INCIDENT NA TUHOBIĆU

VIDEO: MUP OBJAVIO REZULTATE ISTRAGE O RANJAVANJU MIGRANTA Tvrde da je sve bio splet nesretnih okolnosti: 'Policajcu je noga upala u stijene...'

 
Ilustracija
 PU karlovačka

Pet dana od ranjavanja migranta na području Tuhobića, MUP se oglasio službenim priopćenjem u kojem ističu da je sve splet nesretnih okolnosti!

Glavni ravnatelj Nikola Milina je na područje PU primorsko-goranske odmah po saznanju da je prilikom obavljanja operativne zadaće došlo do ozljeđivanja nezakonitog migranta, uputio Stručni tim Ravnateljstva policije.

- Stručni tim je utvrdio da se policijski službenik koji je radio na suzbijanju nezakonitih migracija, 16. studenog 2019. godine, oko 16,50 sati, na planini Tuhobić, odvojen od ostatka skupine policijskih službenika, zatekao okružen grupom od oko dvadesetak nepoznatih osoba za koje je posumnjao da radi o nezakonitim migrantima, što se kasnije i potvrdilo. Navedena se skupina kretala u njegovom smjeru te im je policijski službenik na hrvatskom i engleskom jeziku izdao naredbu „STOJ POLICIJA“, a koju je ponovio više puta. Unatoč višestruko izrečenim naredbama, osobe se nisu zaustavile već su se oglušile na izdane naredbe i nastavile kretati prema policijskom službeniku, a zbog čega je on, s ciljem traženja pomoći ostalih kolega koji su se nalazili izvan njegovog vidokruga, iz službenog vatrenog oružja, ispalio pojedinačne hitce u zrak, nakon čega se skupina osoba razbježala - naglašavaju iz MUP-a.

Dodaju potom da je neposredno nakon ispaljenih hitaca u zrak, policijskom službeniku zbog mokrog i sklizavog tla, noga upala u stijene pa je pao na tlo.

-Prije nego što je uspio zakočiti službeno oružje, istovremeno dolazi do slučajnog ispaljenja jednog streljiva. U padu je policajac lakše ozlijeđen. Prema Izvješću Stručnog tima do ozljeđivanja osobe nije došlo zbog uporabe vatrenog oružja kao sredstva prisile, već uslijed spleta nesretnih okolnosti, nakon što je policijski službenik, sukladno članku 93. stavku 3. alineji 2. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima ispalio pojedinačne hitce radi traženja pomoći, a što se ne smatra uporabom vatrenog oružja kao sredstva prisile – napominju još iz MUP-a.

Pritom podsjećaju da su u tijeku izvidi koji se provode u koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom pa je stoga i sam "sadržaj priopćenja sažet na okolnosti događaja koje se u ovom trenutku mogu javno objaviti, a bez prejudiciranja ishoda izvida."

I dok se ozlijeđeni muškarac u KBC Rijeka oporavlja i više nije u životnoj opasnosti, njegovih 17 suputnika koji su zatečeni s njim, podnijeli su zahtjeve za međunarodnom zaštitom i ista im je omogućena.

MUP je objavio i video na kojem se vidi teren na kakvom se incident dogodio:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:11