INCIDENT NA FAKULTETU>>NOVA BLOKADA

VIDEO Ljutiti dekan studentici oteo fotoaparat, završila je na Hitnoj! Na Filozofski došla policija

 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Studentske službe, uprave, dekanat, najveća dvorana i parkiralište Filozofskog fakulteta blokirani su od jutros u 7 sati, slijedom odluke koja je donesena na jučerašnjem izvanrednom sastanku Plenuma Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Blokada je počela jutros u 7 sati, a po dolasku dekana Damira Borasa na posao, oko 8 sati dogodila se prava drama, piše Danas.hr.

Naišao je na barikade i nije mogao proći. Počeo se svađati sa studentima, a jedna je studentica to sve snimala. Dekana je to razljutilo pa joj je počeo trgati fotoaparat iz ruke.

- U ruci joj je ostala sam špagica, a dekan je odnio fotoaparat, izjavila je za Danas.hr jedna studentica koja je svjedočila sukobu.

Riječ je o djevojci koja zbog zdravstvenih problema ne smije podizati teške premete te je zbog natezanja pretrpjela bolove.

- Otišla je na Hitnu provjeriti je li sve u redu, izjavila je studentica Filozofskog.

Dekan Boras uspio je doći do svoga ureda preskočivši barikade, koje se sastoje od stolova koje su studenti izvukli pred glavni ulaz u administrativne zgrade fakulteta i zatim sjeli na njih.

Dekan je zaprijetio i da će pozvati policiju, što se i dogodilo poslije 10 sati kada su plavci viđeni na Filozofskom fakultetu.

U tijeku je sastanak između dekana Borasa i studenata. Nakon sastanka dekan će se oglasiti o incidentu sa studenticom.









U priopćenju Plenuma se ističe kako studentska referada nije htjela izdavati potvrde studentima koji nisu uplatili najmanje pola školarine, iako je dekan FF-a Damir Boras nakon izvanredne sjednice Vijeća Filozofskog fakulteta u petak izjavio da studenti druge i treće godine preddiplomskog studija do izbora neće morati plaćati školarine .

- Paradoksalno, iako je uprava obećala da će se svi moći upisati, bez obzira na to mogu li platiti školarine, tako 'upisani' studenti ne mogu doći do potvrda (za zdravsteno osiguranje, stipendije, studentski servis...), za koje je uvjet biti upisan na fakultet", zaključuje plenum FFZG-a.

Plenum traži od uprave i dekana trenutnu službenu odluku kojom se ukida naplaćivanje školarina studentima druge i treće godine preddiplomskog studija, te povrat novaca studentima koji su zbog pritisaka od strane uprave već uplatili pola ili cijeli iznos školarine.

- Nećemo odustati od zahtjeva za potpuno javno financiranim obrazovanjem, poručujemo upravi da nećemo dopustiti da manjak sredstava namiruje od studenata, te zahtijevamo da se novčana sredstva potrebna za održavanje nastave i hladni pogon fakulteta umjesto putem školarina, namakne iz državnog proračuna - stoji u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 00:58