POSEBNA DOZVOLA

VIDEO: NEOPISIVA SREĆA NA LICIMA LJUDI KOJI SU MJESECIMA BILI ZATOČENI NA MORU 'Super je osjećaj, živi smo i zdravi, jedva čekam doći doma!'

Samo ih je šestero iz Hrvatske. Većinu od 60 posto čine Ukrajinci. Nitko nije testiran na koronavirus, a stranci u sljedeća tri dana moraju napustiti zemlju
 Tonci Plazibat / CROPIX

Super je osjećaj, zdravi smo, živi, sretni i jedva smo čekali doći doma. Trčim na avion, rekla je u žurbi Ivona Pavletić iz Rijeke, koja se prva iskrcala s kruzera Carnival Magic u luci Gruž, u velikoj akciji repatrijacije pomoraca iz Hrvatske i drugih zemalja regije.

Osim Ivone, u Gružu se iskrcao i član posade Hrvoje iz Varaždina.

- Osjećaj je odličan - dobacio nam je Varaždinac nakon iskrcaja s kruzera.

Uplovljavanjem broda Carnival Magic kruzing kompanije Carnival Cruise Line u dubrovačku luku Gruž, na kojem je bio 761 pomorac, dovršen je prvi čin repatrijacije pomoraca. Riječ je o dosad nezabilježenom postupku masovnog prebacivanja tisuće pomoraca s kruzera, odnosno plovećih hotela, koji se zbog pojave koronavirusa već mjesecima nalaze na kruzerima u akvatoriju Kariba i Floride. Riječ je o državljanima deset zemalja, među kojima je 450 Ukrajinaca i šest hrvatskih državljana.

Kako je do završetka epidemije kruzerima zabranjen ulazak u hrvatske teritorijalne vode i pristajanje u našim lukama, vlasnik broda je za kruzer, na koji su ukrcani državljani iz jugoistočne i istočne Europe, od hrvatskih vlasti zatražio dozvolu za uplovljavanje u Dubrovnik jer je to najbrži i najlakši način da pomorci stignu svojim kućama.

Nakon što im je odobren ulazak u hrvatske teritorijalne vode i pristajanje u Gružu, brod je s Bahama krenuo prema Dubrovniku. Vlasnik broda organizirao je i čarter-letove s aerodroma Čilipi za Ukrajinu i Rumunjsku, dok će pomorci iz Hrvatske i susjednih zemalja kući ići autobusima. Iskrcaj će trajati dva dana.

Haris Zelentrović iz dubrovačke agencije Applicon Tours, koja je organizirala transfere pomoraca iz susjedne Srbije, Mađarske i Sjeverne Makedonije, jučer je naglasio:

- U dogovoru s ambasadama tih zemalja organizirali smo transfer pomoraca do granica njihovih zemalja. S veleposlanstvima domicilnih zemalja dogovoreno je da će pomorci pješice prijeći granicu, a potom se ukrcavaju u autobuse tamošnjih lokalnih prijevoznika koji će ih prevesti do njihovih kuća.

Danas imamo čartere iz Ukrajine i Rumunjske i s našom smo policijom dogovorili način transfera više stotina pomoraca do Zračne luke Dubrovnik kako ne bismo stvorili gužvu u prometu. Dio autobusa ćemo ograditi kako bismo povećali sigurnost, iako valja podsjetiti kako su pomorci bili dulje od dva mjeseca u izolaciji na svojim kruzerima te ne očekujemo probleme. Pri izlasku s broda ponovno im se mjeri tjelesna temperatura pa ih prema potrebi možemo odmah staviti u izolaciju.

Nisu testirani

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije Mato Lakić je rekao da će strani državljani u iduća dva do tri dana biti upućeni u svoje matične države bez zadržavanja u Hrvatskoj.

Svima su dani leci s uputama i preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o mjerama kojih bi bilo dobro da se drže, ali nisu testirani na koronavirus niti im je propisana samoizolacija. Budući da se oni već skoro dva mjeseca nalaze na brodu i nisu imali doticaja s kopnom, Zelentrović sumnja da su zaraženi.

Nakon dva dana boravka u Dubrovniku kruzer Carnival Magic odlazi ka Pireju, a odatle prema Karibima. Prema najavi Romana Perića iz Sindikata pomoraca Hrvatske, 28. lipnja u Gruž bi trebao uploviti Carnival Brezze na kojem bi trebalo biti više od stotinu hrvatskih pomoraca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:06