STEZANJE REMENA

VIDEO: Kosor štedi na mobitelima, flomasterima i spajalicama. I ukida se voda s okusima

'Najviše će se uštedjeti na telefoniranju, ukupno 68 milijuna kuna, od čega 38 milijuna na mobilnoj, a 30 milijuna na fiksnoj telefoniji'
 Goran Mehkek / Cropix

ZAGREB - Vlada će uskoro raspisati prvi objedinjeni natječaj za korištenje usluga fiskne telefonije, a glavni kriterij za dobivanje posla bit će cijena, potvrdio je Jutarnjem Dražen Ivanušec, predstojnik Vladina Ureda za središnju javnu nabavu.

- To će biti prvi natječaj za fiksnu telefoniju, koji će ići preko objedinjenog sustava javne nabave - kazao nam je Ivanušec, dodavši kako su korisnici proračunskog novca i dosad raspisivali natječaje za telefonske usluge, ali svaki za sebe.

Cilj je novog integriranog sustava javne nabave ostvariti što je moguće veće uštede u korištenju proračunskog novca . Tako, primjerice, Vlada i njena tijela u ovoj godini, kazala je danas premijerka Jadranka Kosor na okruglom stolu o javnim nabavama, u 2011. namjeravaju samo na telefonskim uslugama uštedjeti ukupno 68 milijuna kuna, i to 38 milijuna na mobilnoj, a 30 milijuna na fiksnoj telefoniji. Ukupne uštede u korištenju nova poreznih obveznika u sljedećih godinu do dvije premijerka očekuje u iznosu od oko 350 milijuna kuna. Šanse za uštede Banski dvori vide u dosadašnjem iskustvu, budući da je Vlada kroz objedinjeni sustav javne nabave tijekom sedam mjeseci uštedjela 72,6 milijuna kuna, ali i u sličnim iskustvima članica Europske Unije (EU).

- Imamo velike izdatke za telefone, kao i za internet, koje možemo smanjiti. Danas, uostalom, postoje paketi usluga, koji to omogućuju - kaže Ivanušec, u čijem uredu, međutim, ne znaju ni koliko točno iznose telefonski računi za Vladu i njena tijela, ni s koliko fisknih i mobilnih telefona raspolažu.

Novi natječaj za korištenje usluga fiksne telefonije u konačnici bi mogao dovesti do promjene pružatelja usluga koje koristi 28 javnih tijela, među kojima je i Vladin ured, te 16 ministarstava. Sada usluge fiskne telefonije državnoj upravi gotovo isključivo pruža HT, kojem su državna tijela i jedan od najvećih korisnika. Po novom, te bi usluge trebao pružati onaj operater koji će biti u stanju ponuditi što nižu cijenu i što kvalitetniju uslugu.

Kroz sličan proces Vlada upravo prolazi kada je riječ o izboru pružatelja usluga mobilne telefonije. Natječaj za to raspisan je i proveden, a javno otvaranje ponuda bilo je 13. siječnja. Na natječaj su stigle dvije ponude - HT-a i Vipa, i tek treba odlučiti koja je bolja. Ponuda HT-a teška je, prema podacima Ureda, 5.531.950 kuna, bez PDV-a, a Vipa 14.249.150 kuna, također bez PDV-a. Vlada je pritom od pružatelja usluga mobilne telefonije tražila cijeli paket usluga - od govornih u zemlji i inozemstvu, preko prijenosa podataka SMS-om i MMS-om, pa do uređaja.

No, iako su razlike u cijenama velike, Ivanušec nije mogao reći hće li to u praksi značiti i promjenu pružatelja usluga mobilne telefonije. To, ističe, ovisi i o kvaliteti usluga, kao i o zakonitosti zaprimljenih ponuda. Nije nemoguće ni da natječaj bude poništen, ako se uspostavi da ponude nisu u skladu sa zakonom.

- Odluka o pružatelju usluga mobilne telefonije još nie donesena. Donijet ćemo je vrlo brzo - kazao nam je Ivanušec. Inače, najveći dio Vladinih tijela koristi usluge mobilne telefonije HT-a, no pojedina ministarstva koriste Vipove usluge mobilne telefonije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. svibanj 2024 04:34