STEZANJE REMENA

VIDEO Kosor: Možete ostati bez plaća ako ne odustanete od regresa

Ako imaš tvrtku koja je nekome nešto dužna, neće biti moguće osnovati novu, kazao je Šuker
 Marija Mihić/CROPIX

ŠIBENIK - Napokon je odzvonilo lopovima, prevarantima i kriminalcima koji su zaplovili u poduzetničke vode. Barem onima koji su svoju „poslovnu karijeru“, a time i „prosperitet“, zgrćući enormno bogatstvo, temeljili na već gotovo 20 godina oprobanom hrvatskom metodu: otvori tvrtku, napravi dugove, pokupi novce, svoje vjerovnike ostavi na cjedilu, dakle, opljačkaj ih i prevari, te otvori novu tvrtku. I tako ukrug.

Da je takvoj praksi u Hrvatskoj koja je posljednjih desetak godina mnoge poštene poduzetnike zavila u crno, došao kraj, najavio je to u četvrtak na 14. Nacionalnom savjetovanju o gospodarstvu i poduzetništvu potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker.

- Ako netko pošteno radi, čemu otvaranje devet – deset tvrtki. To više neće biti moguće. Ako imaš tvrtku koja je nekome nešto dužna, neće biti moguće osnovati novu, kazao je potpredsjednik Vlade Šuker.

Da je ova Vladina odluka u neku ruku iznuđena, neizravno je, iznoseći podatke o blokiranim tvrtkama u zemlji, potvrdio i sam ministar Šuker. Podaci su frapantni. Od 65 tisuća firmi u financijskoj blokadi u Hrvatskoj njih 60 posto, što je nevjerojatno, nemaju niti jednog zaposlenog. Tek 23 posto takvih tvrtki zapošljava između jednog i pet radnika. Uz to, na te dvije kategorije poduzeća otpada čak četiri petine blokiranih sredstava, kaže Šuker.

U operaciju spašavanja hrvatskog gospodarstva od nelikvidnosti Vlada je, kako kaže premijerka, upregla sve svoje snage.

- Vlada je odlučna uhvatiti se u koštac i poraziti tog „neprijatelja“. Sada su dospjele obveze javnih poduzeća 12 milijardi kuna, od čega 90 posto otpada na HEP, HŽ i Hrvatske šume. HEP duguje 400 a potražuje 980 milijuna kuna. HAC je izmirio svoje dugove, pa pozivam njihove dobavljače da nastave taj niz, poručila je premijerka Kosor. Ona je najavila da više ništa nije moguće gurati pod tepih i da to ona neće činiti.

Kosor: U Hrvatskoj svi za promjene, ali kad se od njih zatraže promjene, onda su protiv

Tražim dodatno stezanje remena u proračunu. Svaka ušteđena kuna za nas je velika kao planina i prije nego je potrošimo treba dobro razmisliti. Nećemo odustati od najavljenih reformi unatoč činjenici da su u Hrvatskoj svi za promjene, ali kad se od njih zatraže promjene, onda su protiv.

Takvi su otpori i kada, na primjer, želimo smanjiti broj općina ili sudova. Jedna mi zastupnica nedavno piše i poručuje da premijerka neće zatvarati općinski sud jer ga ona nije ni stvarala, navodi Jadranka Kosor.

Govoreći o povlačenju sindikalnih čelnika iz GSV-a, premijerka je pozvala da se vrate jer jedino u zajedničkom dijalogu je moguće naći rješenje. Ističe da neće odustati od svoje namjere da provede sve mjere, pa i one zbog kojih su sindikalisti napustili GSV.

Obrazložila je to time da je bolje da zaposleni odustanu od božićnica, regresa i drugih davanja, nego da zbog inzistiranja na tome ostanu bez plaća. - Pozivam sindikalne središnjice da se vrate u GSV, da zajedno sjednu za stol. Ništa se neće i ne može riješiti na ulici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 18:22