Kine, od čega se dva mogu smatrati zanimljivima s aspekta kineske goleme investicijsko-infrastrukturne inicijative “Jedan pojas, jedan put”. Prvi je memorandum HŽ Infrastrukture i China Road and Bridge Corporation o suradnji u okviru projekta nizinske pruge u Hrvatskoj, dionica Rijeka - Zagreb, kojim bi se riješilo usko grlo veze Luke Rijeka sa zaleđem, Zagrebom, Bečom i Budimpeštom. Riječ je o velikom projektu za koji još nije poznato odakle bi se namakle financije, ali nije isključeno da bi i EU mogla prihvatiti taj projekt.

Moguće je i kinesko ulaganje, a u Dubrovniku bi trebao biti potpisan i financijski sporazum između Hrvatske banke za obnovu i razvoj te Kineske razvojne banke. Trebao bi biti potpisan memorandum o suglasnosti između HŽ Infrastrukture i China Railway Eryuan Engineering Group Co., Ltd o zajedničkoj uspostavi intermodalnog prometnog koridora s posebnim naglaskom na Mediteranski koridor. Očekuje se da će kineske kompanije pokazati interes za koncesiju za razvoj kontejnerskog terminala Luke Rijeka.

Najsloženije osiguranje kojim se hrvatska policija ikad bavila

- Zbog brojnosti štićenih osoba i delegacija radi se o iznimno složenom osiguranju, najsloženijem ikad koji je radila hrvatska policija, iako je dosad odradila mnoga zahtjevna osiguranja - rekao je zamjenik glavnog ravnatelja policije i šef stožera osiguranja službenog posjeta Josip Ćelić.

U Zagrebu će u osiguranju sudjelovati između 600 i 800 policajaca, a na području Dubrovačko-neretvanske županije više od 900, rekao je Ćelić te dodao da su za osiguranje angažirani službenici temeljne, interventne, kriminalističke, specijalne i granične policije. Visok stupanj opreza bio je jučer oko hotela Westin. Policija je osiguravala prostor, a parking uz cestu omeđen je vrpcom kako bi se spriječilo bilo kakvo zaustavljanje vozila. (D.M. i M.B.)

Sporazumi koji će biti potpisani danas i u petak u Dubrovniku

Sporazumi koji će biti potpisani tijekom službenog posjeta u Zagrebu:

1. ​Memorandum o suglasnosti između Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike ​Hrvatske i Ministarstva znanosti i tehnologije Narodne Republike Kine o zajedničkom ​financiranju istraživanja i razvojnih projekata;

2. ​Memorandum o suglasnosti između Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta ​Republike Hrvatske i Ministarstva trgovine Narodne Republike Kine o uspostavi ​Zajedničke radne skupine za suradnju na području ulaganja u okviru Zajedničkog ​povjerenstva o gospodarskoj suradnji;

3. ​Memorandum o suglasnosti između Opće uprave za šport Narodne Republike Kine i ​Središnjeg državnog ureda za šport Republike Hrvatske o suradnji u području športa;

4. ​Protokol između Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske i Glavne ​carinske uprave Narodne Republike Kine o veterinarskim i javnozdravstvenim ​zahtjevima za mliječne proizvode namijenjene izvozu iz Hrvatske u Kinu;

5. ​Memorandum o suglasnosti između Ministarstva turizma Republike Hrvatske i ​Ministarstva kulture i turizma Narodne Republike Kine o suradnji u području posebnih ​oblika turizma;

6. ​Memoranduma o suglasnosti o suradnji između Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva i Huawei Technologies

U Dubrovniku će također biti potpisan i

7.​ Financijski Sporazum između Hrvatske banke za obnovu i razvoj i Kineske razvojne banke;

8. ​Memorandum o suglasnosti između Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva i Huawei Technologies o suradnji u okviru programa obrazovanja i obuke usmjerenog na industriju, inovacije i tehnologiju „Seeds for the Future“;

9.​ Memorandum o suglasnosti između HŽ Infrastrukture i China Railway Eryuan Engineering Group Co., Ltd o zajedničkoj uspostavi intermodalnog prometnog koridora s posebnim naglaskom na Mediteranski koridor;

10.​ Memorandum o suglasnosti između HŽ Infrastrukture d.o.o. i China Road and Bridge Corporation o suradnji u okviru projekta nizinske pruge u Republici Hrvatskoj, dionica Rijeka – Zagreb.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:12