ZAPANJUJUĆI PRIZOR

VIDEO: NADZORNA KAMERA U ZAGREBAČKOM ANTIKVARIJATU ZABILJEŽILA NAJJAČI UDAR POTRESA U samo nekoliko sekundi sve je bilo pod knjigama!

 
 Jutarnji list

Niz potresa jutro su pogodili Zagreb i okolicu, te izazvali štete na zgradama diljem. Prvi snažni potres jakosti 5,3 probudio je u nedjelju u 6,24 sati stanovnike Zagreba.

Potres koji je trajao nekoliko sekundi zaljuljao je zgrade. Čitatelj Jutarnjeg poslao nam je i zanimljivu snimku nadzorne kamere iz antikvarijata 'Zlatarevo zlato' u Skalinskoj ulici na kojoj se vidi da je podrhtavanje tla napravio potpuni nered. Žbuka j knjige su popadale, šteta vjerojatno nije velika, ali dovoljno govori o jačini potresa.



U 7,01 sati novi se potres osjetio u Zagrebu, trajao nešto kraće od prvog. Bio je jakosti 5,0 s epicentrom 10 kilometara sjeverno od Zagreba, odnosno dva kilometra jugoistočno od Kašine na dubini od pet kilometara, prema Europskom mediteranskom seizmološkom centru.

Treći udar jačine 3,7 stupnjeva dogodio se u 7.40.

U središtu grada zabilježene su materijalne štete, a u dijelovima grada nema struje i vode.

Zasad nema izvješća o žrtvama, a Civilna zaštita Grada Zagreba je podignuta, rekao je pročelnik tog ureda Pavle Kalinić.

U Centru 112 nemaju podatke o ozlijeđenima. Doznaje se da primaju dojave od brojnih građana te da su zbog požara na terenu i vatrogasci.

Zbog mogućnosti manjih potresa, tzv. aftershocks, ljudi su pozvani da ostanu na otvorenom prostoru i da ne borave u oštećenim zgradama, piše Europski mediteranski seizmološki centar na Twitteru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:02