MINISTROVE ŠKARE

VIDEO: Ministri moraju srezati 2,5 milijardi kuna, Marić tvrdi: 'Nikome nećemo popuštati!'

 Srđan Vrančić/EPH

Hoće li proračun za ovu godinu doista biti usklađen sa smjernicama koje je izradilo Ministarstvo financija, ovisit će o tome koliko će se resorni ministri držati uputa koje im je dao šef državne blagajne Zdravko Marić. Prema tim smjernicama, uštede u proračunu trebale bi iznositi 2,5 milijardi kuna, rezat će se materijalni troškovi i subvencije, a nova Vlada računa na povećano korištenje novca iz fondova EU.

Kolike će stvarne uštede na kraju biti, ovisi i o podacima o izvršenju proračuna, koji još nisu službeno objavljeni, ali pojedina ih ministarstva imaju.

Europski fondovi

Neka ministarstva trebala bi podnijeti najveći teret rezanja, no već sada postoji nezadovoljstvo među pojedinim ministrima, od kojih su neki očekivali povećanje proračuna, a dobili su upute o rezanju. Među njima su, primjerice, ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat, kojem je budžet skresan za 22 posto, ili ministar kulture Zlatko Hasanbegović, koji je govorio o sramotno malom izdvajanju za kulturu prošle Vlade da bi sada dobio naredbu da proračun skreše za 38 milijuna kuna.

No, ministar Marić, kažu nam njegovi suradnici, svjestan je da mu je u opisu posla uvjeriti svoje kolege da se rezati - mora.

- Limiti se neće mijenjati i svi se moraju toga pridržavati. Znamo da će biti teško, ali od svih očekujemo uštede - kažu izvori bliski ministru financija.

Ministarstvo poljoprivrede u ovoj bi godini trebalo imati proračun manji za 247 milijuna kuna jer se očekuje veće povlačenje novca iz europskih fondova. Pretpostavlja se da će se rezati subvencije, a iz Ministarstva ne govore koliko im je bilo izvršenje za prošlu godinu.

Ministarstvo poduzetništva i obrta trebalo bi ostati bez 45 milijuna kuna, što je smanjenje od čak 22 posto. Ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat nije baš bio sretan s ovim smjernicama. Za svoje je ministarstvo tražio povećanje proračuna, a u konačnici je dobio smjernicu da ga smanji u odnosu na lanjski.

400 mil. u zdravstvu

- Predstavljene su tek okvirne smjernice. Zatražio sam povećanje proračuna, prije svega kako bi se povećale subvencije mikro i malim poduzetnicima. Uz to, očekuje se veći broj aplikacija i veći pritisak na Ministarstvo poduzetništva sukladno Zakonu o poticanju ulaganja - rekao je Horvat.

Za Ministarstvo zdravlja iz proračuna je u ovoj godini predviđeno 2,850 milijardi kuna, dok je izvršenje za 2015. bilo 2,917 milijardi kuna, što znači da se očekuju manje uštede u samom Ministarstvu u iznosu od oko 70 milijuna kuna. Ali, od ministra Nakića do kraja godine očekuju se uštede u ukupnom iznosu od oko 400 milijuna kuna, i to prije svega zbog uvođenja nadstandarda i reforme hitne medicinske službe. U taj plan za 2016. nije uključen Imunološki zavod, koji je od lani opet pod okriljem države, što znači da će se za njega morati naći dodatna sredstva. Kako je HZZO izvanproračunski fond, u proračunu ga nema ni ove godine, a izvršenje za 2015. govori da je ono iznosilo ukupno 22,726 milijardi kuna, od čega su prihodi Zavoda bili 22,155 milijardi, a ostatak razna “poravnanja” starih dugova.

- Za ovu godinu prihodi HZZO-a trebali bi ostati isti, s tim da bi se iz njih morao platiti barem dio starih dugovanja - kaže ministar Dario Nakić.

Ministarstvo graditeljstva trebalo bi ostati bez 203 milijuna kuna, no to je i logično jer je pri kraju obnova županjske Posavine nakon poplava.

Ministarstvo socijalne politike i mladih ostat će bez 224 milijuna kuna, a pitanje je kako to namjerava nadomjestiti te koliko im je izvršenje iznosilo za 2015. Ministarstvo turizma ostat će bez 40 milijuna kuna, a riječ je o manjoj uplati novca za Hrvatsku turističku zajednicu.

- Ministar Marić dao je početni okvir za izradu proračuna za 2016. Što se tiče Ministarstva turizma, već imamo jedan od najmanjih proračuna, a uštede, budu li potrebne, u našem resoru sigurno neće biti nauštrb podrške sektoru, koja će zasigurno ostati kao i do sada - kaže ministar turizma Anton Kliman.

Branitelji bez 56 milijuna

I Ministarstvo znanosti, iako svake godine rebalansom na kraju traži više novca jer mu uvijek nedostaje za plaće, trebalo bi ostati bez više od 200 milijuna kuna.

Bez 100-tinjak milijuna kuna trebali bi ostati u Ministarstvu pravosuđa, a oko 80 milijuna kuna gubi Ministarstvo regionalnog razvoja. U Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture kažu da će im proračun ostati na razini prošle godine.

Iako bi Ministarstvo branitelja, prema limitima koje je odredila Vlada, trebalo dobiti 56 milijuna kuna manje nego što je planirano proračunom za 2015., sva braniteljska prava trebala bi biti izvršena. U Ministarstvu, naime, doznajemo da su po izvršenju proračuna za prošlu godinu potrošili 858 milijuna kuna, a ne 915,7 milijuna, kako je bilo planirano.

To znači da bi im 859,5 milijuna, koliko im je određeno za ovu godinu, trebalo biti dovoljno za pokrivanje svih postojećih prava iz Zakona o pravima branitelja. No, to znači i da neće biti novca ni za kakve nove projekte i mjere iako je HDZ najavljivao da će dolaskom na vlast poboljšati status branitelja, a i kandidat za ministra Milijan Brkić najavio je poboljšanje prava pripadnika HVO-a, što također iziskuje dodatne milijunske iznose.

Ne izbori li novi ministar, kada konačno bude imenovan, više novca, ostaje mu jedino da provodi zakonska rješenja i projekte svojeg prethodnika Predraga Matića.

( Surađivali: S. Barilar, G. Jureško, K. Žabec, K. Turčin, Z. Šimić)

Pogledajte što vodeći poduzetnici smatraju bitnim kod donošenja novog proračuna:

Marko Pipunić:

Ante Mandić:

Tomislav Mazal:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 00:13