PREGLED TJEDNA

VIDEO Milanović ozbiljno prijeti Finskoj i Švedskoj, HDZ-ovci ga bojkotiraju, a on baš cilja njihove utvrde

Milanovićeva vanjskopolitička finta da nije smiješna bila bi urnebesna
 Vesna Veselić

U drugom krugu francuskih predsjedničkih izbora aktualni šef države Emmanuel Macron porazio je - kao i na prošlim 2017. godine - ljutu desničarku Marine Le Pen. Europa je odahnula.

U Sloveniji je pak desni premijer Janez Janša parlamentarne izbore izgubio od liberala Roberta Goloba. Ta je vijest u Banskim dvorima izazvala dosta pažnje. Zabrinuti su kako će se nova slovenska vlada predvođena liberalom Golobom, uz sekundiranje ljevice i socijaldemokrata, postaviti prema hrvatskom planu da već iduće godine postanemo članica šengenske zone.

Možda bi u Vladi više pažnje trebali posvetiti puno ozbiljnijem problemu od gatanja kakvu će šengensku politiku voditi Golobov kabinet, jer prema najnovijim prognozama inflacija će u Hrvatskoj ove godine ubrzati na alarmantnih 7,8 posto.

Dok Ukrajinci vode ogorčenu, možda i presudnu bitku protiv ruskih agresora, naš predsjednik države svu je pažnju usmjerio na to kako će ulazak Švedske i Finske u NATO uvjetovati izmjenom izbornog zakonodavstva u BiH. Da nije smiješno, bilo bi urnebesno.

I kad čovjek pomisli da u hrvatskom političkom cirkusu nitko ne može nadmašiti Milanovićevu vanjskopolitičku fintu, javlja se saborski zastupnik Hrvoje Zekanović.

Nakon što je najvjerojatnije brašnom dobrano napunio plastičnu vrećicu istu je izvadio iz džepa za saborskom govornicom i posve ozbiljno rekao da je tu vrećicu s bijelim prahom našao na Pantovčaku, aludiravši još jednom da predsjednik RH Zoran Milanović šmrče kokain: "Jučer sam šetao po Pantovčaku, sasvim slučajno, i tamo negdje posred Pantovčaka pronašao sam ovo. Unutra je upravo ono što vi mislite da je".


*Vodeći politički novinari i urednici Jutarnjeg lista samo za Vas odabiru ključne političke vijesti i priče tjedna. Ovo je vodič za razumijevanje hrvatske politike i obavezni sadržaj svakog petka navečer.


Najbolje političke priče Jutarnjeg lista možete čitati svaki petak u vašem inboxu ako se besplatno pretplatite na naš newsletter.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 05:32