TEATAR U TEATRU

VIDEO: NA UVREDE UZVRATILI TOLERANCIJOM Publika u splitskom teatru bijesnim pravašima zapjevala jednu od naših omiljenih pjesama: 'Kad bi svi...'

 Screenshot YouTube

Teatar u teatru, tako bi se u tri riječi moglo opisati ono što se u ponedjeljak događalo ispred i unutar kazališta u Splitu, i nije nam poznato je li se išta sličnoga ikada dogodilo u splitskom HNK, piše Slobodna Dalmacija.

Predstava "Naše nasilje i vaše nasilje" Olivera Frljića, koja je trebala početi večeras u splitskom HNK u 20 sati, počela je s 32 minute zakašnjenja pošto je policija iz gledališta udaljila desetak ljudi, koji su držali transparente i pjevali.

Ta je skupina sjedila u zadnjem redu, držali su transparente "Odlazi sotono iz našeg grada", "Napravi performans u Srbiji", "Ne izazivajte nas" i pjevali pjesmu "Zovi samo zovi", a jedan od njih je ustao i viknuo "Živio hrvatski Split".

Na to je iz drugog dijela gledališta skupina gledatelja ustala i odgovorila pjesmom "Kad bi svi ljudi na svijetu", što je izazvalo smijeh gledališta, a zadnji red je uzvrato pjesmama "Pravaška se krila nose i sa time se ponose" i "Ljubi Boga i bližnjega svoga".

Nakon polusatnog čekanja da predstava počne, u takvoj je atmosferi u gotovo punu dvoranu Kazališta ušla interventna policija. Jedan je policajac pozvao skupinu u zadnjem redu da izađe jer "su napravili prekršaj ometajući početak predstave".

"I oni drugi su pjevali, zašto i njih ne izbacite van," negodovali su neki od njih, no zatim su na nagovor policije počeli izlaziti i za nekoliko minuta svi izašli.

Po izlasku iz dvorane zadržali su se nekoliko minuta u hodniku, ne želeći izaći iz zgrade i buneći se zbog udaljavanja s predstave. No policajci su inzistirali, pa su u njihovoj pratnji ipak svi izašli.

Inače, predstava je završila 15-ak minuta prije 22 sata. Osim početnog kašnjenja od pola sata, te izbacivanja dva posljednja reda partera iz kazališta, dojave o bombi i razbijenog stakla izloga na kazalištu, do kraja dugo iščekivanog Frljićevog uratka pa i kasnije nije bilo nikakvih problema, a publika je na kraju predstavu kao i samog autora nagradila gromoglasnim pljeskom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. kolovoz 2022 13:07