ŠEF HSS-a

VIDEO: KREŠO BELJAK 'Uzvikivanje ustaškog pozdrava postalo je normalno jer ne reagiraju ni policija ni državne institucije'

 
Krešo Beljak
 Bruno Konjevic / CROPIX

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak izjavio je u četvrtak da uzvikivanje ustaškog pozdrava "Za dom spremni" šalje lošu sliku Hrvatske u svijet, ali očito je postalo i normalno jer ne reagiraju niti policija niti državne institucije.

- To je očito postalo normalno u Hrvatskoj, ne reagiraju ni policija ni državne institucije. Ne razmišljamo kakav će to odjek imati u svijetu. Istina je da ti ljudi kad odu u Austriju budu ozbiljno kažnjeni, činjenica je da mi pokušavamo skrojiti paralelnu povijest na europskoj razini koja se nije dogodila i od toga Hrvatska ima samo štete - rekao je Beljak novinarima na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Beljak je ondje u povodu 91. godišnjice smrti Stjepana Radića s delegacijom HSS-a položio vijenac i zapalio svijeće na Radićevu grobu. Jedan od najvećih hrvatskih političara te utemeljitelj i osnivač HSS-a Stjepan Radić preminuo je 8. kolovoza 1928. godine od posljedica ranjavanja u Narodnoj skupštini u Beogradu.

Zagreb, 080719.
Mirogoj, povodom 91. godisnjice smrti Stjepana Radica delegacija HSS-a, predvodjena predsjednikom Kresom Beljak polozili su vijenac i zapalili svijece na njegovu gorbu.
Snimio: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjevic / CROPIX
Krešo Beljak na Mirogoju

Beljak je izjavio da je HSS potpisao Mostov zahtjev za izvanrednom sjednicom Sabora na kojoj bi se raspravljalo o prijedlogu za pokretanje pitanja povjerenja ministru zdravstva Milanu Kujundžiću.

'Predsjednica se sad nalazi u šah-mat poziciji'

Klub zastupnika Mosta uputio je i službeni poziv predsjednici Republike da sazove izvanrednu sjednicu Sabora, što po Ustavu može učiniti.

- To je tražilo 35 zastupnika, predsjednica se sad nalazi u šah-mat situaciji. Ili će poštovati Ustav i sazvati sjednicu ili ćemo imati vrhovnicu koja ne poštuje hrvatski Ustav, što bi bila samo jedna od hrvatskih specifičnosti - komentirao je Beljak.

Dodao je i kako ne zna što je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović svojom kritikom rekonstrukcije Vlade htjela reći kad je izrazila nezadovoljstvo što njome nije zahvaćeno Ministarstvo zdravstva.

- Uz dužno poštovanje, Kolindu Grabar-Kitarović ne mogu shvatiti ozbiljno. Ne znam što je time htjela reći - izjavio je Beljak.

Predsjednik HSS-a nije želio komentirati govor predsjednice Republike u Kninu.

- Mislim da govor predsjednice govori o njoj, pa nema potrebe za komentarom nekoga tko ima drugoga favorita - rekao je Beljak.

'Josipovićev komentar pretjeran i suvišan'

Smatra da je komentar bivšeg predsjednika Republike Ive Josipovića o tome da postoje indicije da je predsjednica prije govora konzumirala alkohol "pretjeran i suvišan".

Vezano za porez na duhan i alkohol, čije bi povećanje udruga Lipa željela spriječiti, Beljak je kratko rekao kako nije upoznat s detaljima peticije, no da je bilo kakva reforma dobro došla.

- Ovo što sad imamo nije reforma, kad se ne uzima novac iz državnog proračuna, nego iz lokalnih proračuna. Građani će ovom reformom izgubiti - smatra predsjednik HSS-a.

Poručio je i da ponašanje Hrvatske prema migrantima i čuvanje granice s Bosnom i Hercegovinom mora biti sasvim u skladu s civilizacijskim normama.

- Mislim da Hrvatska ne treba biti europski policajac, ne trebamo voditi tuđe ratove, hrvatska policija bi trebala postupati u skladu s civilizacijskim normama. Mislim da to Hrvatskoj daje loše svjetlo u međunarodnom okviru. Neka bi se zemlja s Bliskog istoka mogla poželjeti osvetiti Hrvatskoj, a mi živimo od turizma - kaže Beljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:32