'NIJE BILO LAKO'

VIDEO: 'NIJE BILO LAKO, ALI SMO POBIJEDILI!' Reportaža s otoka koji se od sutra vraća normalnom životu

 
 Duje Klaric / CROPIX

Brač je uspio pobijediti koronavirus i život se na najvećem dalmatinskom otoku vraća u normalu, na način kao i u ostatku Hrvatske, piše Slobodna Dalmacija.

Nakon što je više od 500 uzetih briseva bilo negativno, na sjednici Kriznog stožera otoka Brača održanoj u petak, a uz suglasnost predstavnika epidemiološke službe, Nacionalnom stožeru Civilne zaštite je predloženo ukidanje svih mjera koje su do sada vrijedile za otok Brač što znači da se režim života u potpunosti relaksira kao i u čitavoj zemlji.

Mjere će se ukidati redoslijedom i tempom kojim su donesene. Tako se u petak od ponoći ukidaju mjere ograničenja prijevoza i zabrane napuštanja prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj te u potpunosti prekida sa režimom propusnica za promet između svih jedinica lokalne samouprave na otoku kao i suglasnosti za prijevoz trajektima kopno – otok.

Istodobno za ostatak mjera koje između ostalog ograničavaju rad trgovina, tržnica i ribarnica, održavanje pogreba i vjenčanja, društvenih, sportskih i vjerskih okupljanja, uporabu dječjih i sportskih igrališta i zadržavanje na ulicama i koje su uvedene kasnije, prestat će vrijediti u nedjelju 24. svibnja 2020. godine točno u ponoć.

FOTOGALERIJA: Otok Brač izlazi iz karantene

Po usvajanju prijedloga škole bi na Braču trebale sa radom početi u srijedu 27. svibnja 2020. godine u skladu sa mjerama i programom koji je na snazi u ostatku Hrvatske.

U Kriznom stožeru otoka Brača očekuju kako će Nacionalni stožera CZ RH prihvatiti njihove odluke koje su utemeljene na mnogim pokazateljima koji ukazuju kako je korona na Braču slomila zube.

- Dobili smo sve značajne bitke protiv korona virusa, ali oprez i dalje ostaje. Puno je znanja, truda i ljubavi uloženo u slamanje COVIDA 19 i svi oni koji su sudjelovali u akcijama zaslužuju riječi zahvale - kazao je glavni brački epidemiolog dr. Nađan Šerić koji je čitavo vrijeme bio na prvoj crti obrane.

- Nije bilo lako. Bilo je teških i neizvjesnih trenutaka, ali naše bračko zajedništvo i odlučnost još su jednom odnijeli pobjedu. Pozivam sve na disciplinirano ponašanje, poštujte socijalnu distancu. Virus nije nestao i morat ćemo se naučiti živjeti s njime. Zato nastavimo dalje oprezno i odgovorno - poručila je supetarska gradonačelnica i članica Kriznog stožera Ivana Marković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 13:45