ISPITANI SVJEDOCI

VIDEO: MATKO ŠKALAMERA PUŠTEN IZ PRITVORA! Dobrivoje Arsić i njegova supruga dali iskaz: 'Ovo se nije trebalo dogoditi, sve je otišlo predaleko'

 
 Matija Djanjesic / CROPIX

NOVO 14.25 - Matko Škalamera, osumnjičen za prijetnje i fizički napad na 70-godišnjeg Dobrivoja Arsića, u srijedu u 14.20 sati pušten je iz istražnog zatvora u Rijeci.

Pri izlasku iz istražnog zatvora nije želio davati izjave novinarima nego se samo zahvalio svojim odvjetnicima, rekavši da će oni sve reći te zamolio za razumijevanje.

Incident se dogodio 20. kolovoza u Viškovu, a Škalamera je uhićen u subotu, 24. kolovoza. U nedjelju mu je sudac istrage Županijskog suda u Rijeci Duško Tišma, temeljem prijedloga Općinskog državnog odvjetništva u Rijeci odredio jednomjesečno zadržavanje u istražnom zatvoru radi sprečavanja utjecaja na svjedoke.

Kako je u utorak popodne žurno ispitano petero svjedoka obrane, a u srijedu i Dobrivoje Arsić i njegova supruga u njihovu stanu u Viškovu, nije više bilo razloga za zadržavanje u istražnom zatvoru pa je Škalamera pušten na slobodu.

----------------------------------

Dobrivoje Arsić nije danas došao u prostorije državnog odvjetništva u Rijeci, ali Jutarnji doznaje da je ipak dao iskaz kod kuće.

Srpski povratnik koji je optužio Matka Škalameru za napad otišao je na put, nije ni trebao danas doći u DORH, ali su zato tužiteljice došle kod njega kući.

- Sve ovo nije se trebalo dogoditi, moglo se riješiti u dan-dva - rekao je Arsić koji je na kraju poentirao:

- Pustite čovjeka iz pritvora, ima divnog sina...

----------------------------------

Predsjednički kandidat Miroslav Škoro jučer se uključio u slučaj Matka Škalamere, pročelnika Ureda za zaštitu i spašavanje Rijeka i pripadnika HGSS-a, kojem je određen jednomjesečni istražni zatvor zbog sumnje da je napao građanina srpske nacionalnosti Dobrivoja Arsića i tako počinio kazneno djelo prijetnje i tjelesne ozljede počinjene na osnovi nacionalne pripadnosti.

Škoro je objavio tekst na Facebooku naslovljen “Istina je voda duboka” iz kojeg je jasno da pretendent na dužnost predsjednika RH sumnja u postupanje hrvatskog pravosuđa, odnosno da je Škalamera oštećen.

Nakon što je razgovarao sa Škalamerinim odvjetnikom, Škoro je poručio: “Žalosti me spoznaja da se u našoj zemlji može nekoga strpati iza rešetaka na osnovi izjave dvojbenih svjedoka i nezapamćenog političko-medijskog pritiska. Istina je voda duboka, ali treba imati hrabrosti”.

U stožerima predsjedničkih kandidata Kolinde Grabar-Kitarović i Zorana Milanovića jučer nisu željeli komentirati Škorino angažiranje u spomenutom slučaju.

Bivši sudac i vrlo iskusni odvjetnik Branko Šerić tvrdi da Škorin postupak za njega nije dvojben.

- To što je netko predsjednički kandidat ne znači da ne treba imati svoje izvore informacija i svoje mišljenje o nekom događaju.

Ako ima informacije, Škoro se, baš kao i bilo koji drugi građanin, ima pravo angažirati u nekom slučaju - kaže Šerić.

O samoj odluci da se Matku Škalameri odredi jednomjesečni istražni zatvor, Šerić kaže kako mu se čini da je ona ishitrena i da je odluka o pritvoru donesena jer se podleglo atmosferi koja je u društvu stvorena nakon nedavnog napada maskiranih napadača na građane srpske nacionalnosti u kafiću u Uzdolju, mjestu kraj Knina.

- Da se to nije dogodilo, ne bi bilo pritvora. Bio sam dugo godina sudac, a sada sam odvjetnik, i mogu vam iz iskustva reći da je pomalo ishitreno određivati istražni zatvor u situaciji kada se ta odluka temelji isključivo na temelju iskaza svjedoka.

Uostalom, ne mora se odrediti pritvor da bi se provela istraga - rekao je odvjetnik Branko Šerić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. ožujak 2024 07:57