STRAVA U PROSTORIJAMA

VIDEO Nakon objave potresne snimke: Ministarstvo poslalo izvanrednu inspekciju u sklonište za pse

Riječ je o skloništu za pse lutalice koje godišnje iz proračuna grada Osijeka dobije 1,9 milijuna kuna
 Facebook/azil-osijek-volonteri

OSIJEK, BELI MANASTIR - Video zapis kojeg su u Skloništu za napuštene pse u Belom Manastiru snimile volonterke udruge Pobjede iz Osijeka, koja skrbi i napuštenim psima u Osijeku, izazvao je reakciju Ministarstva poljoprivrede, koje je u srijedu u Beli Manastir poslalo Veterinarsku inspekciju, kako bi se na licu mjesta utvrdilo u kakvim uvjetima psi žive u tom Skloništu.

VIDEO Volonterka potajno snimila šinteraj u Belom Manastiru: Horor koji ćemo mi sanjati večeras, a ONI ga žive!

Iako je direktor Veterinarske stanice Beli Manastir Vlado Benić, na konferenciji za novinare u četvrtak ustvrdio kako inspekcija "nije utvrdila nikakve nepravilnosti,“ još uvijek se čeka njihovo konačno izvješće.

„Smrad u prostorijama je stravičan, psi koji nisu u boksevima, nalaze se u metalnim kutijama koje imaju četiri strane i leže na pločicama i vlastitom izmetu, svi su mokri jer voda kojom se pod čisti kao da nikuda (ili jako sporo) ne otječe pa je konstantno bar centimetar vode na tim hladnim pločicama. Neki vam prilaze uz mahanje repa, neki guraju glave kroz rupe na vratima da biste ih mogli dotaknuti, a njih par sjedi u kutu i trese se, ne pokušavajući privući nikakvu pažnju, na njima se vidi da su se predali, duh im je slomljen, izgubili su nadu...", između ostalog je napisala zgrožena volonterka na Facebook profilu udruge na kojem su objavili i video snimke iz tog skloništa, što je dovelo do izvanredne inspekcije.

Riječ je o skloništu u koje Veterinarska stanica Vetam iz Osijeka smješta pse lutalice pronađene na ulicama Osijeka, Donjeg Miholjca i cijele Baranje, pri čemu samo iz proračuna Grada Osijeka za uklanjanje lešina s gradskih ulica i skupljanje i smještaj pasa lutalica godišnje dobivaju 1,9 milijuna kuna. S obzirom na količinu obavljenog posla tijekom jedne godine, oni u prosjeku od Grada Osijeka po jednom psu lutalici tako dobiju gotovo 5.500 kuna, a za jednu lešinu 1.300 kuna.

Ovakvim radom već duže vrijeme nezadovoljni su u osječkoj Udruzi Pobjede. Pri tome Vetamu i skloništu u Belom Manastiru najviše zamjeraju činjenicu da ubijaju pse lutalice nakon zakonskog roka od 60 dana u kojem ih se ne uspije udomiti, iako to zapravo ne moraju činiti, jer im Sklonište nikada nije do kraja popunjeno. Veterinarske stanice odbacuju sve optužbe na svoj račun i tvrde da o psima skrbe primjereno i u skladu sa zakonom.

- Njihovi navodi su neistiniti. Mi smo u prva tri mjeseca ove godine udomili 47 pasa što dokazuje pravilnu skrb koja obuhvaća hvatanje pasa, veterinarsko-zdravstvenu njegu, hranu, šetanje, čišćenje, udomljavanje, mikročipiranje i cijepljenje - rekao je Benić.

No, iz Pobjede ne odustaju, već belomanastirsko sklonište i Vetam optužuju da jednog psa, kojeg su pronašli i smjestili u sklonište prije mjesec dana nisu čipirali, niti su ga svo ovo vrijeme liječili, iako je on evidentno bolestan.

- Mi smo ga sada doveli k sebi i počeli smo ga liječiti, a njih ćemo za ovu nebrigu prijaviti Veterinarskoj inspekciji - najavili su Ivana Crnoja i Zrinka Košta iz Pobjede, na čije je riječi reagirao direktor Vetama Dejan Todorović, tvrdeći da je taj pas liječen.

Gradonačelnik Osijeka se sastao s udrugama Vetam i Pobjeda

S obzirom da se sve više javljaju prijepori oko rada Vetama i Skloništa u Belom Manastiru, gradonačelnik Osijeka Krešimir Bubalo pozvao je na sjednicu svoga kolegija i predstavnike Vetama i predstavnike Pobjede, koji inače za svoj rad na spašavanju i udomljavanju pasa lutalica od Grada dobivaju 100 tisuća kuna godišnje. Bubalo je čestitao Pobjedama na svemu što čine u svome radu.

- Zakon je loš, ali mi ga se moramo pridržavati i moramo imati higijeničarsku službu. No, ukoliko se utvrde bilo kakve nepravilnosti mi ćemo ugovor s koncesionarom raskinuti - rekao je Bubalo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 11:54